• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
geniya написа:
Като съм за разхода на стр.12 :
Дали ако сменя Виадруса /който се води че е с ниско КПД/...
На Виадруса се прави тунинг с керамични плочи. http://www.hkslazar.pl/zdjecia/max/kata ... zny_70.jpg

Някои и ги предлагат с горелката. http://www.klimosz.pl/oferta/kotly-auto ... s-hercules
kalin72 - майстор
За много години :) Да сте живи и здрави :))
Имам питане, че се обърках...в момента - големите студове, при нас температури са между -15 и -2, горя по 0.2 м3 дърва за 24 часа, в по-топлото време беше 0.1 м3 за 24 часа. Температура в цялата къща 24-26 градуса, БГВ на корем, бойлера вечно е зареден на 70 градуса. Искам да си направя сметка като мина на пелети колко кг за 24 ще горя...Помогнете, моля :)
geniya - специалист
От 3кубика дърва се прави 1тон пелети.Направи си сам сметката.Ако на ден гориш 0,2м3 дърва, то поне около 70кг. пелети. :wink:
kalin72 - майстор
Няма начин, това е адски много, 70 кила пелети за 24 часа...има някаква грешка, все пак имам изолация, макар засега само вътрешна..калоричността на пелетите е по-голяма от тази на дървата..просто ням шанс за 70 кг/24 часа :)))
geniya - специалист
Напротив няма никаква грешка, ти сам си дал изходни данни от 0,2m3 дърва, за пет дни гориш кубик дърва.Как да не са верни сметките? Да не са 70кг, ама 60кг.=4чувала ще ги правиш :shock: Нека и някое друго мнение да прочетем...
П.П Все пак така не са всички дни от зимата, както пишеш в другите дни разхода ти е 0,1m3 дърва, то това са 2чувала на ден, което е абсолютно нормално.Сигурен съм, че не бъркам за разхода :supz:
Ако някой твърди нещо друго, че ще е по-малък, лъже...
kalin72 - майстор
Да, така с уточненията по-бива :) Не съобразих, че ти говориш за студените дни, с 0.2 м3 разход :)
То дори и този разход е много, защото си мисля, че на пелети може да падне, особено със стаен термостат - днес например беше минус 8, но със слънце, но и котела си бумтеше на 70 градуса целия ден...просто не ми се занимаваше да го паля привечер, затова си горя целия ден, и вътре минаваше 26 градуса, разтваряхме прозорците, като едно време в апартамента с ТЕЦ...
geniya - специалист
С термостата няма да има отваряне на прозорците, но съм 100% сигурен, че няма да паднеш под 2чувала на ден през студените дни. Особено и с бойлер, забрави за по-малък разход от 2чувала.Сметни си кубиците дърва за сезона, раздели на 3 и това е нужното количество в тонове пелети.Прибави още 0,5тона за всеки случай и това е разхода с добри настройка, добра горелка и качествени пелети.
kalin72 - майстор
Не, наистина не мисля, че мога да падна под 2 чувала дневно, среден разход за сезона. Но и това е ОК за мен, ако смятам тон пелети че е 330 лева, а дървата са 65 лв за м3, излиза, че теоретично с пелети ще ми е 30 % по-скъпо, отколкото с дървата.
geniya - специалист
Мисля, че ще е повече от 30%, защото ако разхода ти е например 10м3 х 65лв=650лв.
От 10м3 излизат 3,33т. пелети х 330лв=1098лв. което е почти двойно.Къде видя 30% разлика??? :? Разлика 68% :idea:
Christo - майстор
Към Калин72:
Не може да се каже с голяма точност, защото ти не знаеш колко точно дърва гориш. Това 0,1 кубик няма как да го примериш точно. Можеш да ги претеглиш и от там по специфичната плътност да сметнеш обема, но пък не знаеш влажността им. Дървата, ако са много сухи(ДВЕ години естествено сушене) имат влажност около 20%, ако са добити през лятото и горени през зимата, един господ знае колко им е влажността. От това зависи колко от добитата топлина при изгарянето ще отиде за изпарение на влагата в дървесината и колко реално за отопление. Отделно различните видове дървесина имат различна калоричност. Пелетите, ако са правилно съхранени, имат влажност под 10%. Ще направя едни бабешки сметки, като взема цени валидни в Троян. Кубик сурови дърва през лятото - 60лева, тон пелети- 300 лева(май месец). При плътност на пелетите 650 кг. на кубичен метър, излиза, че един кубик пелети струва 195 лева. Тоест пелетите са над три пъти по-скъпи от дървата, дори купени в най-изгодния за купуване период. Филма от Приморско казва, че няма кой да бие по ценова ефективност добре направена инсталация с пиролизен котел и аз съм напълно съгласен с него. Ако котелът е само пелетен и е правен да топли, не само "за продан", сметката се подобрява от ефективното, добре организирано горене, от автоматиката на процеса, тъй че да се произвежда точно толково топлина, колкото е нужна и от програмируем термостат, тъй че кагато ни няма в къщи котелът да работи колкото да не е без хич. Това няма как да стане в нещо, което струва 3-4хил. лева котел+горелка. Имах парно без абсолютно нищо по него, без вентили, без помпи, отворена система, термосифонно. Горях по около 15 кубика дърва годишно. Налял съм около 20К лева в котел, буфер, бойлер 200л., автоматика, помпи, вентили ит.н. Разходът в момента е около 5 тона пелети. Изразено в пари, 15Х60=900 лева, 5Х300=1500 лева. НО! Отивам по празниците за пет дни да видя щерките в София, възрастните ми родители остават в къщи, котелът цъка като швейцарски(всъщност австрийски :) ) часовник, пълни се, чисти се, пали и гасне автоматично и аз не съм като роб на галера, вързан цяла зима пет месеца за котелното. И нищо не цепя и нищо не мъкна. Когато човек е млад, не е от значение, но като се натрупат годинките, това става важно.

Към Никси:

Подовото трябва да работи на около 30-40 градуса, радиаторите- на около 80. Те могат да работят и на 60, но мощността им спада драстично. Някои производители дават при каква температура каква е мощността. Обикновено обаче пишат мощността при 80-90 градуса, щото числото е по-голямо :lol: . Можеш да увеличиш площта на радиаторите, за да ги караш на по-ниска температура. За самият котел не е добре да работи под 70 градуса, защото тогава студената вода , която постъпва в него ще падне под 50 и ще почнат черните катрани вътре. В твоят случай трябва да има най-малко два кръга, един високо температурен за радиаторите и един ниско температурен за подовото, съответно помпи, смесителни вентили ит.н. Като умножим 15 КВт(мощност) по 24часа получаваме 360 киловатчаса количество енергия. Като разделим 360 киловатчаса на 4.7(примерна калоричност на килограм пелети) получаваме 76 и нещо си килограма. И като разделим това на КПД-то, което в твоя случай не знаем колко е, като нищо може да получим 120. Тия 32KW ако са истински, закачени на 15KW консуматор, са много и много.

Весели празници на всички от форума!
Последна промяна от Christo на чет яну 01, 2015 7:49 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: