• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
davidzvezdata - специалист
вт яну 28, 2020 5:46 pmbube760205 написа:
вт яну 28, 2020 11:09 amdavidzvezdata написа:
съб яну 25, 2020 4:17 pmbube760205 написа:

СЪРДЕЧНО Благодаря за изчерпателния отговор! Такива ЧОВЕЦИ да има като теб повече! А ако има и буферен съд -фатално ли е? Да Климатичните тела,ще бъдат задължително преработени! Тръбите от колектора до телата какъв размер да са? F20 или Ф16 ?
Аз се занимавам и правя термопомпи въздух-вода... Твоите вътрешни тела не стават... Така, че трябва да помислиш за подово водно отопление или с фенкойли-качествени... Машината за 65 кв.м. може да е от 4 квт до 10 квт... Аз сглобявам такива системи с външно тяло на FUJITSU и топлообменник на AQUA SISTEM ... Мога да те съветвам... От кой град си...Не знам тука как се качват снимки...
Пиши ми на лично... ако може остави фейсбук или мобилен телефон
0887352125 Желязко Марков
pechkata - специалист
фенкойли-качествени...
Какво означава това "фенкойли"...?
davidzvezdata - специалист
ср яну 29, 2020 8:45 ampechkata написа:
фенкойли-качествени...
Какво означава това "фенкойли"...?
Съкратено на - вентилаторен конвектор на вода....
iliya_i - майстор
съб яну 25, 2020 11:02 ambube760205 написа:
Здравейте,много се запалих по проектите и изпълненията на част от хората които се отопляват с ТЕРМОПОМПА от климатик. Аз също искам да съм част от Клуба както се казва ,за това и имам няколко въпроса. И се надявам с ваша помощ да успея да си направя и аз! Жилището е 77кв. с сменена дограма PVC VIVA PLAST стъклопакет Б/Б. Тухлен апартамен с външни стени около 50-55см.на последен етаж.. външни стени с гипсокартон,тавани с гипсокартон..Стаите за отопление са: детска стая 18кв. спалня 18кв. хол 10кв. кухня 9кв. и коридор -като идеята ми е да отоплявам и него от кухнята като е отворена вратата.И евентуално при възможност (ако позволява системата) да добавя и бойлер с серпентина,като при по студено време бойлера да спомага на машината (като работи на ток).. Таваните съм ги свалил на 2,70 височина. Не съм купил все още нищо,защото искам първо да получа съвети и насоки,какво да търся и т.н. Имам 3 климатика,Мидея 12 -две от тях са работещи.. Но смятам да им взема вътрешните тела и да се преработят като вентил конвектори за да могат да се свържат към системата климатиците са СПЛИТ. Въпроса ми е Може ли телата да се ползват за отопление вместо радиатори и подово,защото на този етап не мога да правя инвестиция за радиатори,а телата ги имам.. мога да добавя и едно вътрешно тяло от 18-ка или 22-ка GREE мисля. Ще вършат ли достатъчно работа за да мога да се отоплявам с тях или трябва да са радиатори. Ще ми бъде ли нужен и буферен съд,и какъв топлообменик трябва да закупя,както и какъв климатик? Може ли да е Сплит или трябва да е Инвертор и с какъв капацитет.. С какъв фреон трябва да е? Тръбите от машината до колекторите мисля да са PPR-стъкло. 1" цол ли трябва да са или може и 3/4? От колектора до телата за отопление какъв размер тръби да пусна f20 или някакъв друг?
Момци нещо много се размечтахте!
#andy_forresite, да попътам само:
- как виждаш 2тона буфер в 77 кв. м. апартамент. На последен етаж. В твоята къща, в мазето ще стои по друг начин. Но според теб конструкцията на този блок дали е разчетена, във всеки апартамент да се инсталира по един буфер 2 тона?
- къде биха били евентуално тези соларни панели, дето ще подпомагат отоплението? Верно, последен етаж е, но покрива е обща част на сградата. За да се сложат там трябва разрешение от общото събрание. А ако е в моят блок, аз ще се съглася на това, само при положение, че той би поел всички последващи разходи за бъдеще време по ремонти на покрива. Що той ще си слага панели, а аз да му плащам дяволъка? И евентуалните течове като последствие от монтажа им.

Зададох още в началото няколко простички въпроса, на които до момента няманито един отговор:
- с какво термопомпа въздух-вода би била по-икономична от 3 климатика 9 - 12 BTU, каквито са достатъчни за тези стаи? COP на термопомпа 24 BTU e по-нисък от този на климатик 9 - 12 BTU.
- каква ще е разликата от топлината, излъчвана чрез вентилаторни конвектори (преправени вътрешни тела от климатик) в сравнение с тази от SPLIT климатици (въздух-въздух)?
- Колко би струвала система с термопомпа въздух-вода + буфер + преправяне на телата + тръбна разводка в стравнение с 3 климатика 9 - 12 BTU от високия клас?

Някой би ли могъл да отговори на тези въпроси, но не от гладна точка на неговата къща, а на ТОЗИ апартамент?
andy_forresite - майстор
Двата тона са в отговор на "печката" по повод крайния ефект от отопление с буферен съд с ел. нагревател на нощна тарифа и хх броя соларни панели. А на bube760205 съм му писал 200-300 литра.
Да, ефектът при бубе ще е дефект. Няма смисъл от водна част в описаната от него ситуация. Нефективно е да се нагрява хладилен агент, той да нагрява вода и тази вода да отдава топлпина на вътрешни тела от климатици в ролята им на водни конвектори. По-добре направо фреонът да загрява въздуха. Преправянето на телата е втори безсмислен разход. Появиха се няколко теми, създадени от хора с термопомпи, които постигат страхотни резултати. Това заблуждава. Решаващият фактор са ниските топлозагуби, а не ефективността на машините, която никой не оспорва. Ако аз си бях взел ТП A/W изразходваната енергия щеше да е коренно различна. Същото важи и за постигната температура :) . Този начин на отопление е атрактивен и много примамлив, но не е за всяко жилище. Искам да кажа че пишат само хора, на които им е евтино и които не се срамуват да си снимат цифрите на месечните фактури. В моя град от селски тип знам човек, който само след 2 месеца се отказа от въздух/вода поради сметки от 650-700 лева и то в много различни от зимни условия. Не си представям някой да започне тема как си е купил ТП и каква "хубава" сметка е излязла накрая ...
speka_rs - майстор
Както казва Филма: истината за ниски сметки за отопление е изолация, изолация и да не забравим пак изолация.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Автора според мен не е наясно, че климатика си е термопомпа въздух-въздух.
И вероятно като си направиш ТЕРМОПОМПА въздух-вода стават чудеса едва ли не. - нищо подобно.
Пък той измислил да е въздух-вода-вода-въздух. Много мъдро. Излишните неща до нищо добро няма да доведат, само проблеми.
За едното подгряване на бойлера ще се вкара в един филм. То пък едно подгряване до 40гр. евентуално.
Слагай изолация и три хубави климатика и не се занимавай с глупости. В апартамента лесно се справят климатиците, не като къща.
pechkata - специалист
Анди защо буфера е хубаво да е със две серпентини ...?
И коя серпентина къде се върже...?
a_stoev - майстор
Единствения смисъл от термопомпа е ако имаш подово. Без това е по скъпо от съвременни климатици. Казвам ти го като човек дето печели от продаването на термопомпи.
andy_forresite - майстор
чет яну 30, 2020 6:53 pmpechkata написа:
Анди защо буфера е хубаво да е със две серпентини ...?
И коя серпентина къде се върже...?
За да може да се свържат два топлоизточника. Това може да е ТП и котел или едно от двете + слънчеви панели за подгряване на вода.
Принципно на долната серпентина се свързва слънчевия панел за максимално оползотворяване на енергията от слънчевото греене.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Термопомпа от климатик и върешни тела за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: