• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет яну 30, 2020 10:49 pmandy_forresite написа:
чет яну 30, 2020 6:53 pmpechkata написа:
Анди защо буфера е хубаво да е със две серпентини ...?
И коя серпентина къде се върже...?
За да може да се свържат два топлоизточника. Това може да е ТП и котел или едно от двете + слънчеви панели за подгряване на вода.
Принципно на долната серпентина се свързва слънчевия панел за максимално оползотворяване на енергията от слънчевото греене.
Анди недей бе човек да даваш грешни съвети! Не си правете гаргара с парите на хората! Как ще топли човека буфер с термопомпа през серпентина, и то през горната?
А бе хора, като имате пари за термопомпи и соларни панели, които да топлят буфер за отопление - ами дайте нужното на някой да го измисли и изгради с гаранция, че ще работи. Не че и там няма некадърници, ама за това има договори. Учудвам се как ще даде човек петцифрена сума за хардуер и после ще пита по форумите как да се подвържат нещата!
pechkata - специалист
чет яну 30, 2020 10:49 pmandy_forresite написа:
чет яну 30, 2020 6:53 pmpechkata написа:
Анди защо буфера е хубаво да е със две серпентини ...?
И коя серпентина къде се върже...?
За да може да се свържат два топлоизточника. Това може да е ТП и котел или едно от двете + слънчеви панели за подгряване на вода.
Принципно на долната серпентина се свързва слънчевия панел за максимално оползотворяване на енергията от слънчевото греене.
Аз мисля да вържа горната серпентина за Б.Г.В. ...
А долната за слънчевия колектор...
А пелетарката и ТП със три пътен вентил към обема на буфера...
a_stoev - майстор
И с колко градуса вода ще се къпеш?
Производителите на термопомпите са дали схеми на правилно свързване. Вижте ги. Където не са ги спасили, не работи.
pechkata - специалист
Прикачен файл:
unnamed (1).jpg
unnamed (1).jpg (15.82 KиБ) Видяна 1891 пъти
Това е замисъла на Анди...

Прикачен файл:
2236e8fef616db63795f6a875c691cdc.jpg
А тук е дадено със два буфера...

И защо питаш с колко градуса вода ще се къпя - нали ще минава през серпентината на бойлера като нагрее изключва...
Прикачен файл:
akvaterm_solar_oeljykattila_kaavio.png
pechkata - специалист
Прикачен файл:
scheme_tp_system_heat.jpg

Анди по замисъла на тази схема при 20 киловата товар при отопление ми стигат и 200 литра буфер е ще се запася със 300 л. ...
Или ще кажеш колкото повече по добре - да ама пелетарката няма ли да види зор при повече вода и да речем и слънчевия колектор...?
a_stoev - майстор
пет яну 31, 2020 6:56 pmpechkata написа:

И защо питаш с колко градуса вода ще се къпя - нали ще минава през серпентината на бойлера като нагрее изключва...

Изображение
Нали за термопомпа говорим, къде е в схемата?
Печка, не си мислиш, че ще минеш с "проект" за без пари, от аматьор, без никакъв практически опит по темата, с проблеми в собствената, съвсем обикновена отоплителна система и всичко ще работи, като по мед и масло, нали?!!
Някои от въпросите ти са оправдано наивни, та съвета ми е- Чети, а след това си плати на проектант! Това е доста сложно за повечето домошари.
pechkata - специалист
пет яну 31, 2020 7:36 pma_stoev написа:

Нали за термопомпа говорим, къде е в схемата?
По горе писах че ТП ми е скъпо съоръжение и мисля да слагам слънчеви колектори - за това я няма...
Не че по нататък няма да туря ТП да замести пелетарката...
Прикачен файл:
principna-shema-2.jpg
Ето и схемата щом държиш толкова на нея...
Перфектно. Остана да си избереш изпълнител.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Термопомпа от климатик и върешни тела за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: