нед яну 31, 2021 3:40 pmТрифон П.Трифонов написа:Вижте да разбирам ли , че да ползваш отопление на пелети с камина трябва да си задължително технически грамотен по темата ? Аз съм си викнал майстори , който са инсталирали камината видя ли са системата , комина, условията и са я запалили. Комина и преди беше запушен от ревизията в мазето до моят отвор , но инсталатора каза , че си работи. За това какво е горяло в него , явно е насъбрало пепел за два месеца и се е запалил. В момента в който отправих запитване във форума не бях проумял, че реално комина се е запалил. Аз просто видях , че камината има аларма и че температурата на газовете беше висока и чак след отговорите тук разбрах какво е станало. Нямам против да чистя камината и да я облужвам. Още в понеделник ще викна хора да изчистят комина. Ще махам димоотводите поне всеки месец да ги чистя . Дано това да е достатъчно , за да не се получава пак такива ситуации ??? Не ме опреквайте , някой неща са от незнание и прекалено доверяване на професионалистите, не са от мързел .нед яну 31, 2021 3:33 pmNdp007 написа:Иска да каже (пита) дали има подведен външен въздух, по тръбичка, поне ф50, специално за камината.нед яну 31, 2021 1:21 pm6osi6 написа:Какво значи външен въздуховод?
Камината има ли външен въздуховод?
Несериозно е да си констатирал запушване с пепел на ревизията, до твоят (1ви етаж) отвор и да пишеш, че проблеми досега не е имало. Също и твърдението, че димоотвода бил чист, пък се самозапалил...А какво е горяло в него?
Не чистите. Купувате си по един пелетарник и мислите, че е дошъл краят на хамалогията. Да, по удобно от дърва и въглища, но не е без да си мръднеш кутрето.
В димогарните тръби се е наслоил недогорял въглерод и са се запалили. Случва се при работа с липса на кислород.
Камината има инструкция за употреба. Виж девета страница.