Оптималния ъгъл лято зима е най добър. Това само летен ъгъл за най бързо избиване го заеби,беше навремето. Сега нито лятото е лято нито преходните сезони са такива да не говорим зимата. Икономията от колектора е средногодишна и е абсурд да се говори само за лятно ползване. Най големия фактор накланящ везните е количеството топла вода което се ползва и дали се занулява бойлера. Това че лятото за един месец си със 100%кпд и тогава успееш да загрееш бойлера на макс говори зле за системата,тъй като само за месец на оптимален ъгъл успяваш да загрееш на макс бойлера. Грешка е да се гони максимална температура в бойлера,за максимална икономия Т там трябва да е възможно най много дни над определен минимум. Още повече че ако ще и за 5 к лева да е колектора кпд му прогресивно намалява с увеличаването на делта т към околността с изключение на вакуумните. За мен ъгъла с най голяма икономия е по средата на максималния зимен и летен ъгъл. То лятото при 40+гр околна и черен варел да сложиш все ще топли. Много има да се пише по темата то е и изписано вече. Аз като ползвам тракер за следене на дневното движение мога да кажа че е доста по ефективно от стационара. Но всичко опира до пари.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt
- майстор
142 мнения в "Панелен слънчев колектор не загрява вода"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Прилагам една проста картинка, но е за умни хора. От нея се вижда, че ако се вземе за база 45*=100%, то при 0* спрямо хоризонтала, ефективността на панела е 80%, значи при 25* е над 90%. Това явно е на годишна база. И вместо да прави човек грозно конструкции по покрива - просто може да увеличи площта на колекторите с 5-10%, ако смята че ще му са фатални 
Прикачен файл
Ефективност според ъгъла.jpg (41.93 KиБ) Видяна 3107 пъти
Трифон П.Трифонов
- майстор
Тъй де, ама човека са корка, оти СЕГА му го няма добива. Няма търпение да завърти годинката.
Хм....и на мен ми са струва, че има още нещо дето не е наред.
Мойто солар, докато работеше, още от Март отменяше електричеството. Ъгъл около 30-33 градуса, 2 квадрата, 200 литра, 45-50 градуса есен зима, 55-60 градуса лято, зимата кот доди. Бекярско ползване.
Ама не е и описал системата си. Нищо няма за контролера, настройката му, тръбен път, диаметър на тръбите, помпа............
Хм....и на мен ми са струва, че има още нещо дето не е наред.
Мойто солар, докато работеше, още от Март отменяше електричеството. Ъгъл около 30-33 градуса, 2 квадрата, 200 литра, 45-50 градуса есен зима, 55-60 градуса лято, зимата кот доди. Бекярско ползване.
Ама не е и описал системата си. Нищо няма за контролера, настройката му, тръбен път, диаметър на тръбите, помпа............
E.Dimitrov
- напреднал
Тръбите, дето е свързан колектора са една метална, с пръстени, в Интернет виждам че се води иноксова, специална за соларни панели. Поставена е изолация на тръбите.
Помпата е halm 25 6.0 g180. Има и разширителен съд 8 литра.
2019-04-07_21_56_2VSTA646646NNGSB.jpg (75.01 KиБ) Видяна 3054 пъти

Силата на помпата беше поставено на най-високата скорост трета степен, днес я намалих на първа степен, която е най-ниската.
Снимките ги направих туко що от камерата, която съм поставил в мазето.
Помпата е halm 25 6.0 g180. Има и разширителен съд 8 литра.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Снимките ги направих туко що от камерата, която съм поставил в мазето.
Прикачен файл
2019-04-07_21_56_1VSTA646646NNGSB.jpg (72.39 KиБ) Видяна 3054 пъти
LazarGanev
- "Велик майстор"
Колко е налягането в системата? Честно казано преди да постнеш снимките бях с по-високо мнение и доверие в монтажната фирма, заради това, че ги похвали.
E.Dimitrov
- напреднал
пон апр 08, 2019 12:24 amLazarGanev написа: Колко е налягането в системата? Честно казано преди да постнеш снимките бях с по-високо мнение и доверие в монтажната фирма, заради това, че ги похвали.Налягането е около 2.5 бара.
Ако е заради начина на изолиране на разширителният съд, аз го направих вчера с остатъци от изолация и кабелни връзки. Там нямаше изолация и реших да сложа.
fox_vt
- майстор
Тая картинка е много хубава спор няма. Ясно се вижда че междинния ъгъл дава средногодишно най много. Съгласен съм че за керемиден покрив най добре със скобите и да се играе със броя на панелите. Но ако е плосък покрив без значение от визуален вид бих заложил на най голям добив средногодишно.
LazarGanev
- "Велик майстор"
пон апр 08, 2019 11:22 amfox_vt написа: Тая картинка е много хубава спор няма. Ясно се вижда че междинния ъгъл дава средногодишно най много. Съгласен съм че за керемиден покрив най добре със скобите и да се играе със броя на панелите. Но ако е плосък покрив без значение от визуален вид бих заложил на най голям добив средногодишно.
Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература