пет яну 03, 2025 7:26 pmbrum написа: Тоя клип на газомера (разходомера) показа близо кубик за час. 0.015м3 за минута, 1м3 за 66 минути. Това е мощност около 9kW, не е работа на минимална мощност на котела.На котела има три черти за мощността на горене. клипа е правен след като са изгаснали тези три чертички.
пет яну 03, 2025 7:20 pmbrum написа: ...По Т на вода и после със СТ, разходът беше сходен при мен. Котела е подвързан директно към инсталацията. Вярно, палеше по често и гасеше, но това не се отрази съществено на разхода.
И за не-ефективният котел - ако работи в on/off режими може да качи значително разхода. Моят харчеше като изоглавен преди да му сложа управление и да работи само като е нужно отопление. Преди това палеше през няколко минути и гаснеше бързо след това. Въртеше водата само в хидравличният разединител. Това ми беше едната промяна за да оправя разхода. Другата беше да гарантирам минимална мощност. Май ти (Лазаре) ме беше светна за това . Та след тия две промени имам чувството, че смъкнах разхода наполовина.
Сравнението беше при сравнително топло време. Разход около 4м3 газ за 24ч в двата варианта.
За да пали и гаси често при теб, при положение, че върти водата в хидравличния, значи има разход.