Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoyanstoyan - специалист
Смисълът е че нашите имат котел атмос и искат да видят как ще е разходът на пелети и дали ги устройва. По добре да си купят примерно грейко горелка и ако разходът е приличен тогава и котел
LazarGanev - "Велик майстор"
stoyanstoyan написа:
Смисълът е че нашите имат котел атмос и искат да видят как ще е разходът на пелети и дали ги устройва. По добре да си купят примерно грейко горелка и ако разходът е приличен тогава и котел
Естествено, че с Атмос ще е много по-зле разходът, отколкото с Грейко и ще получат грешна прадстава. И друго - ако с Атмоса им хареса - защо да дават 2 хилки отгоре? :)
Christo - майстор
Като отидите на www.atmos.cz се вижда, че на котлите, които те произвеждат, горелката е монтирана на най-долната врата, както предлага Филма. Само на котела, който по принцип е газ генераторен, не пипат камерата, за да запазят възможността котелът да продължи да се ползва с дърва и да става пиролизата без проблеми. В края на краищата човек трябва да реши с какво ще се топли. Добре работещият пиролизен котел на дърва е доста добро решение, стига човек да има достъп до евтини дърва, място за складиране на две годишен разход и място за буфер поне един тон., което на село или в малък град лесно се постига. Аз бях почти си купил такъв Атмос но ме спря фактът, че от Ерато не предлагаха оригиналното управление.(вместо него има лепната една тенекийка на пулта) От Чехия пък не можели да доставят котелът оборудван както за Германия за нищо на света и аз им теглих една на длъж и на шир и забравих за тях. Сега как е не знам. Може и малко да са поумнели.....
filmatoplo - майстор
По принцип Атмоса е с добър топлообменник , 95 % от котлите които съм монтирал са Атмоси , въпрос на избор , а колко пелети ще гори горелката Грейко -поне тя доста се съобразява с потребната топлозагуба на сградата , среден разход 1 кг на час .
joro39 - специалист
в същия сайт.
Прикачен файл:
kotle-009-01.png
kotle-009-01.png (72.11 KиБ) Видяна 1552 пъти
шоп - майстор
Който мисли логично и е запознат с хода на газовете в пиролизният атмус ще си извади сам мнението къде трябва да се монтира горелката.

Аз дадох жокер, че се изработват чешки фабрични горни врати за горелка точно за този вид атмус.
Това че в Бг някой ги монтира на долната врата нищо не значи. Има хора, които правят огнище под атмуса като на Виадрус, но това не означава, че това е правилният евтин и с макс КПД монтаж.

Всеки има глава на раменете си.
Christo - майстор
Виж сега колега, тази снимка и други я публикуваха. Именно за нея писах, че е за котел с двойно предназначение. Горелката духа там, където нормално са цепениците. Няма да можеш да запалиш на пелети, ако вътре камерата е пълна с цепеници. Но самите чехи са си сложили горелката най-отдолу на пелетните си котли. Как ще се работи с котела? Първо пълниш цепеници, после чакаш да изгорят, това са няколко часа. После отиваш и пускаш горелката. Може в мен да е причината, но не разбирам какъв е смисълът. Ако имате дърва при изгодни условия, защо ви са пелети? И обратното: Ако може да си позволите финансово пелети, защо ви са дърва? Ако не се има предвид цената, пелетите са сто пъти по-удобни. Те за това са и по-скъпи.
filmatoplo - майстор
:) Снимката я остави , не се изключва грешен фотошоп .Аз да не съм малоумен че като премеря колко санта свободно место остава между горивната глава на горелката и тавана на горната камера , около 5-7 сантиметра -как ще се развие пламъка във височина , освен това клиентите ми преди да им монтирам гореките на долната врата и да стане един идиален продукт -се обаждаха в Ерато и в други фирми , никой не беше и чувал за монтаж на горелка на Атмос , както и да е .Удачно е само с тубусна горелка на горната врата , тип Фероли и подобни .Начина който аз правя -обхваща на 100% двете камери и се постига добро кпд , Атмоса става триходов . :wink:
шоп - майстор
filmatoplo, покажи поне една ТВОЯ снимка на такъв монтаж
Не казвам, че не е невъзмочно, ами че не е практично , с по-малък КПД става котела. Пиролизата отива на кино. Атмус с долна горелка не можеш да го ползваш пиролизно на дърва. Нима стотиците може би хиляди чехи с атмуси и пелетни горелки да са глупави?

При монтаж да горната врата, пътят на димните газове е по-дълъг и котела става универсален и на дърва и на пелети.
lz2skt - специалист
Логично ако е на горната врата пламъкът трябва да отиде надолу и да мине през форсунката(русизъм) после през топлообменника и да излезе през димохода...на долната врата предполагам се прегражда отсекът за дърва и за това става труходов...а отвора за първоначално запалване на дърва(за окъсяване хода на газовете)се затваря....мога само да гадая....пиролизни котли съм виждал само в нета.А и ако котела работи комбинирано ще се загрее много корпуса на пелетната горелка докато гори на дърва и може по нея нещо да се прецака предполагам.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: