• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
digitalpr написа:
Пуснаха горелката от подписа. Имам въпрос. Задавам от стайния термостат 20 градуса, тя се пали, помпата почва да върти при вода 40 градуса, стига 20 градуса стайна температура и се гаси. Като падне после на 19 пак се пали, на 20 пак се гаси. Това палене и гасене така ли трябва да е? Очаквах уж "модулацията" да поддържа някаква минимална мощност и горелката да работи нон стоп. Така при всяко палене и гасене минава през продухването, подготовката, началната доза пелети. Да не говорим че докато стайната падне с 1-2 градуса, водата е паднала с 15-20 и горелката трябва да ги грее наново? Това ли е нормалния начин на работа на тези горелки? Възможно ли е да е твърде топло още и затова да ги достига толкова бързо и да се гаси и пали постоянно.
При свързването на стаен термостат модулацията изчезва и разхода се вдига
digitalpr - специалист
След една събота и неделя горена установх че при ръчно горене (без управление от термостата) като го оставя на степен 1 (7kW) поддържа достигнатата температура на водата. Това си представях че ще прави термостата, а не че ще изключва нон стоп горелката. Още не съм установил по кой начин гори повече пелети. Можеби, като тане по-студено няма да гаси толкова често?

Всъщност желанието ми е вкъщи парното да поддържа едни 50 градуса на водата и да не мърда от тях. Как да постигна това? С термостата ми се струва невъзможно. Всеки път той наваксва едни 20-30 градуса на водата. Радиаторите през час са ту врели, ту студени.
LazarGanev - "Велик майстор"
digitalpr написа:
Всъщност желанието ми е вкъщи парното да поддържа едни 50 градуса на водата и да не мърда от тях. Как да постигна това? С термостата ми се струва невъзможно. Всеки път той наваксва едни 20-30 градуса на водата. Радиаторите през час са ту врели, ту студени.
Управлението на стайната температура чрез температура на водата в котела е абсолютно погрешно - това е възможно само при кондензен газов котел. Конвенционалните котли трябва да работят с температура над 70*С. Ако искаш радиаторите да са с постоянна температура и то под 60*С, трябва да си сложиш буфер и смесителен вентил след него. Явно радиаторите ти са преоразмерени и топлят при ниска емпература. Задължително трябва да си поставиш трипътен вентил на котела за да избегнеш работа под 60*С
naskov написа:
При свързването на стаен термостат модулацията изчезва и разхода се вдига
Наско, това може би важи за Ватерланд, а digitalpr е с горелка на Ерато 4-то поколение - при нея няма такова нещо да изчезва модулацията при наличие на стаен термостат. Има си модулация, но по температура на водата.
digitalpr - специалист
LazarGanev написа:
Конвенционалните котли трябва да работят с температура над 70*С. Ако искаш радиаторите да са с постоянна температура и то под 60*С, трябва да си сложиш буфер и смесителен вентил след него. Явно радиаторите ти са преоразмерени и топлят при ниска емпература. Задължително трябва да си поставиш трипътен вентил на котела за да избегнеш работа под 60*С
Ще ми обясниш ли по подробно? Благодаря!
filmatoplo - майстор
Дано се уцели тоя момент както се казва -по ръба на бръснача :wink: ,горелката да работи почти без прекъсване , но на май ниска степен , без да достига крайна зададена температура , хем пък температурата в стаите да не превиши нужното :wink: .Много пъти съм умувал кой вариант е най удачен , като се има предвид икономически и изгодно да бъде де.Покрай пелетните горелки ще се научим на много тънкости , айде някой му хванаха цаката с нагласа на котела с температура 50 градуса и готово , но нали уж тази ниска температура я анатемосваме , ни тъй -ни инак :wink: .Експериментите продължават -истината ще излезе наяве.
Последна промяна от filmatoplo на нед ное 11, 2012 9:58 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами коментирано е много - връщащата вода в котела не трябва да е с по-ниска температура от 55*С, колкото е точката на оросяване за да се избегне конденз и катрани. В такъв случай подаващата трябва да е поне 70*С, за да може след охлаждане в радиаторите да се върне поне 55*С. При подвързване на котел на твърдо гориво аз задължително монтирам трипътен термовентил, който работи като термостат на автомобилния двигател - не пропуска вода към радиаторите докато котелът не достигне 60*С. Ако сложиш буферен съд, който да се загрява от котела, то можеш след буфера да монтираш смесителен вентил, който да смесва водата и да задаваш кавито искаш градуси към радиаторите - по схемата на водно подово отопление. Не съм пробвал какво ще се получи без буфер, само с двата вентила
filmatoplo - майстор
Аз съм пробвал , в по топло време след като нагласих смесената вода да е 60 градуса -котела започна да покачва температура над 90 градуса , увеличих на 65 гр и котела задържа 80-85 гр.След това температурите вън паднаха и до ден днешен не съм правил на този клиент регулировки.Да уточня -котел Атмос комби на дърва , ако е горелка -то е ясно тя ще спре .Всичко опира до икономия на пелети , за това се загърбват всички закони на топлото, само и само да не се изгорят повече от златния максимум - 2 чувалчета на 24 часа :wink: .
digitalpr - специалист
На изхода на котела има терсмостат, който пуска помпата, когато водата достигне 40градуса (може да се нагласи и на други градуси). Това върши ли някаква работа?

Изобщо явно ми убягва идеята на работа на тази горелка. Нормално ли е да спира и да се пуска по 15 пъти на ден, движейки се около градусите зададени в стаята?
Последна промяна от digitalpr на нед ное 11, 2012 10:13 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Котела ми го паля при под 0гр. сутрин и вечер по 3-4часа.През останалото време t в помещенията пада най много около няколко градуса.При това време го паля само вечер.
filmatoplo - майстор
Да до известна степен помага по висок старт . -Изобщо явно ми убягва идеята на работа на тази горелка. Нормално ли е да спира и да се пуска по 15 пъти на ден, движейки се около градусите зададени в стаята? -навремето си мислих че така е правилно , но се оказва нефективно с пелетните горелки он-оф работа :? :) .Лошото знаете ли кое е -че примерно тези които ги правят пелетните горелки не тестват горелките в някой дом как се държът , ами ни ги продават и ние започваме експериментите .Ако имаше готова рецепта от производителя -лесно , а то какво се получава -слагат ти автоматичен и ръчен режим ,модулация + опции стаен термостат , и те остават сам да си чукаш главата :lol: .
Последна промяна от filmatoplo на нед ное 11, 2012 10:23 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: