Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Niki72 - специалист
Три в дневната, по 2 в спалните и по 1 в баните, коридора се топли от трасетата. Стайни термостати и задвижки само в спалните, а в дневната - стаен датчик на термопомпата, евентуално да модулира по стайна температура, но дали ще модулира - зависи от от термопомпата, дали има тази възможност, всяка марка е различна. Например Бош не тръгват, ако няма стаен термостат - поне CR10 или друг техен (вече и СТ200, което е супер!).
Благодаря, но от ТЕЦ ще идва топлото, сигурно ще трябва задвижки на всички контури. Тогава термостати само в спалните и дневната или и други трябват? Коридора дали ще са му достатъчни само трасетата, понеже си е отворен към дневната, а и не е малък?
ср апр 12, 2023 10:09 pmNiki72 написа:
... Коридора дали ще са му достатъчни само трасетата, понеже си е отворен към дневната, а и не е малък?
Като смятах за моята къща, в един момент се притесних дали ще стигне коридора да си прекарам трасетата. Да не се окаже, че ще отваряш навсякъде, за да доотоплиш от коридора.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср апр 12, 2023 10:25 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Извинявай, изключих, че при тебе е от ТЕЦ - в такъв случай пак задвижки само в спалните, а помпата се управлява от стаен термостат в дневната. Коридорът ако не се запълва от трасетата, може да накъдриш някое късо трасе
Niki72 - специалист
ср апр 12, 2023 10:25 pmLazarGanev написа:
Извинявай, изключих, че при тебе е от ТЕЦ - в такъв случай пак задвижки само в спалните, а помпата се управлява от стаен термостат в дневната. Коридорът ако не се запълва от трасетата, може да накъдриш някое късо трасе
Принципно вратите предимно отворени ги държим, а между дневната и коридора няма да има врата.
Значи в спалните сигурно трябват термостати да управляват задвижките, а от дневната как се управлява тази циркулационна помпа с термостат не съм на ясно - всички помпи ли имат такава функция?
resistbody - майстор
Аз точно в момента си чертая трасетата и гледам да правя кръговете по стая еднакви, че няма как всички да са равни...
Качвам работния вариант да кажете къде бъракам ако бъркам някъде...

Прикачен файл:
1.PNG
ср апр 12, 2023 10:49 pmNiki72 написа:
от дневната как се управлява тази циркулационна помпа с термостат не съм на ясно - всички помпи ли имат такава функция?
Абсолютно всяка помпа може да бъде спирана и пускана при нужда от стаен термостат - ако не го предвидиш ще трябва ти да пускаш ръчно отоплението и да го спираш или пък помпата да работи излишно при затворени кръгове, което за мене не е ОК за дълго среме, пък кой каквото ще да разправя.
resistbody, на чертежа някои от трасетата се пресичат - смятам, че това няма да го допускаш в действителност. За дневнатакак минават трасетата, че сякаш не минават през коридора. Другите 2 стаи (А-05 и А-07) още не си ги изчертал ли?
resistbody - майстор
чет апр 13, 2023 1:35 amLazarGanev написа:
resistbody, на чертежа някои от трасетата се пресичат - смятам, че това няма да го допускаш в действителност. За дневнатакак минават трасетата, че сякаш не минават през коридора. Другите 2 стаи (А-05 и А-07) още не си ги изчертал ли?
Не съм докарал до дневната, мисля двата да минат през стената направо за да спестя от път. Няма да преплитам тръби, просто софтуера не позволява(или аз не знам как) да намаля стъпката в коридора... ще редя на 15см в помещенията..
То има доста промени след като качих снимката.. поне разбрах че ще ми пращаш още тръба..
Програмата е безплатна за 30дни и може всеки да я пробва...
speka_rs - майстор
ср апр 12, 2023 10:50 pmresistbody написа:
Аз точно в момента си чертая трасетата и гледам да правя кръговете по стая еднакви, че няма как всички да са равни...
Според мен около външните стени и прозорцете трябва да е по на гъсто първите 20-30 см .
resistbody - майстор
чет апр 13, 2023 9:43 amspeka_rs написа:
ср апр 12, 2023 10:50 pmresistbody написа:
Според мен около външните стени и прозорцете трябва да е по на гъсто първите 20-30 см .
Програмата не ми позволява такава опция... правя го за ориентир като почна да редя ще го видим... Но в моя случай мисля няма нужда от по-малка стъпка заради сериозната изолация...

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: