• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mjjmiro - специалист
Вярно ли е, че течноста /флуида/ в колектора не може да прегрее и да изгърми нещо в следствие на това? Ако е така защо се монтират толкова скъпи електроники? Бойлера си има някакъв изпускател, ако водата в него вземе да прегрява изпуска налягане през него т.е няма вероятност той да изгърми от прегряване. Ако в системата се върти постояно нагрят флуид топлината отивала като загуба или нещо такова. Не ги разбирам тия неща и за това питам, вие вече го знаете това де!
Тани - модератор
Говориш за коренно различни неща! Ако не се върти работния флуид бойлера няма да гръмне! По скоро това ще е колектора , когато заври водата в него! Е може би няма да е точно гръм , а просто ще се пукне! Електрониката се грижи от една страна това да не се получи и от друга страна , ако температурата на работния флуид е по-ниска от тази на водата в бойлера , да спре циркулацията , за да не изстива водата в бойлера!
mjjmiro - специалист
Значи с монтирането на помпа проблема се елиминира. А тръбите и другите консумативи при монтиране на колектора като тези за парно ли са или специални за колектор? Ако може някой да качи и снимки на някоя по опростена колекторна инсталация ще съм благодарен?
mjjmiro - специалист
Някой знае ли какво производство са тези бойлери за слънчев колектор?

Прикачен файл

DSC.jpg
DSC.jpg (30.74 KиБ) Видяна 9551 пъти

Прикачен файл

DSC1.jpg
DSC1.jpg (28.83 KиБ) Видяна 9551 пъти
mjjmiro - специалист
Да попитам също какъв трябва да е наклона за да може водата да се движи на самотек от колектора до бойлера и дали е удочно такава система да е затворена?
apeiron - специалист
mjjmiro написа:
Домашно :)
mjjmiro - специалист
apeiron написа:
mjjmiro написа:
Домашно :)
Дали ще са надеждни? Някви мръсотии падат от серпентината, мисля да ги продухам с вода и да ги монтирам. Някой може ли да даде идея как точно да ги свържа двата?
mjjmiro - специалист
Значи, това е колектора който съм взел, мисля да го сложа така, че горния му край да е на тирасата или малко по долу а другия на асмата получава се ъгъл 40 грд. Бойлерите тези които са горе ще ги поставя зад десния прозорец, което е показано на горната снимка. Така получилия се наклон добре ли ще е за гравитачно движение-без помпа??? Кажете ми и за бойлерите, избрах тези защото ми казаха, че този колектор щял да прегрява 120л бойлер през лятото а нямаше 150 и взех тези двата по 80л, ще имам ли за в бъдеще проблеми с тях, мога веднага да ги върна взех ги преди седмица??

Прикачен файл

DSC.jpg
DSC.jpg (36.17 KиБ) Видяна 9317 пъти

Прикачен файл

DSC1.jpg
DSC1.jpg (36.94 KиБ) Видяна 9317 пъти
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
Значи, това е колектора който съм взел, мисля да го сложа така, че горния му край да е на тирасата или малко по долу а другия на асмата получава се ъгъл 40 грд. Бойлерите тези които са горе ще ги поставя зад десния прозорец, което е показано на горната снимка. Така получилия се наклон добре ли ще е за гравитачно движение-без помпа??? Кажете ми и за бойлерите, избрах тези защото ми казаха, че този колектор щял да прегрява 120л бойлер през лятото а нямаше 150 и взех тези двата по 80л, ще имам ли за в бъдеще проблеми с тях, мога веднага да ги върна взех ги преди седмица??
Наклона е добър, но значение има и съпротивлението на тръбите и серпентината. При широки тръби и фитинги и 10 градуса наклон става.

Това колекторче ако е 1.5м2 няма да прегрее 120л бойлер, стига да не е започнал сутринта от 70 градуса. Ако ползваш всеки ден водата пробвай първо само с единия бойлер. Тези бойлери имат ли електрически нагревател?
mjjmiro - специалист
колектора е 2.00кв, бойлерите нямат нагревател! Вчера ходих и ги върнах, защото ми казаха, че трудно се обезвъдушавали хоризонталните бойлери със серпентина и взех друг 120л. пак без нагревател но вертикален. Притесняваме само тава дали ще циркулира водата без помпа между бойлера и колектора заради малкия наклон който ще се получи, тъй като горния край на колектора ще е до терасата а бойлера ще е горе долу на нивото на прозореца и ф20 медни тръби, затворена система?! От тези двата от серпентината излизаше ситна ръжда но от новия няма нищо, и вътре е облепен с нещо като пластмаса целия!

Прикачен файл

DSC005011.jpg
DSC005011.jpg (23.2 KиБ) Видяна 9189 пъти

Прикачен файл

DSC005022.jpg
DSC005022.jpg (58.55 KиБ) Видяна 9189 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6