• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Трифоне, твоите сметки почти по нищо не се различават от моите. Знам, че разходите ще ми паднат почти наполовина с термопомпа, но трябва да дам едни 6-7000лв предварително. Тоест да си платя предварително пелетите за 7години напред. Ако пуснат тока на пазарни цени както се говори цялата тази икономия може да изчезне. Да не слагам и в сметките вдигане на партидата от 7киловата на поне двойно. И там са допълнителни разходи.

Климата също е от голямо значение. При нас температурите падат в момента през нощта до 13-14 градуса, тоест иска си отопление, а при вас са поне с 3-5 градуса повече. Разликата зимата е още по голяма. Ще кажеш - не е толкова голяма разликата, но... Предполагам знаеш, е топлинните загуби през тавана са доста по големи. Еми точно поради факта, че там температурата е най висока. На пода е 22градуса да речем, а на тавана 28. Та 3-5 градуса разлика си е от значение.

Затова ако не се съобразиш с конкретните условия за даденото място, избора на отопление може да се окаже крайно неудачен въпреки, че си избрал най новите и ефективни решения.
ivanovbg - майстор
чет юли 06, 2023 7:26 amLazarGanev написа:
чет юли 06, 2023 1:03 amivanovbg написа:
Не ми казана какъв дебит да настроя кръговете на подовото. Чета около 2-2,5 литра/минута.
Заеби цифрите, важи принципа на Мечо Пух. Отваряш всичките до край и се ослушваш, после евентуално ограничаваш тук-там, за да ги изравниш. После пък, в реални условия, зимъска, може да нарушиш баланса и да насочиш повече дебит към по-студените зони
Значи намалявам на по късите кръгове. В коридорите и баните са ми по 20-30 м дълги
ivanovbg - майстор
А помпите в какъв режим да ги пусна? Грунфос хибрид UPM3(K) https://www.google.com/url?esrc=s&q=&rc ... -PLsyUXC5Q
Има 3 режима пропорционално налягане , константно налягане и константна крива. Не че им разбирам много значенията освен константното налягане.
kalin72 - майстор
При нас температурите падат в момента през нощта до 13-14 градуса, тоест иска си отопление,
Къде си? Чета нещо за около Брезник...комшии сме значи :)
Обаче...при тия 14 градуса нощем няма начин да има нужда от отопление, защото при отворени прозорци в повечето стаи в къщата сутрин е 23 градуса....та не разбирам, палиш при 14 градуса външна температура през лятото??
ivanovbg - майстор
Комшии сме да. Не я гася, в смисъл изгасена си стои сама се пали ако падне под 22 за двайсетина минути. Жената ми е зиморничава. Може би вече трябва да я изгася.

Понеже вътре съм с ламперия и ако оставя отворен прозореца сутринта си е ладовно. Почти колкото навън.
Последна промяна от ivanovbg на чет юли 06, 2023 10:47 am, променено общо 1 път.
чет юли 06, 2023 9:57 amkalin72 написа:
При нас температурите падат в момента през нощта до 13-14 градуса, тоест иска си отопление,
Къде си? Чета нещо за около Брезник...комшии сме значи :)
Обаче...при тия 14 градуса нощем няма начин да има нужда от отопление, защото при отворени прозорци в повечето стаи в къщата сутрин е 23 градуса....та не разбирам, палиш при 14 градуса външна температура през лятото??
Ако всеки е чел внимателно, няма да се налага да се обяснява на всеки.
viewtopic.php?f=10&t=70244&start=30#p1137453

Нагласил е едни градуси и я е зае...рязал, както аз дистанционните на климатиците.
чет юли 06, 2023 10:43 amivanovbg написа:
...Може би вече трябва да я изгася.
Иванов, не я гаси! Само намали исканата температура!
Hursa - майстор
чет юли 06, 2023 7:47 amivanovbg написа:
На пода е 22градуса да речем, а на тавана 28. Та 3-5 градуса разлика си е от значение.
Какви са тези температурни разлики? От къде ги взехте. Ако направите барака от ламарина в заполярието при силен вятър от вън - може и да получите такава разлика. Но при едно нормално жилище, добре затоплено, дори не добре топлоизолирано - трудно ще получите разлика повече от градус по височина, освен при преходен процес - докато затопляте студено помещение. Или ако специално не организирате подобно изстудяване, подрязвайки вратите отдолу и не приотворите прозорците, и то ако навън е достатъчно студено. (Топлоизолирането на сградите не е само за пестене на енергия от отопление/охлаждане, а и за подобряване на комфорта.)
Хърсов, не се занимавай с глупости!
Иванов откъде да знае какви са приемливите параметри на комфорта, че да се съобразява с твоите виждания?!
Пък и не е ли правилно да се съобразиш с неговите разбирания и изисквания?
Назад ги пише.
Hursa - майстор
Но той не пита за своето жилище :), а за жилището на семейството на сина, за който сподели, че е топлоинженер. Жилище в което това семейство ще отглежда децата си.
Пита за него, но споделя за своето, както и разсъжденията си, видно от цитата, който все пак си прочел, но.....
чет юли 06, 2023 7:47 amivanovbg написа:
..... Предполагам знаеш, е топлинните загуби през тавана са доста по големи. Еми точно поради факта, че там температурата е най висока. На пода е 22градуса да речем, а на тавана 28. Та 3-5 градуса разлика си е от значение.

Затова ако не се съобразиш с конкретните условия за даденото място, избора на отопление може да се окаже крайно неудачен въпреки, че си избрал най новите и ефективни решения.
Просто разсъждения върху температурни разлики които сам е наблюдавал (аз и по големи- 15гр.Ц).
Та, за какво се хващаш?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "Живот на термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: