• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Хидравличните връзки не че не могат да се избегнат, българинът всичко може. Аз също веднъж си направих такъв експеримент, като запоих накрайници с резба. За направи сам става, но професионално не е издържано. Оригиналните връзки за 4000 и 5000 са специални маркучи с накрайници на тях. Резбовите накрайници могат да се направят да речем на струг, но трябват 8 здрави скоби. Ако някой си набави останалите неща съм готов да помогна с маркучите, тъй като имам останали от монтажите
saraneron - специалист
Системата няма да е под налягане!Маркучите да са антифризоустойчиви и по една скоба ще е достатъчно!Даже и в мототехника може да се намери нещо подходящо!
saraneron - специалист
tova da se iztrie.pls!
stoyanstoyan - специалист
Здравейте, аз съм с бойлер с 2 серпентини 150л. Решил съм да си сложа слънчев колектор или панел на покрива незнам кое е по добро, за да използувам слънцето за загряване на водата. Бихте ли ми препоръчали каква марка да е
и бих искал да е в границите на разумното като инвестиция.
saraneron - специалист
Дай повече инфо , как го ползваш бойлера и серпентините в момента и какво точно искаш да направиш? Какво разбираш под ,,слънчев колектор или панел,,малко е неясен въпросът!Това тук е само за ориентир....:Каква соларна система Ви трябва?
Оразмеряването на соларната система се извършва
последователно по следните пет стъпки:
1. Установяване на необходимия обем на бойлера.
Капацитетът, който ще изберете, зависи от броя хора в
домакинството, санитарното оборудване и от Вашите лични
изисквания за комфорт на топла вода. Ако до момента
старият бойлер е бил загряван от електричество, газ,
нафта или твърдо гориво, то соларният бойлер е
препоръчително да бъде с 1,5 – 2 кратно по-голям обем.
Така при еднаква инвестиция в останалата част от
инсталацията имате на разположение много по-голям
потенциал за усвояване на слънчевата енергия, а в
облачно и студено време, когато соларният добив е
по-нисък остава достатъчно количество топла вода за
подсигуряване на комфорта без доподгряване от
допълнителния топлоизточник (напр. ток или газов котел).
2. Определяне на предварителната колекторна площ. За
Bosch-колекторите са описани количествата топла вода,
които 1 m2 колекторна площ е в състояние да подгрее:
Solar 4000TF 50 л топла вода / 1 m2 колекторна площ
Solar 5000TF 60 л топла вода / 1 m2 колекторна площ
Solar 7000TF 80 л топла вода / 1 m2 колекторна площ
Това количество може да варира според
местоположението на инсталацията и консумацията.
3. Отчитане на изложението и наклона на покрива. Когато
соларната инсталация ще се монтира на място, което
значително се различава от оптималните условия за
монтаж, т.е. южно изложение:, наклон: 45°, то размерът на
колекторната площ се преизчислява със съответен
корекционен фактор.Площа ма колекторите трябва да се завиши!
Здравейте отново, при мен отоплителната система е поставена преди 2 месеца.Както споменах бойлерът ми е с 2 серпентини 150л и към този момент се топли единствено от котел на пелети. Искам лятото, а и не само, да ползувам някаква соларна система ,за да затоплям водата от бойлера. От такива системи нищо не разбирам и просто искам да знам каква би била добре като качество и цена. Доколкото разбрах има 2 типа плоска и вакуумна и незнам коя е по добра.
kalin72 - майстор
Стояне, не си ли прочел поне мъъънинко от темите в тоз форум :))
Кажи къде живееш - в къща, в апартамент, кой район на БГ, снимка на обекта ще бъде добре, и те такива работи, ако искаш да ти отговорят конкретно.
Айде, първото, според мен си в къща, щом имаш котел....
Наистина не знаех че е нужна чак такава информация,но наистина живея в къща около софия с. волуяк. Покривът е гредоред от едната и бетон от другата страна. Бих искал колекторът да е разположен на бетоновия покрив. Проблемът е че той е ориентиран по скоро на север,но съм виждал че някои системи ги слагат на стойка за по добро разположение. Бойлерът се намира на първия етаж от два,на около 10 метра от предполагаемото място за колекторът.
Ние сме трима човека засега :) .
kalin72 - майстор
Ако може, дай снимки на обекта :)
Инак при мен колекторите са на стойка, която е от северната страна на къщата, върху гаража, но са насочени на юг-югозапад. През зимата, заради сянка от къщата, не ги ползвам, но от март до ноември работят яко :)
kuuuuuul - майстор
Стояне ,на всичките ти въпроси вече е отговорено в тази тема да не говориме за другите. :-D
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: