Аз да попитам още нещо - щом до 3 няма шум от радиаторите защо се карат на повече?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav
- майстор
130 мнения в "Шум в радиаторите"
bobivg
- специалист
ср яну 01, 2020 6:00 pmproblemi написа: @Боби:Това болднатото ми напомни, че и при мен остана един нерешен проблем.
- Това вертикално отклонение дори не се бях замислял къде е. Нашето мазе като цяло не се използва поради влага, не е лоша идея да погледна какво се случва долу.
- Точно майсторът ми го каза това и го правя (така успявам да спя), но радиаторите в хола не работят и на 70% от както е иначе, а този в спалнята съвсем спира. И в двата случая за да спре да шуми затварям изходния кран на половин оборот от края.
Всека година по Коледа идва на гости бащата на съпругата. В рамките на 1-2 дни винаги ми задава въпроса.
- Защо не работи парното да не са ви го спрели?
- Не са го спрели. Защо студено ли ти е?
- Не ми е студено, ама като пипам радиатора горе е хладен, а долу си е направо студен.
-И аз почвам ...... термовентили, глави.....
На следващата година отново същият въпрос.
Моля, ако някой знае решението на проблема с това дежавю да сподели.
problemi
- напреднал
Здравейте отново, имам напредък след тестове с долните 2 апартамента:
Като при двата долни апартамента са спрени вентилите (на 2 различни щранга - един в хола и един в спалнята), при мен шум няма по тръбите. В който и да е от двата апартамента да се пусне парното - шумът се връща. Това няма общо с шума от моите радиатори като отворя моите вентили. На по-долният апартамент като пуснат вентила има много тихо шум, на долният под мен има лек шум, в моят е най-силен и тормозещ.
Това ме навява на мисълта, че не е от вентилите, а от самата циркулация на водата (тоест помпата), защото при изключено положение няма никъде шум. И все пак, прекалено голямо съвпадение би било всички 7 вентила да се развалят едновременно.
Утре ще се обадя на хората от топлофикация и бруната, планът за действие е следният:
1. Ще пробваме на ръчен режим на помпата да обезвъздушим и да видим дали има разлика в шума.
2. Ще пробваме да затворим леко крана за нашия вход.
3. Ще помоля да пробваме да се промени температурната крива на контролера (да е по-стръмна)
Други предложения/коментари?
Предварително ви благодаря.
Ето малко снимки както обещах:
От нас:
- хола
- спалнята
- автоматичните обезвъздушители в края на моите радиатори
- ръчните такива (стари) на края на двата щранга. Тук пак да отбележа, че предишни години от тях излизаше въздух/вода като се отворят. Сега нищо. А пък водата стига до тях.
Станцията:

Контролерът (настроен на 24 градуса):

Датчиците на входа:

Обща снимка на датчиците (в ляво е входът):

Един по един датчиците:

Крановете за двата входа (стари са с изключения на синия). На тях пише 49 и 51 (номерата на улицата) и П ВОИ и В ВОИ (предполагам парно и вода?):

Лист за посещение и показатели - 59,72 MWh за Декември месец:

Като при двата долни апартамента са спрени вентилите (на 2 различни щранга - един в хола и един в спалнята), при мен шум няма по тръбите. В който и да е от двата апартамента да се пусне парното - шумът се връща. Това няма общо с шума от моите радиатори като отворя моите вентили. На по-долният апартамент като пуснат вентила има много тихо шум, на долният под мен има лек шум, в моят е най-силен и тормозещ.
Това ме навява на мисълта, че не е от вентилите, а от самата циркулация на водата (тоест помпата), защото при изключено положение няма никъде шум. И все пак, прекалено голямо съвпадение би било всички 7 вентила да се развалят едновременно.
Утре ще се обадя на хората от топлофикация и бруната, планът за действие е следният:
1. Ще пробваме на ръчен режим на помпата да обезвъздушим и да видим дали има разлика в шума.
2. Ще пробваме да затворим леко крана за нашия вход.
3. Ще помоля да пробваме да се промени температурната крива на контролера (да е по-стръмна)
Други предложения/коментари?
Предварително ви благодаря.
Ето малко снимки както обещах:
От нас:

Станцията:

Контролерът (настроен на 24 градуса):

Датчиците на входа:

Обща снимка на датчиците (в ляво е входът):

Един по един датчиците:

Крановете за двата входа (стари са с изключения на синия). На тях пише 49 и 51 (номерата на улицата) и П ВОИ и В ВОИ (предполагам парно и вода?):

Лист за посещение и показатели - 59,72 MWh за Декември месец:

Трифон П.Трифонов
- майстор
От циркулацията на водата било!!! Удивително. Толкос писане, за такъв извод!!!
Наблюдението и оценката са налице. Какво е решението и какво ще е действието?
Цикълът се счита за прекъснат и неефективен, ако липсва едното звено или времето, между отделните фази, е прекалено голямо.
Цикълът се счита за прекъснат и неефективен, ако липсва едното звено или времето, между отделните фази, е прекалено голямо.
problemi
- напреднал
чет яну 02, 2020 9:43 pmТрифон П.Трифонов написа: От циркулацията на водата било!!! Удивително. Толкос писане, за такъв извод!!!Изводът на мен лично ми е ясен от самото начало, след днешния тест и благодарение на вашата помощ знам какво да кажа на хората от топлофикация и бруната. Иначе планът за действие го дадох в 3 точки.
И все пак, възможно ли е въздух в системата да допринася за звука или няма нищо общо?
Трифон П.Трифонов
- майстор
Звукът, както го описваш, няма нищо общо с въздух.
Разчитам на усещанията и способността ти да обясняваш с подробности нещата.
Един сервизен, наскоро ми разцъка едната помпа, та след него реших проблема с "шшшшшшшшшшш". Трябваше да изтърпя процедура по първоначален пуск, както и самият него. Отделно имаше наглостта да пипа и коментира неща, за които изобщо не е оторизиран, в случая.
Разчитам на усещанията и способността ти да обясняваш с подробности нещата.
Един сервизен, наскоро ми разцъка едната помпа, та след него реших проблема с "шшшшшшшшшшш". Трябваше да изтърпя процедура по първоначален пуск, както и самият него. Отделно имаше наглостта да пипа и коментира неща, за които изобщо не е оторизиран, в случая.
preslav
- майстор
Нека видим к'во шъ сътворят "майсторите" от Топлофикация и когато проблемът остане ще слезеш в мазето/е под хола и спалнята, ще проследиш щранговете и ще снимаш какви кранове има там (крановете може и да са на някой хоризонтален участък извън мазетата). Предполагам тръбите ще си вървят в пакет, точно както ги виждаш в своя апартамент т.е. лесно ще се ориентираш коя е подаваща и коя връщаща, остава на снимките да ги обозначиш. Според мен трябва да се регулира дебитът в конкретните щрангове, а не в подаването за целия вход.
Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература