• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Оптималния ъгъл лято зима е най добър. Това само летен ъгъл за най бързо избиване го заеби,беше навремето. Сега нито лятото е лято нито преходните сезони са такива да не говорим зимата. Икономията от колектора е средногодишна и е абсурд да се говори само за лятно ползване. Най големия фактор накланящ везните е количеството топла вода което се ползва и дали се занулява бойлера. Това че лятото за един месец си със 100%кпд и тогава успееш да загрееш бойлера на макс говори зле за системата,тъй като само за месец на оптимален ъгъл успяваш да загрееш на макс бойлера. Грешка е да се гони максимална температура в бойлера,за максимална икономия Т там трябва да е възможно най много дни над определен минимум. Още повече че ако ще и за 5 к лева да е колектора кпд му прогресивно намалява с увеличаването на делта т към околността с изключение на вакуумните. За мен ъгъла с най голяма икономия е по средата на максималния зимен и летен ъгъл. То лятото при 40+гр околна и черен варел да сложиш все ще топли. Много има да се пише по темата то е и изписано вече. Аз като ползвам тракер за следене на дневното движение мога да кажа че е доста по ефективно от стационара. Но всичко опира до пари.
LazarGanev - "Велик майстор"
Прилагам една проста картинка, но е за умни хора. От нея се вижда, че ако се вземе за база 45*=100%, то при 0* спрямо хоризонтала, ефективността на панела е 80%, значи при 25* е над 90%. Това явно е на годишна база. И вместо да прави човек грозно конструкции по покрива - просто може да увеличи площта на колекторите с 5-10%, ако смята че ще му са фатални :wink:

Прикачен файл

Ефективност според ъгъла.jpg
Ефективност според ъгъла.jpg (41.93 KиБ) Видяна 3025 пъти
Тъй де, ама човека са корка, оти СЕГА му го няма добива. Няма търпение да завърти годинката.

Хм....и на мен ми са струва, че има още нещо дето не е наред.
Мойто солар, докато работеше, още от Март отменяше електричеството. Ъгъл около 30-33 градуса, 2 квадрата, 200 литра, 45-50 градуса есен зима, 55-60 градуса лято, зимата кот доди. Бекярско ползване.
Ама не е и описал системата си. Нищо няма за контролера, настройката му, тръбен път, диаметър на тръбите, помпа............
E.Dimitrov - напреднал
Тръбите, дето е свързан колектора са една метална, с пръстени, в Интернет виждам че се води иноксова, специална за соларни панели. Поставена е изолация на тръбите.
Помпата е halm 25 6.0 g180. Има и разширителен съд 8 литра.
Прикачен файл:
2019-04-07_21_56_2VSTA646646NNGSB.jpg
2019-04-07_21_56_2VSTA646646NNGSB.jpg (75.01 KиБ) Видяна 2972 пъти
Прикачен файл:
2019-04-07_21_56_2VSTA646646NNGSB.jpg
2019-04-07_21_56_2VSTA646646NNGSB.jpg (75.01 KиБ) Видяна 2972 пъти
Силата на помпата беше поставено на най-високата скорост трета степен, днес я намалих на първа степен, която е най-ниската.
Снимките ги направих туко що от камерата, която съм поставил в мазето.

Прикачен файл

2019-04-07_21_56_1VSTA646646NNGSB.jpg
2019-04-07_21_56_1VSTA646646NNGSB.jpg (72.39 KиБ) Видяна 2972 пъти
Колко е налягането в системата? Честно казано преди да постнеш снимките бях с по-високо мнение и доверие в монтажната фирма, заради това, че ги похвали.
E.Dimitrov - напреднал
пон апр 08, 2019 12:24 amLazarGanev написа:
Колко е налягането в системата? Честно казано преди да постнеш снимките бях с по-високо мнение и доверие в монтажната фирма, заради това, че ги похвали.
Налягането е около 2.5 бара.
Ако е заради начина на изолиране на разширителният съд, аз го направих вчера с остатъци от изолация и кабелни връзки. Там нямаше изолация и реших да сложа.
fox_vt - майстор
Тая картинка е много хубава спор няма. Ясно се вижда че междинния ъгъл дава средногодишно най много. Съгласен съм че за керемиден покрив най добре със скобите и да се играе със броя на панелите. Но ако е плосък покрив без значение от визуален вид бих заложил на най голям добив средногодишно.
Virtex - майстор
Закрепването на панела с тръбите не е ли с твърда връзка ? Съответно промяната на ъгъла как точно става :?
Andri01 - майстор
На входа и изхода по 1 - 1,5 м гофрирана неръждавейка.
пон апр 08, 2019 11:22 amfox_vt написа:
Тая картинка е много хубава спор няма. Ясно се вижда че междинния ъгъл дава средногодишно най много. Съгласен съм че за керемиден покрив най добре със скобите и да се играе със броя на панелите. Но ако е плосък покрив без значение от визуален вид бих заложил на най голям добив средногодишно.
:thumbs:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: