• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
1115 - специалист
А какъв алгоритъм на управление има този тип колектор?
Кога се включва и изключва помпата?
Andri01 - майстор
Принципа на всички СК за топла вода е един и същ !Помпата включва по настроена температурна разлика между водата в болера и тази в СК. Има много писано във форума!!!
1115 - специалист
Andri01 написа:
Принципа на всички СК за топла вода е един и същ !Помпата включва по настроена температурна разлика между водата в болера и тази в СК. Има много писано във форума!!!
Ами казано честно - проблема идва от многото написано. Четох стотици постове и не намерих точно това. Вероятно съм го пропуснал, но при толкова инфо няма как да не стане.

Та по темата - вода в колектора няма. Температурата му бързо ще надмине тази в бойлера. Помпата ще се включи и ще охлади колектора и ще изключи ако разликата е зададена примерно 10 С. Това ще се повтаря многократно докато заработи в режим. Редно ли е така?

Според документацията на колектора, входа и изхода са 3/4.
Ако ползвам серпентина в бойлера (80л) dn16, която е с външен диаметър 20мм и вътрешен 16мм може и да стане или трябва да бъде с по-голям диаметър?
Помпата която избрах е 25-4 180, но тя е на 1 цол присъединяване. Няма ли да се товари при 16мм вътрешен на серпентината?
Последна промяна от 1115 на чет май 28, 2015 10:49 am, променено общо 2 пъти.
Andri01 - майстор
Прочети принципа на работа на Drain back системата / и аз съм писал не малко/. Няма опасност от охлаждане. даже при включване на помпата,температурата на изхода на СК се вдига малко и водата ,която преминава. С тръбите няма на има проблем Аз съм с ППР 20мм. и неръждавейка.
1115 - специалист
Все пак 3/4 е с вътрешен диаметър 20мм, а dn16 повече клони към 1/2.
Нека някой запознат с тези тръби да потвърди, че има смисъл от dn16
Панела ще е само един, но може да ги увелича на максимум 2бр.
Имам неръждавейка dn16 някъде, но ако трябва да купя с по-голям диаметър?
Andri01 - майстор
Имах в предвид гофрирана неръждавейка,връзките към СК и преди серпентините на бойлерите.
шоп - майстор
1115 написа:
Andri01 написа:
Ами казано честно - проблема идва от многото написано. Четох стотици постове и не намерих точно това. Вероятно съм го пропуснал, но при толкова инфо няма как да не стане.

Та по темата - вода в колектора няма. Температурата му бързо ще надмине тази в бойлера. Помпата ще се включи и ще охлади колектора и ще изключи ако разликата е зададена примерно 10 С. Това ще се повтаря многократно докато заработи в режим. Редно ли е така?

Според документацията на колектора, входа и изхода са 3/4.
Ако ползвам серпентина в бойлера (80л) dn16, която е с външен диаметър 20мм и вътрешен 16мм може и да стане или трябва да бъде с по-голям диаметър?
Помпата която избрах е 25-4 180, но тя е на 1 цол присъединяване. Няма ли да се товари при 16мм вътрешен на серпентината?
Всяка редукция товари помпата!!!
Аз затова ползвам евтини 12 волтови китайски пластмосови помпи вход и изход 1/2. Просто не е истина колко са издръжливи тези помпи. Има 2 бр., които работят от 4 години вкъщи без прекъсване. Това са над 35000 часа работа без авария и прекъсване.

За сравнение имам и Вило и Грунфос на 220 волта които също работят без проблеми вече 6 та година, но само зимата и са 4-5 пъти по-скъпи и по енергоемки.
Andri01 - майстор
"...Всяка редукция товари помпата!!!..."
Няма такова нещо! Тези помпи по принцип са центробежни ,а центробежната помпа се разтоварва при затваряне на изхода и!!!
1115 - специалист
Чудя се защо реших да е Дрейн Бек?
Ако махна този съд, сложа един клапан и системата стане затворена под налягане има ли опасност да се пръсне нещо?
Зимата ще е източена - никой не живее там зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е той клапана си е клапан, ама трябва и РС (затворен)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17

Тема "Възможно най-евтината соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: