Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Стига бе преди колко години какви неща съм писал. :) А между другото това са реални инсталации още работят.
vrangelov - специалист
Искаше нещо по-икономично на дърва или на пелети, затова ти предложих да си оправиш инсталацията. Икономичният котел ти е вече в гаража.
Ако търсиш котел на пелети, в настоящата тема има дост изписано. Вярвам, че като я прочетеш, ще направиш добър избор.
pirinok - помощник
Цялата съм е изчел повярвай,но няма като моите отопляеми квадрати.Само големи квадратури
LazarGanev - "Велик майстор"
Големият ти разход на дърва идва от факта, че нямаш буфер. За тази квадратура и пелетен да сложиш, пак е най-добре с буфер
pirinok - помощник
Решил съм да махам атмоса понеже не ми се занимава повече с дърва.За това за идния сезон искам да си сложа котле на пелети и държа да е котел защото ще стои пак в гаража,а ако е камина ще топля и гаража,не че нещо но така мисля не знам кое ще е по добре дали камина или котел ,но знам че ще е в гаража на същото място.И затова ми трябва насока към киловати на нещо по малко от това което е моя атмос и съответно да захранва инсталацията ми да ме топли доволно.
andy_forresite - майстор
Все повече се убеждавам, че за нас, хората с по-малки жилища, камината е по-добрият избор.
И ти може да вземеш камина, да я разположиш вътре до комин, а гаража да топлиш с радиатор. Кюнците на камините най-често са 80 мм. За сравнение 130 е нашият стандарт, а има много котли с по 160 мм и повече ако са много мощни. Силно препоръчително е да се сложи тръба 50 мм (колкото дават за конкретната камина) за подаване на въздух отвън. Иначе го взима от стаята и по някое време ще се "задави" от липса на кислород.
Камина 10 киловата на водната риза те устройва перфектно. По-слаби от това не съм и виждал да се предлагат, така че критерият ще бъде най-слабата камина с водна риза в магазина.
Не мога да препоръчам никаква. Никакъв практически опит нямам с това отопление. До момента карам на дърва 5 куб.м. на сезон и то купувам лятото и ги горя от есента. Топля две стаи общо 36-38 кв.м. и 80 л бойлер. Не гори по цял естествено и не стоя на жега. Единият термометър сочи 23°, а другият 20°. Истината е някъде по средата предполагам. 25 за мен е излишна жега и разход. Най-добре ми е на около 21. Мерак ми е да отоплявам и останалата част от жилището си, което ~100 кв.м. За сега за един човек и половина две стаи ни е добре, ама някой ден ще се увеличим ... май.
vrangelov - специалист
pirinok написа:
Решил съм да махам атмоса понеже не ми се занимава повече с дърва.За това за идния сезон искам да си сложа котле на пелети и държа да е котел защото ще стои пак в гаража,а ако е камина ще топля и гаража,не че нещо но така мисля не знам кое ще е по добре дали камина или котел ,но знам че ще е в гаража на същото място...

Моето мнение накратко.
Щом ще е в гаража, ти трябва котел. Търси до 20kW, така ще ти отговаря на комина, ако си го смятал. Комбинирай с 300 или повече литров буфер. Трябва вече да имаш, но ако още нямаш ти трябва Laddomat (или трипътен вентил, ако знаеш какво правиш). Сложи си ограничител на тягата на комина, ако нямаш и по възможност по-голям бункер за пелети. На пелетите също трябва да им намериш място, защото те не могат да стоят навън, като дървата. За пиролизен котел е задължително, а за пелетен котел е желателно след буфера да има трипътен вентил със задвижка и управление, които да съобразяват температурата на подаваната към радиаторите вода с външната. Управлението ще може да управлява и трипътния на котела, ако е със задвижка.

Май не стана много кратко.
pirinok - помощник
Със сигурност ще стои в гаража котела,за буферен съд съм се насочил поне 1000л така си мисля аз,за другите чаркалъци не разбирам нищо и ще викам майстор да върже всичко.Сега събирам информация какво трябва да се донаправи или сменя,защото почти мина зимата.
vrangelov - специалист
За голям буфер е можело да помислиш при пиролизния котел. Сега като ще си на пелети 1000 литра ще ти е максимума, който ще ти трябва. Големият буфер задължително носи след себе си голям разширителен съд. При наличието на голям буфер и еквитермично управление дори ще имаш възможността да добавиш някой друг глидер. Средно по глидер на квадрат няма да е лошо, но запази съотношението, така че в по-топлите стаи глидерите да са повече от един на квадрат, а в по-студените по-малко от един на квадрат.
Според мен, ако няма да си го правиш сам (то от името на форума се подразбира), по-добре събирай информация, за това кой майстор е добър, за да не стане като с пиролзния котел. Бях ти написал, че от пишещите във форума filmatoplo ги изпипва инсталациите на пиролизните котли като по учебник. Той и с пелетните котли така се справя, но при тях освен него има доста други, които също се справят страхотно.
pirinok - помощник
За сега съм се насочил към котел торч,с него се надявам да се получат много добре нещата.За глидерите на всякъде в стаите са увеличени и това се усеща доста добре в студено време.Стоплят идеално помещенията.Благодаря все пак за отговорите и насоките,но продължавам да следя развитието на темата и отоплението с котли.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: