В случая мозайката се явява като частична изолация с акумулиращ ефект.Четох това предложение в една книжка от началото на 80-те години от м.век и ми хареса като идея.Разбира се в случая говорим за съвсем бюджетни изпълнения за без пари от отпадни материали.Подобни изпълнения има доста по моят край от стари балони от елпромски соц. бойлери.Спор няма ,че не са най-удачното,но самоделци ,напълно в духа на този форум си ги ползват.... 
Evgeniy написа:Водата има един от най високите показатели за специфичен топлинен капацитет, харакеризиращ акумулиращата способност: 4186 J/(kg.°C). За сравнеие камъка има 920 J/(kg.°C).(това за мозайката).Всъщност често по-важно е произведението на специфичния топлинен капацитет и плътността (обемната топлоемкост). Особено за топлинния акумулатор – от това зависи обема, а от нея повърхността му и топлинните загуби. Но макар разликата да е по малка, водата пак е на „водещо” място. (И тъй като размерите на топлинния акумулатор обикновено не са много големи е важно да не се прекалява с топлинната изолация – това исках да кажа с първата реплика, защото над определена „дебелина” на изолационния слой - загубите вместо да продължават да намаляват, започват да се увеличават.)
Според гугъл парниковият ефек се намира в уроците за 5ти клас...
А за ефективността на слънчевите колектори има сертификати с реални измервания за моделите. Например solar keymark.
За съжаление, съм слабо запознат с темите по усвояване енергията на слънцето. Но въпреки това, ще си позволя да оспоря.
В учебника за 5 клас дават за парниковия ефект в атмосферата в резултат на замърсяването на въздуха (до колкото знам). И макар „физиката на процесите” да е същата, не е съвсем същото като да се покрие „слънчев бойлер” със стъкла или да се изгради парник.
За сертификатите – на нашият пазар до колкото знам се предлагат много модели без сертификати. А много от тези които имат сертификати са издадени от не съвсем признати и слабо известни организации. Организации които не само могат да манипулират условията при които се извършва сертифицирането, завишавайки резултатите, но и такива които „директно” мамят. А и сертифицирането обикновено не се отнася за самоделни колектори, „слънчеви” стени и зимни градини. За това мисля е добре да се направи теоретична тема за слънчевите колектори с цел запознаване с основите, за да можем сами да оценим, поне най-общо слънчев колектор, когато търсим такъв (или просто сме любопитни).
Съвсем не смятам и идеята за черната мозайка за лоша. Не за топлоизолационните или топлоакумулиращите и качества. Може би не е съвсем удачна за „случая” с „бойлера” на покрива – мисля, че може да доведе до повишаване на топлинните загуби. Ако искаме добра изолация – по добре да подложим вата, мисля. А ако търсим по големи акумулиращи способности – да се вземе по голям „бойлер”. Мисля, че е подходяща заради свето поглъщащите си качества – в зимни градини например, използвани, като „въздушни слънчеви колектори”.