Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
При мен няма по-малка стъпка. Топлоизолацията е 8см от вън и 15см от вътре. Не се усеща да е по-студено покрай стените. Покрай прозорците дето са до земята се усеща, но там е разбираемо май.

Та ако повтарях подовото щях да го пусна по-близо до прозорците дето са до земята.
чет апр 13, 2023 10:07 amresistbody написа:
чет апр 13, 2023 9:43 amspeka_rs написа:
Според мен около външните стени и прозорцете трябва да е по на гъсто първите 20-30 см .
... в моя случай мисля няма нужда от по-малка стъпка заради сериозната изолация...
Послушай съвета!
Така никога няма да се запиташ или съжалиш- "Защо не го направих?!".
Един път се прави.
Nejdet - специалист
чет апр 13, 2023 8:44 amresistbody написа:
Програмата е безплатна за 30дни и може всеки да я пробва...
Каква е тази програма?
На мен също скоро ще ми се наложи да чертая такива меандри :?
resistbody - майстор
чет апр 13, 2023 12:58 pmNejdet написа:
чет апр 13, 2023 8:44 amresistbody написа:
Програмата е безплатна за 30дни и може всеки да я пробва...
Каква е тази програма?
На мен също скоро ще ми се наложи да чертая такива меандри :?
https://www.avenir-online.com/AvenirWeb ... ID=LoopCAD
kivanov - специалист
Ще обновявам ОВК проекта, защото минавам на термопомпа и съм с повече изолация и т.н. Качвам проектите и ще ми е полезно да събера критики, които да обсъдя с ОВК проектанта.

Етаж 1:
https://1drv.ms/b/s!Aul67mx7hTdrmclb0jz ... Q?e=xuYt5L
Етаж 2:
https://1drv.ms/b/s!Aul67mx7hTdrmclceG7 ... Q?e=lGKrYx

Ще кажа да сложи тръба и под мебелите в кухнята и в дрешника на моята спалня(не че цялата къща не е моя :-D).

Подовото е смятано с газов котел и 12см вата на стените, 16см XPS на покрива и по 6см XPS на пода Сега ще е 15см вата по стените, 26см XPS на покрива и 10см XPS на пода. Материалът няма да е XPS, но съм преобразувал коефициент/дебелина. Замазката на пода ще е калциево сулфатна.
Последна промяна от kivanov на съб апр 15, 2023 12:52 am, променено общо 1 път.
resistbody - майстор
Не съм специалист, но на етаж 1 в коридора преброих 18 тръби, не може ли тоя колектор да се премести по близо до зоните ?
Помпите не ги разбирам, ама тва 25-40 няма ли да е слабо за такива дължини ?
Общ топлинен баланс Отопление = 26 330W (това е мнооого)
Проекта мисля е проформа .... прочети си легендата.... радиатори, термоглави, секретни кранчета... PPR-AL не се използа от над 10 години, вече са със стъклофибъри или карбон..

Едит: Извинявам се, имаш 2 радиатора в гаража... но внимавай с топинния товар... 26 киловата са много... аз с 14 топля 3 етажна стара къща с псевдо изолация на радиатори(газовия ми котел е 42 киловата)... и сега в жегите се побърква защото е без буфер...
Последна промяна от resistbody на съб апр 15, 2023 12:30 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Какво смяташ, че ще се промени по проекта, като сложиш по-добра изолация и смениш източника? Източника няма нищо общо с проекта на подовото, изолацията - също, тя има отношение само към месечните сметки
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 12:11 amresistbody написа:
Не съм специалист, но на етаж 1 в коридора преброих 18 тръби, не може ли тоя колектор да се премести по близо до зоните ?
Помпите не ги разбирам, ама тва 25-40 няма ли да е слабо за такива дължини ?
Общ топлинен баланс Отопление = 26 330W (това е мнооого)
Проекта мисля е проформа .... прочети си легендата.... радиатори, термоглави, секретни кранчета... PPR-AL не се използа от над 10 години, вече са със стъклофибъри или карбон..

Едит: Извинявам се, имаш 2 радиатора в гаража... но внимавай с топинния товар... 26 киловата са много... аз с 14 топля 3 етажна стара къща с псевдо изолация на радиатори(газовия ми котел е 42 киловата)... и сега в жегите се побърква защото е без буфер...
26 330W е инсталираната мощност, а топлинние загуби са 23KW.
Уж не е проформа ама, ако е скапан ще трябва да сменя ОВК специалистта.
съб апр 15, 2023 12:17 amLazarGanev написа:
Какво смяташ, че ще се промени по проекта, като сложиш по-добра изолация и смениш източника? Източника няма нищо общо с проекта на подовото, изолацията - също, тя има отношение само към месечните сметки
Смятам, че ще се променят топлинните загуби и респективно необходимата инсталирана мощност. Предполагам, че с термопомпата ще се търси по-ниска температура на водата, което значи, че за да се топля ще трябва да имам по-малки загуби и вероятно по-гъста стъпка на подовото.
Физиката не казва ли, че ако загубите са Х ми е нужна мощност P, а ако загубите са X-10%, то ще ми е нужна P-10% мощност, а отдаваната мощност не е ли свързана с Т на водата, дължина на тръбата, дебит и т.н? Не съм специалист в материята.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб апр 15, 2023 12:49 amkivanov написа:
Предполагам, че с термопомпата ще се търси по-ниска температура на водата, което значи, че за да се топля ще трябва да имам по-малки загуби и вероятно по-гъста стъпка на подовото.
Физиката не казва ли, че ако загубите са Х ми е нужна мощност P, а ако загубите са X-10%, то ще ми е нужна P-10% мощност, а отдаваната мощност не е ли свързана с Т на водата, дължина на тръбата, дебит и т.н? Не съм специалист в материята.
Защо с газовия котел да се е търсело по-висока температура на водата в подовото, след като от медицинска гледна точка и откъм комфорт е желателно температурата на пода да е възможно най-ниска? Тост подовото се проектира за работа с възмобно най-ниска температура на водата, независимо какъв е източника на топлина. Колкото до топлозагубите - увеличаването на изолацията от 12 на 15см едва ли се отрази толкова много на топлозагубите, колкото грешката в изчисленията на проектанта. Аз не видях никъде отопляемите площи на помещенията, за да мога да преценя грубо с каква точност работи проектанта
kivanov - специалист
съб апр 15, 2023 8:10 amLazarGanev написа:
Защо с газовия котел да се е търсело по-висока температура на водата в подовото, след като от медицинска гледна точка и откъм комфорт е желателно температурата на пода да е възможно най-ниска? Тост подовото се проектира за работа с възмобно най-ниска температура на водата, независимо какъв е източника на топлина. Колкото до топлозагубите - увеличаването на изолацията от 12 на 15см едва ли се отрази толкова много на топлозагубите, колкото грешката в изчисленията на проектанта. Аз не видях никъде отопляемите площи на помещенията, за да мога да преценя грубо с каква точност работи проектанта
Според мен се е опитал да вдигне температурата на водата, при работа с газов котел, защото може би ще му трябва по-малко тръба, а и защото поисках да е 24 градуса в стаите и 28 при басейна(заради температурата на водата в басейна).
"Котелната инсталация е водогрейна, затворена система, работеща с параметри 50/30оС в кондензен режим." - това го има в проекта.

При промяна от 12 на 15 при груба сметка имаше 10% разлика в загубите (имам и неговите сметки). Предполагам, че с по-добрата изолация на покрива и пода ще падне с още 10%.

На мен основните въпроси са ми 2 :) Да сменя ли ОВК проектанта(защо?) и ако имам 20KW загуби каква машина като размер трябва да си купя за да ми е топло (на жените, защото за мен и 21 градуса е ок)

Ето ги площите
https://1drv.ms/b/s!Aul67mx7hTdrmcldc5i ... w?e=ZPqnWZ

Целият проект:
https://1drv.ms/b/s!Aul67mx7hTdrmcleBXQ ... w?e=9Yqg2U

Благодаря за съдействието :)

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: