• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolovvd - майстор
boretobobo написа:
Да речем че имаме място от долната страна на готов завършен под
сиреч от долу на плочата може ли да се монтира подовото .
Чета и виждам, че искаш да топлиш 120 квадрата плоча. Никой не слага 10-15 см бетон върху подовото!
boretobobo - специалист
nikolovvd написа:
boretobobo написа:
Да речем че имаме място от долната страна на готов завършен под
сиреч от долу на плочата може ли да се монтира подовото .
Чета и виждам, че искаш да топлиш 120 квадрата плоча. Никой не слага 10-15 см бетон върху подовото!
Така де за това питам колко е допустимата дебелина на материала над тръбите.
Или май никой не е правил такава сметка до сега.Но пък ако се подгреят тези 15 см бетон
акумулиращия ефект трябва да е доста продължителен.
nikolovvd - майстор
За студени зимни дни с много сняг, ако си нагрял плочата и спре тока поне 2 дни ще ти е топло.
За дни като сегашните - сутрин 1-2 градуса, а през деня 15-20 ще ти бъде много горещо. Ще се наложи да отваряш прозорците и парите ти ще излетят от там.
По принцип след полагането на подовото се прави замазка, а замазката не трябва да е по-търка от 3 см. В посочения сайт има материали за водно отопление в стените. Просто ти нахвърлям идеи, а какво ще направиш си е твой избор.
Успех!
boretobobo - специалист
nikolovvd написа:
За студени зимни дни с много сняг, ако си нагрял плочата и спре тока поне 2 дни ще ти е топло.
За дни като сегашните - сутрин 1-2 градуса, а през деня 15-20 ще ти бъде много горещо. Ще се наложи да отваряш прозорците и парите ти ще излетят от там.
По принцип след полагането на подовото се прави замазка, а замазката не трябва да е по-търка от 3 см. В посочения сайт има материали за водно отопление в стените. Просто ти нахвърлям идеи, а какво ще направиш си е твой избор.
Успех!
Благодаря за инфото но не искам да топля стените за първия и втория етаж имам монтирани
радиатори.
А мазето не искам да го грея температурата целогодишно ми е 12 градуса и го ползвам за винце
на тъмно и хладно му е добре.
Просто си мислех вместо с радиатори да отоплявам 1 етаж с подово и слънчеви колектори.
nikolovvd - майстор
Не забравяй, че вкарването на топлина в мазето ще доведе до повишаване на температурата му.
И аз бях пред подобна дилема преди месец, но като се замислих какво ще правя, ако се спука тръба някъде, се отказах. И аз съм с радиатори, дори на 3 от тях тръбите са скрити зад гипскартона на топло изолацията и съм на тръни какво ще правя ако някъде нещо потече, защото ще го разбера доста късно. Е поне направих снимки, че да знам къде да "копам"!

Прикачен файл

PIC_1267 (Custom).JPG
PIC_1267 (Custom).JPG (56.43 KиБ) Видяна 3142 пъти

Прикачен файл

PIC_1266 (Custom).JPG
PIC_1266 (Custom).JPG (61.51 KиБ) Видяна 3142 пъти
boretobobo - специалист
nikolovvd написа:
Не забравяй, че вкарването на топлина в мазето ще доведе до повишаване на температурата му.
И аз бях пред подобна дилема преди месец, но като се замислих какво ще правя, ако се спука тръба някъде, се отказах. И аз съм с радиатори, дори на 3 от тях тръбите са скрити зад гипскартона на топло изолацията и съм на тръни какво ще правя ако някъде нещо потече, защото ще го разбера доста късно. Е поне направих снимки, че да знам къде да "копам"!
Моите всички тръби са зад картона но на системата има манометър за налягане
ако име теч някъде ще разбера.
Аз ще си монтирам и кранове за всеки кръг и се надявам да не ги използвам след
стартиране на системата. :-D демек като резна лентичката на инсталацията.
Тани - модератор
За да се избегнат проблеми и да е по-лесно отстраняването им, не се препоръчва да се оставят снадки и разклонения на тръби и кабели под гипскартона или мазилката.
boretobobo - специалист
Или като са в мазилката е препоръчително да са в гофре за по лесен демонтаж ако се наложи
дано не се налага. :partyman:
nikolovvd - майстор
boretobobo написа:
на системата има манометър за налягане
При мен системата е отворена.
boretobobo - специалист
nikolovvd написа:
boretobobo написа:
на системата има манометър за налягане
При мен системата е отворена.
Аз започвам с изграждането на моето подово довечера да навия тръбата
малко ще е играчка на таван но съм решил и ще кача снимки.
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: