Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон апр 10, 2023 5:27 pmNiki72 написа:
Да разбирам,че от ТЕЦ харчи еднакво все едно дали с 500 или 700м тръба е подовото? Обаче при повече тръба е по-комфортно - по-ниска температура на пода и няма да ти се потят чорапите както мисля, че беше написал Lazar.
Предполагам, че с повече метри тръба е по-малък риска да останеш на студено.
Да. Освен опасенията, надеждата за по ниска сметка ще се оправдае, но със съвсем малка стойност. Казват, че с подово, спрямо радиатори, било и по икономично, та по презумция с намаляване Т на топлоносител, би трябвало да има и такъв ефект.
Със сигурност няма да се "избие" инвестицията във финикийски знаци, а в комфорт.
brum - майстор
Точно така. Подовото позволява по-ниска температура на въздуха, защото топли лъчисто през пода. Виж като навън е 10 градуса и каква е разликата според това дали е слънчево или облачно. За апартамент/къща теоретично е нещо подобно.

Та с по-ниска температура ще докараш комфорта. А с по-ниска температура ще имаш по-малко загуби. От там евентуално ако дойде разлика.
Niki72 - специалист
Важно е да топли комфортно ако ще и почти колкото радиатори да харчи.
Само не съм сигурен как оптимално да се разпределят тези 700,по-скоро близо 800м(пътя до колекторите и стъпка 5 покрай външни стени) тръба на сравнително равни и колко на брой кръгове.
Това е плана на апартамента:

Изображение

Мястото за колекторната кутия е вдясно от входната врата извън апартамента
Hursa - майстор
пон апр 10, 2023 8:05 pmbrum написа:
Подовото позволява по-ниска температура на въздуха, защото топли лъчисто през пода. Виж като навън е 10 градуса и каква е разликата според това дали е слънчево или облачно.
Позволява по-ниска температура на въздуха? Сравнявате излъчването на звезда с температура на повърхността - около 5500 градуса (при това с характеристика на почти идеален излъчвател, което не може да се каже за „подовите покрития“) с излъчваното от пода? Като интензивността на излъчването зависи от температурата в четвърта степен.
И дали подовото ни "топли" излъчвайки - чия повърхност е с по-висока температура - на тялото ни или на пода с подово.
brum - майстор
пон апр 10, 2023 8:45 pmNiki72 написа:
Само не съм сигурен как оптимално да се разпределят тези 700,по-скоро близо 800м(пътя до колекторите и стъпка 5 покрай външни стени) тръба на сравнително равни и колко на брой кръгове.
Съвета ми е да си намериш добър проектант на ОВК, да му дадеш изискванията и да го оставиш да си свърши работата. Ако много държиш да ги начертаеш сам ще се опитвам да помага с идеи.

За къде да е колекторната кутията - в коридора. На стената на банята дето е централно на апартамента. Кръговете ги виждам така - по 1 за всяка спалня, 2 за хола, по 1 за всяка баня + част от коридора. Или общо 6 кръга.
пон апр 10, 2023 9:08 pmHursa написа:
Позволява по-ниска температура на въздуха?
Това пише на повечето места в нета. При едни и същи нива на комфорт с подово била по-ниска температурата на въздуха. При климатика държахме 23 градуса. В най-студение дни 24. С подовот изкарахме първата зима на 21.5, втората на 22.
Niki72 - специалист
brum, комфортно ли е усещането при 22 гр стайна температура от подовото, според някои е хладно до 24- 25 градуса когато отоплението е от парно с радиатори и като чуят 22 си мислят за хлад ? За климатици знам как е-шум, течение и ходене с чехли при 22-23градуса - над 20 години имам опит.
Какъв ламинат и подложка си сложил - четох темата ти от 2020? Колко градуса става на ламината, ако си мерил?
nelina_london - специалист
Ей...като започнете така да генерализирате...
Подът е топъл ,когато има много стабилна изолация ,независимо от видът отопление т.е. и с климатик може да се ходи и по чорапи и по без чорапи .
Била съм и с радиатори на ТЕЦ и газ, и с водно подово на газ , и с климатик ,и с камина па пелети .Мога да направя сравнение и то е в полза на изолацията ,не на вида топлина .
brum - майстор
вт апр 11, 2023 10:08 amNiki72 написа:
brum, комфортно ли е усещането при 22 гр стайна температура от подовото
Абсолютно комфортно е. Не е като да ходя бос обаче - слагам чорапи. На 25 градуса у дома минавам на къси гащи и ходя бос.
вт апр 11, 2023 10:30 amnelina_london написа:
Подът е топъл ,когато има много стабилна изолация ,независимо от видът отопление т.е. и с климатик може да се ходи и по чорапи и по без чорапи .
Съгласен съм. Ако пода е загрят можеш да ходиш и без чорапи :) . Обаче да загрееш пода до 25 градуса с климатик трябва да поддържаш 26-27 градуса на въздуха. А при подовото - пода е на 25 градуса, а въздуха на 22.
Hursa - майстор
пон апр 10, 2023 9:43 amNiki72 написа:
Тези 25 гр температура на въздуха са понеже беше сметнато за брой глидери на радиатори. Ако е променя на 22 гр за всички помещения топлозагубите излизат падат на 3848 вата. Понеже мисля да слагам ламинат, за да не ходя лятото с чехли по студени плочки, затова предполагам, че с повече тръба и повече кръгове ще подгряват пода с по-хладка вода и по равномерно и оттам по-добър комфорт. Това дали води до по-ниски сметки или греша?
Т. е. желаете температура 25 градуса, с подовото обаче ще поддържате 22 и ще ви бъде по-комфортно? Как и защо?
Niki72 - специалист
Топлозагубите бях сметнал при външна -15 градуса и желана вътрешна температура 25 градуса за дневна и 22 градуса за спални (което е някакъв стандарт или здравна норма) при отопление с радиатори и съответния брой глидери. После преизчислих на 22 градуса температура на въздуха за всички помещения като за подово и необходимата мощност съответно намаля. Доколкото ми е известно с подово при 22 градуса температура на въздуха е по-комфортно от 25градуса с радиатори. Ако не греша температурата се мери в центъра на стаята на 1.5 метра височина от пода.
Последна промяна от Niki72 на вт апр 11, 2023 3:19 pm, променено общо 1 път.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: