• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
за 18 -25 съм сигурен че по нищо не се различават. разлика има само в настройките -секунди подаване и % въздух. едната има подаване 4сек ,другата 7сек,тоест първата нямали да стане по мощна след като и на нея и увеличиш подаването на 7сек .
Супер! значи спестихме пачка. =D>
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Говоря за всички настройки 1 към1 ,конструктивно 25и32 са еднакви,имам само съмнение около вентилаторана 32ката ,но едва ли е чак толкова по мощен ако въобще е различен.Как така 32ката топли с 33% мощност, а 25цата не може да стопли на 100% мощност.
Системата заложено да бъде с 32кв. мощност, като параметри за плащане. Но в действителност беше монтирана по-малката горелка. Според мен и 25 кв. трябваше да се окаже леко преоразмерена, но аз не съм специалист. От фирмата, която проектира и изпълнява инсталацията са казали, че 25 кв. е нужната мощност на база на заложените термозагуби в сградата и изискване от страна на инвеститора за 24 часа да може да се стопля. Но собственика е настоял, т.к. разликата като сума е малка системата да бъде 35 кв. Така е и по договор /не съм го виждал, само съм чул твърдения/. В процеса на работата на системата и на скандалите м/у инвеститор и изпълнител първия е установил, че горелката е 25 кв. И сега са му доставили 32 кв ползвана горелка заедно с "правилните" пелети за проба. Тази горелка е работила около 15-20 часа непрекъснато и е стоплила системата, която другата горелка неопределено дълго време не можеше да стопли /в по предните страници има снимка/. Снощи говорих със собственика и той ми каза това, което написах в горния пост. Това не означава, че 32 кв. постоянно работи на 33%, а че най-ниската стойност, която е забелязал е 33%. Моята система в къщи също не работи на една постоянна мощност и варира от 20%, което е минимум на системата до 100%-естествено, че е максимум. И дори и в най-големия студ от време на време гаси горелката, може би защото няма буфер, а после когато изстине водата в системата докато отново заработи се е случвало да спада до под 46С, когато помпите изключват.
Довечера ще се чуя с моя човек, за да разбера как се е отразила работата на слънчогледови пелети на горелката.
filmatoplo - майстор
Има голяма разлика в горенето като мощ на 25 и 32 киловата, пускал съм и двете, за разход не говоря.
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Има голяма разлика в горенето като мощ на 25 и 32 киловата, пускал съм и двете, за разход не говоря.
Би трябвало да има 30% разлика в горенето като мощ, но интересното в случая е, че и 2-те горелки имат приблизително еднакъв разход на пелети. А 32кв. успява да топли, а другата не. А котлите едни и същи ли са?
jabata - специалист
Ами не, котлите 25 и 32 KW не са едни и същи, имат малка разлика в размерите, по-точно във височината. Вярно това ще означава повече топлобменна площ, за горелката, но не мисля че това ще да е големия проблем. Още в началото бях писал че е възможно всичко това да се дължи на лошо изгаряне и/или по-силен вентилатор, и затова бях и питал какво казва газ анализатора, защото ако правилно си спомням дистрибуторите на Ерато, трябва когато настройват и пускат горелка да я настроят с газ анализатор. Което очевидно не е било случая. Не че много го правят, ама по принцип би трябвало, най-малкото при такъв проблем като в случая.
s_s1 - специалист
Значи, ако и котела е бил 25 кв. сега с тази горелка площта за топлообмен трябва да му идва малка и да изхвърля повече от нормалното топлина в комина.
А горелката /25кв/ първоначално не е била настройвана с газ анализатор. Едва после, като са се появили от Ерато са направили замервания със слънчогледови и с дървесни пелети. Тогава са сложили и вентилатор на димните газове.
alx359 - специалист
Radoslaw написа:
Тук в съседната тема,показаха ,как са го направили на GP.Taka,че предполагам ,ще стане и на твойта.Обади се ,ще го направим заедно и безплатно.Ей така от предизвикателство.Ако искаш може да опитаме и с това.В съседната тема вече са го направили,изпреварват ни :?:

http://www.ebay.com/itm/USR-TCP232-401- ... 1270183393
Нещо много е скъп (40$). Ако просто се изнесат интерфейсите от кутията на контролера, тоя върши съвсем същата работа за половин цена. Пък тоя за 14$ си е съвсем достатъчен.
Radoslaw - специалист
alx359 написа:
Radoslaw написа:
Тук в съседната тема,показаха ,как са го направили на GP.Taka,че предполагам ,ще стане и на твойта.Обади се ,ще го направим заедно и безплатно.Ей така от предизвикателство.Ако искаш може да опитаме и с това.В съседната тема вече са го направили,изпреварват ни :?:

http://www.ebay.com/itm/USR-TCP232-401- ... 1270183393
Нещо много е скъп (40$). Ако просто се изнесат интерфейсите от кутията на контролера, тоя върши съвсем същата работа за половин цена. Пък тоя за 14$ си е съвсем достатъчен.

Става ,няма проблем ,само нека да я докараме до конвертора
alx359 - специалист
Radoslaw написа:
Става ,няма проблем ,само нека да я докараме до конвертора
Ок, имаш ЛС.

*

Забахлем едит:

Усети се добре на разхода засега. Тлее и не гасне цяла вечер изглежда. Дори комина мога да го пипам с ръка вече, при по-ниските P. Обаче горелката стана доста гореща, включително и на шнека, защото вентилатора върти мноого слабо. Може ли да е проблем?

Прикачен файл

p9.jpg
При Opt.Time=0
p9.jpg (11.98 KиБ) Видяна 1957 пъти
s_s1 - специалист
jabata написа:
Ами не, котлите 25 и 32 KW не са едни и същи, имат малка разлика в размерите, по-точно във височината. Вярно това ще означава повече топлобменна площ, за горелката, но не мисля че това ще да е големия проблем. Още в началото бях писал че е възможно всичко това да се дължи на лошо изгаряне и/или по-силен вентилатор, и затова бях и питал какво казва газ анализатора, защото ако правилно си спомням дистрибуторите на Ерато, трябва когато настройват и пускат горелка да я настроят с газ анализатор. Което очевидно не е било случая. Не че много го правят, ама по принцип би трябвало, най-малкото при такъв проблем като в случая.
А възможно ли е самия котел да е 35 кв, защото моя човек каза, че така пишело на него?
Вече нещата са съвсем добре. В цялата къща зададените температури са достигнати и със слънчогледовите пелети, като моя човек каза, че със пелетите, които са му доставили от фирмата пламъка на горелката е много по-голям и дълъг, много по-мощен, отколкото със слънчогледовите, които гори сега. Не знам какво трябва да се промени по настройките, за да изгарят правилно слънчогледовите, но и това положение ги устройва, след като е топло в къщи.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: