• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
А колко дъна (съпротивления свързани успоредно) сметна :-D
Zurlata - специалист
Сега вие ще се изтрепете :-D , а Ахмаков гледа сеир!
8180 -
Предлагам следните стойности със запас (не повече от):
40cm - 192W
100cm - 87W
150cm - 51W
това ясно ама за целия буфер след 1 ден аз отде да знам колко са загубите, по външна или по вътрешна площ да умножавам горните числа? Затова моля, ако може Ахмаков да се включи!

Тани, ако ще издребняваме за малки разлики 10-15 или 20% е грешката, мене това напълно ме удовлетворява за практични цели, дори съм съгласен и на грешка +-35% :-D

колкото до стойностите на 8180 - ако се смята по формулата от наредба 4 нещата се доближават до неговите резултати , а тази формула от програмата дава малко разлики от оная в наредба4. Ето виждате колко е относително всички и зависи как, по кви формули, кои повърхности и прочие високо интелигентни, хай-тек непонятни нам простите люде, неща се смятат работите. Затова пак ще помоля Ахмаков който ги разбира нещата да ми сметне един прост практичен пример, но не искам загуби на час а за 1 ден, за 1 месец и за 3месеца:
Моля те Ахмаков попълни за всички нас долната таблица, щото явно има тънкости които ти знаеш а ние не:
---------------------------------------------------------------------
по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, диаметър 3м и височина 3м, dT(приемете че е постоянно)=80`C (темп в вътре в началото 90`C, външна постоянно 10`C)

дебелина изолация--------40см-------100см----150см
загуби след 1ден----------.......------........-----........ kWh
загуби след 1месец-------.......------........-----........ kWh
загуби след 3месеца------.......------........-----........ kWh

Тани - модератор
Делта Т няма как да е постоянно, а ще намалява с намаляване на температурата на водата.
Zurlata - специалист
Тани, моля те стига вече се хващайте за болтчета, гайки, сламки, дъна ..... :-D

Делта Т няма да намалява, приемете че вътре съм турнал един реотан и един терморегулатор го включва и изключва така че ВИНАГИ в ГОРНАТА част на буфера поддържа 90`C (+-2`C)! В този случай загубите са постоянни във времето и моята задача се упростява! А това не е далеч от истината , вместо реотан един слънчев колектор ако е, прави точно това неговия контролер. Та ще си коригирам заданието:
по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, диаметър 3м и височина 3м, dT(приемете че е постоянно)=80`C (темп в вътре в началото 90`C, външна постоянно 10`C), турнал съм вътре един реотан и един терморегулатор го включва и изключва така че ВИНАГИ в ГОРНАТА част на буфера поддържа 90`C (+-2`C), а буфера съм го турил в мазето дето е винаги 10`C! В този случай загубите са постоянни във времето.

дебелина изолация--------40см-------100см----150см
загуби след 1ден----------.......------........-----........ kWh
загуби след 1месец-------.......------........-----........ kWh
загуби след 3месеца------.......------........-----........ kWh

saraneron - специалист
ivanovbg написа:
Колега , ако разглеждам само вътрешното тяло с водата се получава постоянен топлообмен с ватата от 35 киловата за час на тази площ ако цялата вода е с температура от 90С.
Сметни за различните дебелини и попълни табличката.Само първия ред
Zurlata - специалист
Ххмммм :? Начи доцентите нещат да попълнат табличкатаааа!
Ако сега кажа няква идея или посоча няква формула веднага изкачат изпод ъгъла като змии и почват да оборват, да цитират формули, графики, теории и важности, демек чакат те ти първи да пишеш и после да те ядат, ама га ги помолиш те да кажат първи, малиииии, крият се!

Пак ще помоля Ахмаков , също държа и idunno да попълнат моята таблица със задачата. Не се заяждам, наистина имам такава цистерна и мисля да разкъртвам къщата и да прекарвам тръби и да и бучна слънчев колектор от нашите. Та тука хората ме омотаха с теории, разбиха ми представите за живота и аз сега се двуомя как да направя нещата!
Тани - модератор
Зурла, това КОРЕННО променя условието на задачата и прави безсмислено попълването на таблицата. Ако загубите ти са константни, то ака знаеш загубите за час,можеш да си сметнеш загубите за произволен период. Наличието на терморегулатор с толкова малък хистерезис пък обезсмислят ползванета на толкова голям буфер. Довечера ще сметна какви са загубите ако няма подгряване, защото това е по-реален пример и има практическо приложение.
saraneron - специалист
Тани написа:
Зурла, това КОРЕННО променя условието на задачата и прави безсмислено попълването на таблицата. Ако загубите ти са константни, то ака знаеш загубите за час,можеш да си сметнеш загубите за произволен период. Наличието на терморегулатор с толкова малък хистерезис пък обезсмислят ползванета на толкова голям буфер. Довечера ще сметна какви са загубите ако няма подгряване, защото това е по-реален пример и има практическо приложение.
Добре ,човекът не разбира и се е изразил неточно, каквото трябва в условието го промени ,нали трябва да се попълнят или 3 числа с реотана за един час с различна дебелина на изолацията или 9 числа без реотана. Табличката е интересна за се види закономерност и реално какво се случва това е идеята.Опитва се да опроси задачата за да стане по-лесна,но тя се променис този реотан , махаме реотана.....съгласен ли си и остава първото положение. За делта т постоянно иска да казже, че в целия обем тепературата е еднаква и няма разслояване по пластове за да се смята по-лесно Т външно=cost.! Водата в целия обем изстива еднакво бързо!
Последна промяна от saraneron на пет фев 15, 2013 7:00 pm, променено общо 2 пъти.
8180 - майстор
Zurlata написа:
колкото до стойностите на 8180 - ако се смята по формулата от наредба 4 нещата се доближават до неговите резултати , а тази формула от програмата дава малко разлики от оная в наредба4. Ето виждате колко е относително всички и зависи как, по кви формули, кои повърхности и прочие високо интелигентни, хай-тек непонятни нам простите люде, неща се смятат работите.
Перфектно си схванал идеята ми! =D>
Не вярвам, че не можеш и сам да си сметнеш нещата. Няма лошо - за сверка ще намеря време да посмятам нататък - на ръка трудно и бъркам.

П.П. Опрости много задачата с този нагревател - за начало бива. Сега, като махнеш и отоплението - пей сърце, направо сме за БАН (Академията, де). :)
ivanovbg - майстор
Zurlata, според мен не си чупи къщата. Използваемата енергия запасена в буфера ти е около 1000киловатчаса или 200лева в ток и то без да смятаме загубите. Ако успееш да я затрупаш със 100 бали слама ще дадеш повече за сламата.

Интересува ме тези загуби които ги смятате във ватовете за колко време са? Час, минута , секунда ... Щот по формулата са за секунда май :?
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: