ср юли 05, 2023 12:30 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Къща 80м2+80м2, без изолация в планински климат и гори 3 тона на сезон ?Може, може. Ако се ползва само уикендите

ср юли 05, 2023 12:30 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Къща 80м2+80м2, без изолация в планински климат и гори 3 тона на сезон ?Може, може. Ако се ползва само уикендите
ср юли 05, 2023 12:30 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Къща 80м2+80м2, без изолация в планински климат и гори 3 тона на сезон ?80+80м2 е къщата на сина му, която е още в строеж, а личната му е без изолация, не знам колко квадрата, тя е с камината.
Хммм, честно казано не вярвам.
3т. * 4kWh = 12 000kWh за сезон 6м. Делено на 6, делено на 30, делено на 24 става, че ти трябва средно по 2,77kW на час. Или 694 гр. пелети на час. Много ниска консумация, което ще рече много ниски загуби на къщата.
Интересно, защо същите квадрати къща пак на 2 ет. по 80м2, не е в планината със много добра изолация включително и вътре с изолирани тавани и т.н. не може да постигне подобен нисък разход?
Реторна горелка, хубав котел и т.н. Горивата са пробвани почти всички възможни: антрацит, донбас, пелети дървени, слънчогледови и т.н.
Иска си около 6kW на час и това е, т.е. двойно на твоята.
ср юли 05, 2023 5:25 pmivanovbg написа: Единствения недостатък е, че се гаси често камината особено в преходните сезони и затова ми изгоря запалката.Ако питаш мен, основния недостатък на твоята камина е марката и точно затова ти е изгоряла запалката
ср юли 05, 2023 12:30 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Къща 80м2+80м2, без изолация в планински климат и гори 3 тона на сезон ?Мисля, че много хора в стремежа за икономия, палят възможно по късно отоплението и като им изстине една 200-300 тонна къща харчат много за да я затоплят. При мен постоянно си следи температурата и си добавя липсата. Преди години я ползвахме само уикендите и за коледа и нова година. Отоплението беше на камина и парно. Като беше студено не идвахме и уикендите, щот ставаше горе долу за живеене когато си тръгвахме. За коледа под 3 кубика дърва не помня да съм харчил.
Хммм, честно казано не вярвам.
3т. * 4kWh = 12 000kWh за сезон 6м. Делено на 6, делено на 30, делено на 24 става, че ти трябва средно по 2,77kW на час. Или 694 гр. пелети на час. Много ниска консумация, което ще рече много ниски загуби на къщата.
Интересно, защо същите квадрати къща пак на 2 ет. по 80м2, не е в планината със много добра изолация включително и вътре с изолирани тавани и т.н. не може да постигне подобен нисък разход?
Реторна горелка, хубав котел и т.н. Горивата са пробвани почти всички възможни: антрацит, донбас, пелети дървени, слънчогледови и т.н.
Иска си около 6kW на час и това е, т.е. двойно на твоята.
ср юли 05, 2023 10:39 pmivanovbg написа: Помниш ли като говорихме за камината преди две години? Тогава исках да си купя от теб и ти да ми я настроиш, но ти ми каза да се обърна към местен дилър щот ако и се случи нещо зимата трябва за 24 часа да ми я оправят, а аз съм ти далече. Да не е така и за термопомпите.Забравил съм този разговор, но правилно съм постъпил. Аз и сега за ТП не говоря, че от мен ще я вземеш, пак ще те насоча към колеги, важното е, че имам решение - бюджетно и работещо. Говорим за мощности 10-11кВт номинал
чет юли 06, 2023 12:47 amLazarGanev написа:Не ми казана какъв дебит да настроя кръговете на подовото. Чета около 2-2,5 литра/минута. Вероятно другата седмица ще дойдат с турбозола да го наливат и ще трябва после да се изсуши замазката за плочките и ламината. Предполагам че слънчевото с буфера ще се справи ако го оставя да работи постоянно.ср юли 05, 2023 10:39 pmivanovbg написа: Помниш ли като говорихме за камината преди две години? Тогава исках да си купя от теб и ти да ми я настроиш, но ти ми каза да се обърна към местен дилър щот ако и се случи нещо зимата трябва за 24 часа да ми я оправят, а аз съм ти далече. Да не е така и за термопомпите.Забравил съм този разговор, но правилно съм постъпил. Аз и сега за ТП не говоря, че от мен ще я вземеш, пак ще те насоча към колеги, важното е, че имам решение - бюджетно и работещо. Говорим за мощности 10-11кВт номинал
чет юли 06, 2023 1:03 amivanovbg написа: Не ми казана какъв дебит да настроя кръговете на подовото. Чета около 2-2,5 литра/минута.Заеби цифрите, важи принципа на Мечо Пух. Отваряш всичките до край и се ослушваш, после евентуално ограничаваш тук-там, за да ги изравниш. После пък, в реални условия, зимъска, може да нарушиш баланса и да насочиш повече дебит към по-студените зони
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: