• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет яну 03, 2025 9:31 pmbrum написа:
Гледах точно на тоя котел от темата и пише, че на 30% е по-ефективен отколкото на 100% мощност. Не пишат за 15% натоварване (което ще е тия 4.3kW минимална мощност), ама логиката ми е да е още по-ефективно отколкото на 30%.
Да, знам, Espase ми беше обърнал внимание, че при Имергаз най-висока ефективност му дават при 30% натоварване. При други марки не е така, например при Бош. Обяснявам си го с малък топлообменник. Това, че при 30% е по-ефективен от 100%, не означава, че при 15% е още по-ефективен. Ако беше така, щяха да го пишат, бъди сигурен
brum - майстор
Кажи някой модел дето в документацията има повече цифри. Искам да се ориентирам колко пада ефективността.

Моя котел в момента е на 35 подавана, ама не знам дали не е на минимална мощност. И тая информация ще ми даде насоки да се занимавам ли или не.
gecata1059 - специалист
пет яну 03, 2025 7:26 pmbrum написа:
Тоя клип на газомера (разходомера) показа близо кубик за час. 0.015м3 за минута, 1м3 за 66 минути. Това е мощност около 9kW, не е работа на минимална мощност на котела.
Как изчислявате мощноста на котела. Засичах моят котел като падне на минимална мощност. Отчетох грубо 0.005 м3 на минута, 0.3 м3 на час. Това е около 3 кил. мощност. Гледам таблици ,че за добиване на 1 kW трябва 0.107 м3 газ.
Аз гледам на моя котел във мобилно приложение и там показва минимум на работа 8 % модулация на горелката.
zz_stefanov - майстор
Аз като лаик по темата, но този котел не е ли голям за тази къща.
LazarGanev - "Велик майстор"
Заради проточното БГВ. Иначе има едноконтурни котли 12-14кВт с минимална мощност 2кВт, но не всеки иска да има бойлер, други път не са ги светнали :axe:
brum - майстор
съб яну 04, 2025 11:17 amgecata1059 написа:
пет яну 03, 2025 7:26 pmbrum написа:
Тоя клип на газомера (разходомера) показа близо кубик за час. 0.015м3 за минута, 1м3 за 66 минути. Това е мощност около 9kW, не е работа на минимална мощност на котела.
Как изчислявате мощноста на котела. Засичах моят котел като падне на минимална мощност. Отчетох грубо 0.005 м3 на минута, 0.3 м3 на час. Това е около 3 кил. мощност. Гледам таблици ,че за добиване на 1 kW трябва 0.107 м3 газ.
Аз гледам на моя котел във мобилно приложение и там показва минимум на работа 8 % модулация на горелката.
Отварям от overgas фактурата, там пише нещо от сорта на 10-11kWh/m3. И те така :) .
Veselin_9003 - помощник
Значи да разбирам, че всичко е наред с с газовия котел?
gecata1059 - специалист
.Отговора е към brum

То там е малко мътно. Кубиците умножени по коефициент, после киловати и накрая мегавати.😀
brum - майстор
Е па колко да е мътно - последната фактура пише коефициент 1.000 и 10.755kWh/m3. Съвсем ясно ми изглежда :) .

съб яну 04, 2025 6:00 pmVeselin_9003 написа:
Значи да разбирам, че всичко е наред с с газовия котел?
Не съм видял клип на котела как работи. Ако докарва търсената температура и я поддържа без да цикли в on/off режими най-вероятно е наред.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Преразход на газов котел имергаз тера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: