Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
То тези топлообменници май се наричаха економайзери и пак за тях темп на вх вода трябва да е с 15-20гр по- висока от точката за оросяване димните газове за да няма налепване на летлива пепел.А и за оптимална работа пак трябва да се чистят често.А за подгряване на въздуха ...при пелетните горелки е необходим според мен доста по-малко въздух от този за горене на дърва и въглища.Вентилаторът съответно трябва да е с метални перки и с охлаждане на ел елементите.Тези рекуперации са си най-удачни в големи инсталации -промишлени котли с ниско кпд.Но нищо не пречи да се изработят самоделно подобни неща и да се пробват.в домашни условия.
6osi6 - майстор
Christo написа:
Явно в Германия котлите са регистрирани и се следи тяхната ефективност и екологичност. В момента там явно тече кампания на подмяна на стари котли с нови... До колкото знам, там въпросът с въглищата за домашно отопление е приключен.
Нищо не е приключено или забранено. Въглища се продават. Калибровани 170 евро за тон. Даже са по-евтини с 28 лева от обявената цена в сайта на един доста хвален тук български производител на горелки, дадена от него за сравнение с тази на пелетите.
http://www.steinkohle-handel.de/lose-St ... e---3.html
Според правилника за прилагане на Закона за контрол на замърсяването, въглищата в Германия могат да се ползват за домашно отопление, ако инсталацията е нова, с автоматично подаване на горивото и въздуха и има поставен буферен съд съответстващ по големина на киловатите на котела. С обикновени печки могат да се отопляват само отделни стаи.
http://www.gesetze-im-internet.de/bimsc ... 00010.html
Закони със същите изисквания, като мярка за прилагане на европейска директива, ще влезнат в сила в ЕС след 2016 г. и съответно и у нас.
Последна промяна от 6osi6 на нед юли 12, 2015 10:13 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
Благодаря за инфото, колега 6osi6. Честно казано, изненадан съм. По нашенско не пушат само котлите на въглища. То са печки, кюмбета, камини, Троян малък град, пък зимно време не се диша от пушеци. И що гора изчезва всяко лято! Ще е интересно догодина как ще заобиколим евро изискването. Щото ако приложим закона, ще оставим половин България на студено. Да се смееш ли или да плачеш.....
lz2skt - специалист
Колега,на твоето котле Херц Пелестар колко е темп на из.газове при максимална или средна степен на мощност?
filmatoplo - майстор
Какво е изискването , нещо от рода- да не се гори Не преработена дървесина ли . :?
Christo - майстор
Моят е 30KW. За него в паспорта пише: Средна температура на изходящите газове при пълна мощност-150 гр, при частична- 80. Не е уточнено какво е това частична мощност. На 10KW модел температурите са 140 и 80, на 20KW са 120 и 80, на 45KW са 108,2 и 59,5 и на 60KW са 130,2 и 59,5. Защо има такива разлики, не знам. Фактически от тази гледна точка, точно моят би следвало да има най-малко КПД. Аз съм му ограничил софтуерно максималната мощност на 85%. При това положение не вдига повече от 130 градуса на пушека. Мери си го сам и ми го показва на дисплея. Да уточня, че това е старият модел, който вече не се произвежда. Не знам на новият дали само софтуер и дисплей са нови, или има промени и по самия котел.

Филма, до колкото разбрах с моя скромен немски, дават да се гори почти всичко: въглища, брикети, дърва, пелети, нафта, газ итн., Интересува ги процент твърди частици и въглероден окис в пушека. Колкото е по-старо съоръжението, толкова по-лоши параметри са допустими. Има обаче краен срок за извеждане от експлоатация в зависимост от годината на производство. Искат нещото, ако е работило 15 години да се маха! Параметрите са различни за нещо, което топли една стая и нещо, което топли няколко стаи, както и по мощност. Става въпрос за фабрични и допуснати до пазара продукти. За такива, направи си сам, нищо не пише. Документът е доста голям и не съм разказал всичко.
lz2skt - специалист
Благодаря...да си сверим часовниците явно 120-150 гр са максимума за качествени котли 20,30 киловата...за средностатистическо жилище.На моята комбинация на мин 70гр -мах 120гр но в края на зимата и сравнително ниска темп на котела.Колко са верни измерванията ...все пак не съм лицензирана лаборатория.Явно с качествена горелка и добър котел могат да се получат подобни резултати .Ако не ми харесат нещата на зима в големият студ ще се обърне котела на 5-ходов с турболизатори на последните 3 хода.
jabata - специалист
Christo написа:

Филма, до колкото разбрах с моя скромен немски, дават да се гори почти всичко: въглища, брикети, дърва, пелети, нафта, газ итн., Интересува ги процент твърди частици и въглероден окис в пушека. Колкото е по-старо съоръжението, толкова по-лоши параметри са допустими. Има обаче краен срок за извеждане от експлоатация в зависимост от годината на производство. Искат нещото, ако е работило 15 години да се маха! Параметрите са различни за нещо, което топли една стая и нещо, което топли няколко стаи, както и по мощност. Става въпрос за фабрични и допуснати до пазара продукти. За такива, направи си сам, нищо не пише. Документът е доста голям и не съм разказал всичко.
Ами за такива направи си сам, продукти нещата в Германия се решават много лесно, като те хванат, освен че ти запечатват инсталацията. ами и те глобяват едно солидно. А как ще те хванат ли, ами много просто...достатъчно е някой бдителен германец да се обади на Umweltamt-a защото например комина на къщата пуши прекалено много, идват с полиция (имат пълното законово право), искат ти ABE за съответния уред, и като го нямаш, директно ти запечатват инсталацията, глобяват те и си готов. По същия начин могат да ти спрат и колата от движение ако си тунинговал нещо, и съответната част няма ABE.
За информация ABE (AllgemeineBetriebserlaubnis) е сертификат за всеки продукт, част и т.н. който гарантира че продукта, частта е изпитана и гарантира сигурността при използването и.
Без такова нещо, при отоплителните уреди, могат да те направят див и щастлив. От една страна, спокойно могат да изкарат че уреда на отговаря на противопожарните норми, с което е опасен за всички, от друга не отговаря на нормите за димни газове, и т.н. Просто законите там си се спазват, за разлика от тука.
А документа със закона, не съм го чел подробно, само по диагонал, но просто ограничават използването на уреди, които не покриват съответните норми по опазване на околната среда. С други думи, правят това което направиха преди години с колите.

Какво е в БГ, направо не ми се коментира. По балкана, зимата направо да не стъпва човек, а дори и да решиш да стъпиш, ти трябва противогаз, защото направо виждаш какво дишаш :-D (смес от изгорели въглища, дърва, гуми, пластмаси, и т.н.) Ама как да му кажеш на Бай Пешо да не гори това или онова, защото завърсява околната среда.
Интересно ми е, как ще се следи и спазва този закон в БГ. Та това означава всичките Прити и компания камини да ги спрат от употреба, защото не отговарят на нормите. Все едно да кажеш на Бай-Мангал да не гори гуми.... :lol:
lz2skt - специалист
Първо тук да ни уеднаквят минималните заплати като в Евросъюза ,каквито са и евроизискванията.....после да се съобразяваме с други неща.Ама ,,наште'' политици само за други неща дрънкат,като стане дума за частта с парите са по-ниски от тревата....Все ми е на ума ,че повечето българи ако вземат прилични пари някой ще се хване да се цапа и пуши и да гори какво ли не в печката си.....май,май повечето ще са с дет му викаме бастър копче.Всичко идва от немотията...или ще се хване сам да си прави и монтира отоп.инсталации и сл.колектори.Ще си работи работата и с парите си, дето ги е изкарал ще си викне специалисти ..да си свършат тяхната....
шоп - майстор
Нещата и нормите не са толкова строги в Германия както изглежда на пръв поглед.

Няма как един котел дори и немски да е ако горивната му камера не е 100% ошамотена и да има добро изгаряне, КПД и ниски емисии на димните газове. Малко котли са с такава камера и това са предмино пиролизни котли.

Чета форумите на братушките, гледам техни снимки и клипове на самоделни котли. Има перфектни самоделки за високотемпературно горене на автомобилни гуми ( на руски авто шини), като пушека от комина или го няма или е като от горенето на сухи дърва.

Основата на това горене е идеята за топлото ядро на Кузнецов. Нета е пълен с информация относно "печ Кузнецова"

Тема "Избор на котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: