То ако на това му викате топлене, значи топлят. Има норми за комфорт, които твърдят, че се счита за комфортно, ако въздухът в помещението не се движи над определена скорост. Климатиците не могат да покрият нормите и затова се счита, че "отоплението" с климатик е некомфортно. И понеже за нуждите на тези норми са използвани статистически данни, мога ви уверя, че аз лично се чувствам по същият начин, като болшинството от изследваните. И да, въз основа на една такава норма може да бъде осъдена фирмата, проектирала монтажа на климатика, но в договора трябва да е включено условието, че освен топло, трябва да бъде и комфортно.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov
- специалист
420 мнения в "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?"
andy_forresite
- майстор
informar, не подскачай като ощипана мома. Казах че климатиците могат да топлят и аз също ползвам климатик за отопление на спалня и хол през последните 10 дни. В кухнята-трапезария ползваме ел. печка. За пробата при отоплени стаи присъединих същите тези три стаи с котела за да видя има ли смисъл от котел при такива температури. Пресметнато в пари ползата не е на страната на котела с пелети от дърво на цена 6 лв чувалчето. 3 стаи и бойлер. Сумарно на ток не прескачам 10 лева на ден, а сега се очертава да ги прескоча, при това котелът застъпи на смяна от 7 сутринта и ще го спра в 23 часа, а климатика бъхта от 10 дни без да го гася от дистанционното. Температурите са същите поне в стаите, а като гледам навън в никакъв случай не е по-студено от вчера. Така че помисли какво значи написаното и тогава изхвърляй климатиците
То сега ако климите не са ефективни и не ставаха за отопление, кога щяха да стават - при външни температури минус 10-15°С ли 
Svezar
- специалист
Да говори за комфорт при ОТОПЛЕНИЕ с климатици може да говори само човек който никога не е бил на собствено или централно парно
За удобство спор няма-цъкаш копчето и готово,ама комфорт.....тц ! За съжаление радиаторите лятото не могат да охлаждат та затова имам и климатици навсякъде ! Иначе темата придобива стила "Пък на моя татко му е най-голям..." 
vrangelov
- специалист
idealist написа:Рангелов,Забележи, че ако някое отопление е по-изгодно, то или е некомфортно, или е трудоемко. Следващите по цена са или вредните или с висока първоначална инвестиция. А цената на газа се влияе и от политиката.
И аз няколко пъти споменавам думата комфорт, но се оказа, че навлизам в личното пространство !
koveslav
- майстор
vrangelov написа:Затова беше направено заключение, че отоплението на дърва "Само е по-евтино"...явно,че в днешно време "изгодно" вече е съвсем различно понятие и няма нищо общо с ценатаidealist написа:Рангелов,Забележи, че ако някое отопление е по-изгодно, то или е некомфортно, или е трудоемко.....
И аз няколко пъти споменавам думата комфорт, но се оказа, че навлизам в личното пространство !
Като цяло,според тенденциозността на изказваните мнения,темата трябва да се прекръсти на "Кое е най-УГОДНОТО отопление".
preslav
- майстор
Svezar написа:Да говори за комфорт при ОТОПЛЕНИЕ с климатици може да говори само човек който никога не е бил на собствено или централно парноАз съм един от хората, които са израсли на топло от нафтова печка, после ел. тип "Лъч", после радиатори "Смядово" (сухи), после централно парно, после ел. подово и конвектори, после климатици. Никога не съм имал акумулираща печка, локално парно и газови отоплителни уреди. Кое от всичките искаш да сравнявам и по кои критерии, че те вече се размиха - темата беше за това как някой си е изчислил, че отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима.За удобство спор няма-цъкаш копчето и готово,ама комфорт.....тц ! За съжаление радиаторите лятото не могат да охлаждат та затова имам и климатици навсякъде ! Иначе темата придобива стила "Пък на моя татко му е най-голям..."
Понятието комфорт е доста разтегливо, основните претенции към климатиците са, че на някой му подвявало, ама никой не се оплаква когато го подухва ветреца на плажа, съвсем отделен е въпроса, че от радиаторите на термо-помпата нищо не подухва, ама това категорично беше зачеркнато като начин за отопление.
В крайна сметка всеки си е харесал нещо според възможностите си, били те финансови или условия, в които може да складира един тон пелети, въглища, дърва и т.н.
Придържайки се към заглавието на темата ежемесечно обявявам какво ми коства отопленито, ТАЗИ зима, с климатик - нито един от топлещите се по друг начин не каза "топля се на пелети, дърва, въглища, природен газ - за Януари изгорих толкова пари".
Изговориха се купчина приказки, за това кой е по-по-най, кое е комфортно, кое е дълговечно, кое е брилянтно, но факти никакви!
Последната ми засечка е 107 kWh за месец Февруари, за една стая, което са 3.8 киловата дневно - не ми се смята как се добиват тези киловати от различни енергоизточници.
MoMa
- помощник
preslav написа:АбеSvezar написа: Последната ми засечка е 107 kWh за месец Февруари, за една стая
Една стая та една стая
Ами аз отоплявам ( ТП ) ПЕТ стаи + два коридора + санитарни възли - с две малки деца съм и ВСИЧКИ врати на стаите са ОТВОРЕНИ постоянно.
За комфорта няма нужда да коментираме
И к'во толко за най-студения януари през последните 10-15 г. съм платил 215 лв. като това включва готвене, пералня, сушилня.....
В момента във всичките ПЕТ стаи температурата е 25-26 гр. а моментния разход на термопомпата е около 0,800 kv/h
Та има хора който имат нужда да отопляват повече стаи - стига ни тормози с твоя климатик и твойта ЕДНА стая
Иначе нищо лично - поздрави!
kalin72
- майстор
нито един от топлещите се по друг начин не каза "топля се на пелети, дърва, въглища, природен газ - за Януари изгорих толкова пари".Явно си пропуснал - казах, че за януари съм изгорил над 1 тон пелети, но под 1.2 тона. Цена - 350 лева за тон, значи между 350 и 450 лева. Не съм засичал супер точно, защото не ме и интересува. Накрая на сезона ще направя сметката, но отсега го виждам - 6 тона пелети по 360 лева = 2160 лева. Топля къща 2 етажа по 66м2, бойлер 300 литра. В къщи винаги е 22-24 градуса. Когато е слънчево, горелката не работи по 5-6 часа дневно, заради стайния термостат.
Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература