• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
pi6ligara написа:
При мен няма шоково затопляне,защото винаги има хора в къщи така че се пали всеки ден.
pi6ligara написа:
...На сезон горя по 15 кубика,за кг на ден не мога да кажа,котела се пали вечер в 20:00 и се гаси сутрин в 8:00 ,колкото е по студено повече време гори,съответно ако е -15 се пали в 16:00 и се гаси на другия ден в 12 на обяд.Никога за 5 години не съм надвишавал 15 кубика дърва...

От сутринта до следобяда гледам не отопляваш. Нали казваш, че винаги има хора в къщата и че нямаш шоково затопляне. Много странен режим и котел, който издържа цяла нощ на дърва. Не съм виждал такъв. Представях си горене по 14-16 часа на ден. Нищо де, с камината може да си перкаш по 15-16 часа.
Ако държиш да палиш чак в 16:00 часа, или в 20:00 часа, трябва СИЛА да загрява тая къща. При това положение добре си се насочил към мощна камина. Аз мислех че повечето часове от денонощието ще гори.
Иначе с дървата си бил на около 1600 кг средномесечно. По 50-ина кг средно на ден. Ако са били много влажни тогава и по повече без да са топлели максимално. 4800 kwh на месец, ако допуснем, че котелът е усвоявал от дървата по 3 kwh от 1 кг дърва. 33 кг пелети на ден може и да дадат 4800 kwh (един тон на месец). За 12 часа горене за получаване на тази топлинна енергия идва среден разход 2,750 кг/час пелети.
pi6ligara - специалист
pi6ligara написа:
fbr написа:
Количеството дърва на ден щеше да ни даде приблизителна информация за среднодневното потребление на енергия, а от там ще разберем с каква мощност камина ти трябва.
За съжаление сега няма как да ги премеря,защото съм на почивка,но на 10-ти се прибирам и ще измеря дневното потребление и ще го напиша в тази тема.
Сега прочетох че един кубик дъб тежи между 380 и 450 кг в зависимост от влажността,ако приемем че е 500кг ,15 кубика са равни на 7.5 тона ,делено на 6 месеца или 120 дни е равно на 62кг на ден,значи грубо 50-60кг на ден.
pi6ligara - специалист
andy_forresite написа:
pi6ligara написа:
При мен няма шоково затопляне,защото винаги има хора в къщи така че се пали всеки ден.
pi6ligara написа:
...На сезон горя по 15 кубика,за кг на ден не мога да кажа,котела се пали вечер в 20:00 и се гаси сутрин в 8:00 ,колкото е по студено повече време гори,съответно ако е -15 се пали в 16:00 и се гаси на другия ден в 12 на обяд.Никога за 5 години не съм надвишавал 15 кубика дърва...

От сутринта до следобяда гледам не отопляваш. Нали казваш, че винаги има хора в къщата и че нямаш шоково затопляне. Много странен режим и котел, който издържа цяла нощ на дърва. Не съм виждал такъв. Представях си горене по 14-16 часа на ден. Нищо де, с камината може да си перкаш по 15-16 часа.
Ако държиш да палиш чак в 16:00 часа, или в 20:00 часа, трябва СИЛА да загрява тая къща. При това положение добре си се насочил към мощна камина. Аз мислех че повечето часове от денонощието ще гори.
Иначе с дървата си бил на около 1600 кг средномесечно. По 50-ина кг средно на ден. Ако са били много влажни тогава и по повече без да са топлели максимално. 4800 kwh на месец, ако допуснем, че котелът е усвоявал от дървата по 3 kwh от 1 кг дърва. 33 кг пелети на ден може и да дадат 4800 kwh (един тон на месец). За 12 часа горене за получаване на тази топлинна енергия идва среден разход 2,750 кг/час пелети.
Написали сте докато аз пишех и не съм видял,котела гори по 12 часа,защото не е нужно повече,достатъчно топло е а и трябва да се почисти и зареди на ново,което не може да стане,ако е топъл.Разбира се че не гори 12 часа с 1 зареждане,през ноща му се слага,сутрин към 7 пак и така.За времето,през което не гори температурата пада с на 22-23° .Дървата не са супер влажни,защото ги копувам април,но да речем че са,все пак 1 тон на месец ми се вижда доста,това ще рече,че от октомври до април ще изгори 6 тона :shock: .
andy_forresite - майстор
По-скоро 4, четири и нещо. С камините разходът е по-малък заради усвояването на топлината от горивния процес. Камината е в някоя стая и отоплява от себе си и кюнеца, а котлите или са в мази, или в пристройки до къщата.
15 кубика дърва по 80 лева = 1200 лева. Не знам по колко се търгуват в различните райони.
4,3 тона пелети х 340 лева ~1500 лева. При 360 лв/т - 1600 лв. с транспорта. Нещо такова. Много зависи от студа. Както вървят по 20 кг/ден при +4 до +8°С, така минават 50 кг при -11-14°С. А при зима като тази 4 т са предостатъчно.
kalin72 - майстор
котел, който издържа цяла нощ на дърва. Не съм виждал такъв.
Моя е такъв. Бош 2000В, 28 квт за дърва.
andy_forresite - майстор
Калине, ние с теб сменихме горивото по едно и също време. Би ли казал колко кубика дърва отговарят на хххх кг пелети за отоплителен сезон?
Аз бях с правена печка, минах на котел, смених абсолютно всичко, вкл площта и дори комина.
kalin72 - майстор
Няма как да се сравняват моите кубици дърва и килограмите пелети с на някой друг, поне така мисля, незнам дал и съм прав.
Инак за статистиката - 20-23 м3 дърва срещу 6 тона пелети. 1600-1700 лева срещу 2100 лева.
pi6ligara - специалист
А коя камина в крайна сметка е най добре да взема?
kalin72 - майстор
pi6ligara написа:
А коя камина в крайна сметка е най добре да взема?
Грейко Бижу
pi6ligara - специалист
Грейко Бижу[/quote]
Кратко точно и ясно.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Запитване за избор на пелетна камина ????" | Включи се в дискусията: