Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Niki72 - специалист
Тези 25 гр температура на въздуха са понеже беше сметнато за брой глидери на радиатори. Ако е променя на 22 гр за всички помещения топлозагубите излизат падат на 3848 вата. Понеже мисля да слагам ламинат, за да не ходя лятото с чехли по студени плочки, затова предполагам, че с повече тръба и повече кръгове ще подгряват пода с по-хладка вода и по равномерно и оттам по-добър комфорт. Това дали води до по-ниски сметки или греша? Става въпрос за подово от ТЕЦ.
rickk - специалист
пон апр 10, 2023 9:43 amNiki72 написа:
Понеже мисля да слагам ламинат, за да не ходя лятото с чехли по студени плочки, затова предполагам, че с повече тръба и повече кръгове ще подгряват пода с по-хладка вода и по равномерно и оттам по-добър комфорт. Това дали води до по-ниски сметки или греша? Става въпрос за подово от ТЕЦ.
Това ще е за покритие ламиниран паркет за един кръг с площ 8 квадрата - снимката отдолу.
Да по - гъстата стъпка ще се намали температурата на подаване. Сметките трябва да са по - малки.

Прикачен файл

14.png
brum - майстор
Тези 25 гр температура на въздуха са понеже беше сметнато за брой глидери на радиатори. Ако е променя на 22 гр за всички помещения топлозагубите излизат падат на 3848 вата. Понеже мисля да слагам ламинат, за да не ходя лятото с чехли по студени плочки, затова предполагам, че с повече тръба и повече кръгове ще подгряват пода с по-хладка вода и по равномерно и оттам по-добър комфорт. Това дали води до по-ниски сметки или греша? Става въпрос за подово от ТЕЦ.
Грешиш, не води до по-ниски сметки. Теб те интересува колко енергия ще прехвърлиш, а не температурата на топлоносителят. Това защото си с ТЕЦ, а не с ТП. При ТП щеше да си прав.

А за комфорта - при мен стъпката е 15см и няма забележки от към комфорта. Ама и замазките ми май са по-дебели, та "зебра" по пода не се усеща. С термокамера се виждат къде са тръбите, но с краката не се усеща.
Niki72 - специалист
brum , няма ли по-малко топло да се подава от ТЕЦ, когато се поддържа по-ниска температура в тръбата, но пък е повече литри? Тогава едни и същи сметки или повече тръба по-високи сметки?
rickk - специалист
пон апр 10, 2023 10:58 ambrum написа:

Грешиш, не води до по-ниски сметки. Теб те интересува колко енергия ще прехвърлиш, а не температурата на топлоносителят. Това защото си с ТЕЦ, а не с ТП. При ТП щеше да си прав.
Бях пропуснал ТЕЦ - а. ДА там мерят ( ако е от новите инсталации индивидуално ) и плащаш това което си потребил. И пнеже топломера мери дебит и темперарурна разлика и оттам се пресмята потребеното разликите няма да са големи.
brum - майстор
На ТЕЦ-а му плащаш топлинна енергия. Ползваш Х киловатчаса, плащаш Х киловатчаса. Топлинната енергия която ти трябва е равна на загубите. Няма значение как ще я докараш - все ще е Х киловатчаса. Можеш да намалиш загубите като смъкнеш вътрешната температура, но с това страда и комфорта.

При ТП е различно. Там ползваш Х киловатчаса електроенергия и вадиш У киловатчаса топлинна енергия. Отношението между двете му викат КОП. При по-нискат температура на топлоносителят КОП-а е по-голям (с дребни условности). Та там има значение колко нагъсто ще са ти тръбите, защото могат да позволят по-ниска температура на топлоносителят.
пон апр 10, 2023 10:58 ambrum написа:

А за комфорта - при мен стъпката е 15см и няма забележки от към комфорта. Ама и замазките ми май са по-дебели, та "зебра" по пода не се усеща. С термокамера се виждат къде са тръбите, но с краката не се усеща.
Мисля, че е прав.
На входа има 60 градуса, ползва смесителна група и я намалява до 29 при по гъста стъпка, вместо до 35, при рехава.
В първият случай ще ползва по малко м3 от ТЕЦ, а това води до по ниски сметки.

В условието дебитът е еднакъв, а числата са примерни, за онагледяване.
brum - майстор
Трифоне, я пак се върни на това - загубите са това което трябва да компенсираш, нали? Те са мерят в киловатчаса (енергия са). И сега - ако имаш 10kWh загуби как ще ги компенсираш с по-малко (примерно 9kWh) от ТЕЦ-a?

Зарежи дебит и температура. ТЕЦа мери на kWh топлинна енергия. Смята ги с топломери на централният щранг, а те са доста прецизни. Дали ще използваш 10kWh за 2 часа или за 5 часа пак ще покаже 10kWh на топломера.
пон апр 10, 2023 1:18 pmbrum написа:
Трифоне, я пак се върни на това - загубите са това което трябва да компенсираш, нали? Те са мерят в киловатчаса (енергия са). И сега - ако имаш 10kWh загуби как ще ги компенсираш с по-малко (примерно 9kWh) от ТЕЦ-a?

Зарежи дебит и температура. ТЕЦа мери на kWh топлинна енергия. Смята ги с топломери на централният щранг, а те са доста прецизни. Дали ще използваш 10kWh за 2 часа или за 5 часа пак ще покаже 10kWh на топломера.
Всъщност, прав си. Той не е променил топлозагубите на жилището си.
Зарежи времето! При същият дебит и по ниска Т ще стои на по хладно. Повечето тръба ще изисква по голям дебит. Лесно се смята- колко вода, с каква Т, а още по лесно е с топломер, както правилно рече.
За ТП отново си прав, но подходът е наопъки. Там ще плаща по високи сметки при неоптимален режим на ТП, поради не добре сметнато подово.
Niki72 - специалист
Да разбирам,че от ТЕЦ харчи еднакво все едно дали с 500 или 700м тръба е подовото? Обаче при повече тръба е по-комфортно - по-ниска температура на пода и няма да ти се потят чорапите както мисля, че беше написал Lazar.
Предполагам, че с повече метри тръба е по-малък риска да останеш на студено.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: