pi6ligara написа:При мен няма шоково затопляне,защото винаги има хора в къщи така че се пали всеки ден.
pi6ligara написа:...На сезон горя по 15 кубика,за кг на ден не мога да кажа,котела се пали вечер в 20:00 и се гаси сутрин в 8:00 ,колкото е по студено повече време гори,съответно ако е -15 се пали в 16:00 и се гаси на другия ден в 12 на обяд.Никога за 5 години не съм надвишавал 15 кубика дърва...
От сутринта до следобяда гледам не отопляваш. Нали казваш, че винаги има хора в къщата и че нямаш шоково затопляне. Много странен режим и котел, който издържа цяла нощ на дърва. Не съм виждал такъв. Представях си горене по 14-16 часа на ден. Нищо де, с камината може да си перкаш по 15-16 часа.
Ако държиш да палиш чак в 16:00 часа, или в 20:00 часа, трябва СИЛА да загрява тая къща. При това положение добре си се насочил към мощна камина. Аз мислех че повечето часове от денонощието ще гори.
Иначе с дървата си бил на около 1600 кг средномесечно. По 50-ина кг средно на ден. Ако са били много влажни тогава и по повече без да са топлели максимално. 4800 kwh на месец, ако допуснем, че котелът е усвоявал от дървата по 3 kwh от 1 кг дърва. 33 кг пелети на ден може и да дадат 4800 kwh (един тон на месец). За 12 часа горене за получаване на тази топлинна енергия идва среден разход 2,750 кг/час пелети.