• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
нед апр 17, 2022 6:26 pmшоп написа:
нед апр 17, 2022 5:24 pminfomar написа:
ама а дано ни внесе газ с по-ниска цена от гадната руска газ.
Ами ти наистина ли мислиш, че може да се внесе от където и да било с танкери втечнена газ на по-ниска цена от сегашната?
Напълно наясно е той с това, но изпитва душевен оргазъм, че сме зависими от руската газ и засега нямаме опции за пълна диверсификация. Но и това ще стане, рано или късно защото на спецобосрацията не и се вижда края.
Последна промяна от ESPACE на нед апр 17, 2022 6:35 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Абстрахирайки се от Украйна и Русия - просто сметки:
- Европа потрябва около 550 000 000 000 m³ газ годишно
- От тях около 220 000 000 000 m³ идват от Русия. Нека да приемем че са 200 000 000 000 m³
Значи след като плещят за диверсификация. значи трябва някой да обясни от къде да запълним тази липса.
- САЩ обещаха цели 15 000 000 000 m³ допълнително до края на годината но не знам колко са внесли до сега.
Миналата година са внесли 22 000 000 000 m³ и като прибавим обещаното стават около 37 000 000 000 m³
- Азербайджан - от там повече газ няма. Поне в близките години. Изнасят каквото и колкото могат.
Миналата година са изнесли за Европа 8 200 000 000 m³. Нека приемем че и колкото да е фантастично ще изнесат допълнително 3 000 000 000 m³
До тук ги докарахме до 40 000 000 000 m³.
- Алжир - ако успеят да напънат ръбата дето е с капацитет 30 милиарда кубика ще докопаме още 10 000 000 000 m³
До тук ги докарахме до 50 000 000 000 m³ и ни липсват още едни 150 000 000 000 m³ които НЯМА от къде да вземем.
Това са едни 27% по-малко и то ей така, изведнъж.
Общо взето ей така, изведнъж ни чака понижаване на жизненото равнище и покупателната способност.
нед апр 17, 2022 9:54 amAndri01 написа:
При минус 15 до 20 градуса Целзий и налягане 180-210 Bar. е втечнен.
:lol:
нед апр 17, 2022 5:32 pmESPACE написа:
За мен цената на газта и другите цени не са ми пръв приоритет.
Това как да го разбираме? Като "изкарвам много пари и не ми дреме че разходите за да преживея ще ми станат двойни и нагоре" ?
нед апр 17, 2022 7:06 pm6osi6 написа:
Цената на газа ще се стабилизира когато Зеленски разкара Путин от Украйна, вкл. от Крим и Донбас. Днес има пробив при Мариупол. Очакват се доставки в града на тежко въоръжение и британски противокорабни ракети Харпун.
Значи цената на газта няма да се стабилизира...
А в Мариупол вече нищо такова не се очаква. Освен разбира се ако не го доставят руснаците.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
нед апр 17, 2022 11:43 pmhidrazin написа:
Това са едни 27% по-малко и то ей така, изведнъж.
Общо взето ей така, изведнъж ни чака понижаване на жизненото равнище и покупателната способност.
А бе не е точно така, поне за България. Около 1/8 от икономиката в България е зависима от газа, т.е. около 12%, като 50% от потреблението на газ отива за отопление - централно или локално, другите 50% отиват в промишлеността. Имаме възможност за увеличаване на собствен добив, за увеличаване на алтернативен внос, за частична замяна на газа с електричество, термопомпи и т.н.. Е, да, не изведнъж, но в кратки срокове е възможно. А и идеите за водородно бъдеще е време да се задействат. Тъй че при нас няма толкова много да се усети, колкото на малкото човече! Ето ТУК и ТУК има доста смислени дебати от експерти по темата. Новото газово находище в Северозапада има запаси за 2 години, после може да стане газохранилище като Чирен. В Бг газ се ползва основно зимата, така че тези две хранилища ще са ни предостатъчни. Но има и други неразработени находища - от това 2 години, от другото 2 години, още ще се намерят и като добавяме и изгоден внос, спокойно можем да покажем среден пръст на всеки агресор. Не знам колко е еретична идеята да си имаме собствен газовоз (може съвместно с Гърция), да си купуваме от където поискаме газ и да разтоварваме в Александрополис - по-голяма диверсификация от това няма! Ако има излишък дори може да се продава
brum - майстор
пон апр 18, 2022 1:01 amLazarGanev написа:
А и идеите за водородно бъдеще е време да се задействат
Никой нищо не споменава за водорода все още. Мисли се как да направят някакви огромни батерии вместо да се търсят алтернативни варианти за складиране на енергия като водорода. Мисля, че има доста вода да изтече преди да почне да узрява тази идея.
hidrazin - майстор
пон апр 18, 2022 1:01 amLazarGanev написа:
Ако има излишък дори може да се продава
Ако бях някоя жена (руса) от кирковския пазар щях да ахна от толкова прозорливост.
Аха-аха и цените ще почнат стремглаво да падат... :-D
Абе Лазаре, ти от коя паралелна вселена пишеш?
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
пон апр 18, 2022 2:28 pmhidrazin написа:
Аха-аха и цените ще почнат стремглаво да падат... :-D
Защо да падат цените? По-добре да продаваме на високи цени :wink: !
А ти гледай да има високи добиви от волтаиците, не прави прогнози за газа, че и преди беше сигурен, че ще се строи Южен поток :cool:
Кой ще продава?
На кого ще продава?
Какво ще продава?
Защо на високи цени?
А за мръзнещият, беден потребител???
вт апр 19, 2022 7:40 aminfomar написа:
...... Кога може да очакваме намаляване?
За теб- на Кукуво лято. Наближава, да не се притесняваш де!
Очакванията обикновено водят до разочарование.
Айде, пак да ни е честито- 35%, но за сега само прогнози. До 10ти ше свикнеме и Хоп- честита баня всеки месец............за газарите де. Това образно казано. Бойлерите на нощна тарифа и дано скоро не барнат и тока!
Някои си перкат на руска газ, като даже ни я продават по скъпо, щото ние отказахме да купуваме от Русия.
Германците наистина ше излязат големи тъпанари!!!

Навъртях си кубика- фактура за спомен.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: