• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
То ако на това му викате топлене, значи топлят. Има норми за комфорт, които твърдят, че се счита за комфортно, ако въздухът в помещението не се движи над определена скорост. Климатиците не могат да покрият нормите и затова се счита, че "отоплението" с климатик е некомфортно. И понеже за нуждите на тези норми са използвани статистически данни, мога ви уверя, че аз лично се чувствам по същият начин, като болшинството от изследваните. И да, въз основа на една такава норма може да бъде осъдена фирмата, проектирала монтажа на климатика, но в договора трябва да е включено условието, че освен топло, трябва да бъде и комфортно.
andy_forresite - майстор
informar, не подскачай като ощипана мома. Казах че климатиците могат да топлят и аз също ползвам климатик за отопление на спалня и хол през последните 10 дни. В кухнята-трапезария ползваме ел. печка. За пробата при отоплени стаи присъединих същите тези три стаи с котела за да видя има ли смисъл от котел при такива температури. Пресметнато в пари ползата не е на страната на котела с пелети от дърво на цена 6 лв чувалчето. 3 стаи и бойлер. Сумарно на ток не прескачам 10 лева на ден, а сега се очертава да ги прескоча, при това котелът застъпи на смяна от 7 сутринта и ще го спра в 23 часа, а климатика бъхта от 10 дни без да го гася от дистанционното. Температурите са същите поне в стаите, а като гледам навън в никакъв случай не е по-студено от вчера. Така че помисли какво значи написаното и тогава изхвърляй климатиците :) То сега ако климите не са ефективни и не ставаха за отопление, кога щяха да стават - при външни температури минус 10-15°С ли :partyman:
idealist - специалист
Рангелов,
И аз няколко пъти споменавам думата комфорт, но се оказа, че навлизам в личното пространство !
preslav - майстор
Когато говорим за комфорт да кажем и няколко думи за джамал!
Svezar - специалист
Да говори за комфорт при ОТОПЛЕНИЕ с климатици може да говори само човек който никога не е бил на собствено или централно парно :idea: За удобство спор няма-цъкаш копчето и готово,ама комфорт.....тц ! За съжаление радиаторите лятото не могат да охлаждат та затова имам и климатици навсякъде ! Иначе темата придобива стила "Пък на моя татко му е най-голям..." :-D
vrangelov - специалист
idealist написа:
Рангелов,
И аз няколко пъти споменавам думата комфорт, но се оказа, че навлизам в личното пространство !
Забележи, че ако някое отопление е по-изгодно, то или е некомфортно, или е трудоемко. Следващите по цена са или вредните или с висока първоначална инвестиция. А цената на газа се влияе и от политиката.
koveslav - майстор
vrangelov написа:
idealist написа:
Рангелов,
Забележи, че ако някое отопление е по-изгодно, то или е некомфортно, или е трудоемко.....
Затова беше направено заключение, че отоплението на дърва "Само е по-евтино"...явно,че в днешно време "изгодно" вече е съвсем различно понятие и няма нищо общо с цената :D
Като цяло,според тенденциозността на изказваните мнения,темата трябва да се прекръсти на "Кое е най-УГОДНОТО отопление". :yawinkle:
preslav - майстор
Svezar написа:
Да говори за комфорт при ОТОПЛЕНИЕ с климатици може да говори само човек който никога не е бил на собствено или централно парно :idea: За удобство спор няма-цъкаш копчето и готово,ама комфорт.....тц ! За съжаление радиаторите лятото не могат да охлаждат та затова имам и климатици навсякъде ! Иначе темата придобива стила "Пък на моя татко му е най-голям..." :-D
Аз съм един от хората, които са израсли на топло от нафтова печка, после ел. тип "Лъч", после радиатори "Смядово" (сухи), после централно парно, после ел. подово и конвектори, после климатици. Никога не съм имал акумулираща печка, локално парно и газови отоплителни уреди. Кое от всичките искаш да сравнявам и по кои критерии, че те вече се размиха - темата беше за това как някой си е изчислил, че отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима.
Понятието комфорт е доста разтегливо, основните претенции към климатиците са, че на някой му подвявало, ама никой не се оплаква когато го подухва ветреца на плажа, съвсем отделен е въпроса, че от радиаторите на термо-помпата нищо не подухва, ама това категорично беше зачеркнато като начин за отопление.
В крайна сметка всеки си е харесал нещо според възможностите си, били те финансови или условия, в които може да складира един тон пелети, въглища, дърва и т.н.
Придържайки се към заглавието на темата ежемесечно обявявам какво ми коства отопленито, ТАЗИ зима, с климатик - нито един от топлещите се по друг начин не каза "топля се на пелети, дърва, въглища, природен газ - за Януари изгорих толкова пари".
Изговориха се купчина приказки, за това кой е по-по-най, кое е комфортно, кое е дълговечно, кое е брилянтно, но факти никакви!
Последната ми засечка е 107 kWh за месец Февруари, за една стая, което са 3.8 киловата дневно - не ми се смята как се добиват тези киловати от различни енергоизточници.
MoMa - помощник
preslav написа:
Svezar написа:
Последната ми засечка е 107 kWh за месец Февруари, за една стая
Абе :-D колега стига с тая ЕДНА стая :cry: Слагаш ли памук в ключалката за да не бяга топлото?
Една стая та една стая :cry: наду ни главите с тази ЕДНА СТАЯ!
Ами аз отоплявам ( ТП ) ПЕТ стаи + два коридора + санитарни възли - с две малки деца съм и ВСИЧКИ врати на стаите са ОТВОРЕНИ постоянно.
За комфорта няма нужда да коментираме :rock:
И к'во толко за най-студения януари през последните 10-15 г. съм платил 215 лв. като това включва готвене, пералня, сушилня.....
В момента във всичките ПЕТ стаи температурата е 25-26 гр. а моментния разход на термопомпата е около 0,800 kv/h

Та има хора който имат нужда да отопляват повече стаи - стига ни тормози с твоя климатик и твойта ЕДНА стая :rolleyes:

Иначе нищо лично - поздрави! :supz:
kalin72 - майстор
нито един от топлещите се по друг начин не каза "топля се на пелети, дърва, въглища, природен газ - за Януари изгорих толкова пари".
Явно си пропуснал - казах, че за януари съм изгорил над 1 тон пелети, но под 1.2 тона. Цена - 350 лева за тон, значи между 350 и 450 лева. Не съм засичал супер точно, защото не ме и интересува. Накрая на сезона ще направя сметката, но отсега го виждам - 6 тона пелети по 360 лева = 2160 лева. Топля къща 2 етажа по 66м2, бойлер 300 литра. В къщи винаги е 22-24 градуса. Когато е слънчево, горелката не работи по 5-6 часа дневно, заради стайния термостат.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: