8180 -
Предлагам следните стойности със запас (не повече от):това ясно ама за целия буфер след 1 ден аз отде да знам колко са загубите, по външна или по вътрешна площ да умножавам горните числа? Затова моля, ако може Ахмаков да се включи!
40cm - 192W
100cm - 87W
150cm - 51W
Тани, ако ще издребняваме за малки разлики 10-15 или 20% е грешката, мене това напълно ме удовлетворява за практични цели, дори съм съгласен и на грешка +-35%

колкото до стойностите на 8180 - ако се смята по формулата от наредба 4 нещата се доближават до неговите резултати , а тази формула от програмата дава малко разлики от оная в наредба4. Ето виждате колко е относително всички и зависи как, по кви формули, кои повърхности и прочие високо интелигентни, хай-тек непонятни нам простите люде, неща се смятат работите. Затова пак ще помоля Ахмаков който ги разбира нещата да ми сметне един прост практичен пример, но не искам загуби на час а за 1 ден, за 1 месец и за 3месеца:
Моля те Ахмаков попълни за всички нас долната таблица, щото явно има тънкости които ти знаеш а ние не:
---------------------------------------------------------------------
по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, диаметър 3м и височина 3м, dT(приемете че е постоянно)=80`C (темп в вътре в началото 90`C, външна постоянно 10`C)
дебелина изолация--------40см-------100см----150см
загуби след 1ден----------.......------........-----........ kWh
загуби след 1месец-------.......------........-----........ kWh
загуби след 3месеца------.......------........-----........ kWh
---------------------------------------------------------------------