• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Чао Франческо :) http://www.youtube.com/watch?v=T80_DV2CQhU Това пък е маняшко http://www.youtube.com/watch?v=7JGRVTrBzS8
Dimcho14 - специалист
filmatoplo написа:
Димчо здравей , там където си гледал тези котли Марина и Дефро -сградите аналогични ли са по квадратура и разхвърляност (стаи,кухни,флоаета,разнонатовареност през сезона) близо ли са по мощност до твоята нужна , какъв им е разхода :?
Сградата с котел Marina (D'Alessandro Termomeccanica) е с по-малка квадратура (около 700 м2), представляваща съвкупност от малък хотел, ресторант, 10 стаи, вътрешен басейн, т.е. не може да се направи дори приблизителна аналогия с моята сграда. Посещава се предимно през петък вечер, събота и неделя. Докладвам за останалите особености: котелът е с мощност 100 кВт, гориво - пелети, разход на денонощие - средно 160 кг при цена 300 лв. с ДДС за тон(?), има 2 бойлера по 500 литра и соларна инсталация с 15 соларни колектора с неизвестен капацитет.

Сградата с котел Defro Duo Uni е частен дом - двуетажен, обща РЗП - около 350 м2, новопосторена с вътрешна и външна изолация. Котелът е с мощност 53 кВт, среден разход на пелети - 150 кг на денонощие при цена 420 лв. без ДДС за тон. Има бойлер 300 литра, слънчевите колектори не са включени, тъй като в момента все още се извършват строителни работи вътре в сградата и работници постоянно влизат и излизат - предполага се, че разходът не е оптимизиран.

Сградата с котел Defro Agro Uni с мощност 53 кВт е частен дом, двуетажен, с обща РЗП около 300 м2, с надеждна вътрешна и външна изолация. Разход на гориво - 80 кг/денонощие при цена на пелети - 500 лв. с ДДС за тон. Има бойлер 300 литра, няма слънчеви колектори. Коминът не е от най-подходящите - по-тесен е от необходимото според заключението на собственика.

И тримата собственици са "обвинени" в многоженство, тъй като прекарват времето си освен при съпругите си, също и при котлите. Човечеството не познава по-блажено ухилени физиономии от техните, а на моменти вият от задоволство. Дано и за в бъдеще се радват на безпроблемно работещи отоплителни инсталации.
filmatoplo написа:
Кой котел повече ти грабна очите :) .
Не знам дали съм прав, тъй като съм "новобранец", но котелът Marina създава впечатление за малко по-добър дизайн, а относно евентуалните му предимства в експлоатационно отношение ще разберем в бъдеще.
hr.hristov57 - специалист
Зравейте, ето типични случаи на преоразмеряване на необходимата мощност! Ако за първия случай наличието на басеин оправдава до някъде инсталираната мощност, то за останалите два? При наличие на вънщна и вътрешна изолацияи инсталиране на мощност от 53Квт за 300-350М2 е яко презапасяване и от там и разхода на пелети. Разбира се това е лично мнение.
filmatoplo - майстор
Колегата мисля спомена че,хотела се топли инцидентно само в уикенда :? , при това положение е нормален разхода .
hr.hristov57 - специалист
Филма, разхода- по скоро преразхода е следствие от "перфектната" работа на "майсторите" или нечия неграмотност!
filmatoplo - майстор
В случая не знаем как стоят нещата , предполагам тази мощност е съвкупност на отопление и БГВ .
Dimcho14 - специалист
А някой дали знае има ли монтиран в България котел на пелети от KWB? Някакви отзиви?
filmatoplo - майстор
Днес срещнах в нета -обект на който са монтирани 5 броя пелетни котли по 100 киловата всеки :shock: , за отопление на вода в открити басейни -Аквапарк .
syncho - майстор
flima ти още ли се очудваш на такива български ревения? :)
filmatoplo - майстор
Ако е станало сполучливо защо не , не знам подробности около топлообменниците -вижда се само снимка на 5 бр котли Бърнит с външни горелки .Случайно попаднах и на коментари отдолу че-водата в аквапарка била ледено студена , но не се знае дали инсталацията е била пусната в момента :wink: .Топлил съм басейн -знам какви загуби има .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: