Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Здравей syncho, интересуваме през колко време става автоматичното почистване на потата (чрез приплъзване на дъното) и след почистване отнова ли се включва запалката за запалване на горивото?
Второто- колко са стерените на модулация и фиксирани ли са или свободно програмируеми и може пи да се ограничи максималната мощност? Благодаря предварително за отговорите!
syncho - майстор
Отговарям по ред на въпросите:

1. Може да се настройва от 0-50мин работа на шнека. Ако не греша, се включва запалката, за да подсигури запалване.
2. Степените са 5 видими от потребителя, 20 в действителност. Програмируеми са от техник, не свободно.
3. Да, може да се ограничи максималната мощност от потребителското меню до една от 5-те степени.
Gost82 - напреднал
Gost82 написа:
Здравейте, търсих доста в нета, но не открих почти никакви мнения. Нямам никакъв опит с пелетен котел. В момента съм с Де Дитрих -44 kw. на дърва и съм супер доволен, но хамалогията е страшна и искам да го сменя. Та става въпрос за този котел: http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... hp22_p9300 . Ще ми трябва за къща на един етаж от 150 кв.+150 л. бойлер, външна и вътрешна изолация навсякъде, пл. дограма. Моля, ако някой е работил с тези котли или ползва такъв, нека сподели опит. Плюсове, минуси, разход, всичко ли гори или не, дали ще е достатъчен за тези кв. или да взема по-голям? Благодаря!
Благодаря за отговорите, но се връщам към първоначалния си пост. Достатъчен ли ще е този от линка по-горе, Какъв приблизителен, разбира се, разход би ми дал и всякакви пелети ли гори?
gnt69 - майстор
Gost82 написа:
Gost82 написа:
Здравейте, търсих доста в нета, но не открих почти никакви мнения. Нямам никакъв опит с пелетен котел. В момента съм с Де Дитрих -44 kw. на дърва и съм супер доволен, но хамалогията е страшна и искам да го сменя. Та става въпрос за този котел: http://www.lanordica-extraflame.com/en/ ... hp22_p9300 . Ще ми трябва за къща на един етаж от 150 кв.+150 л. бойлер, външна и вътрешна изолация навсякъде, пл. дограма. Моля, ако някой е работил с тези котли или ползва такъв, нека сподели опит. Плюсове, минуси, разход, всичко ли гори или не, дали ще е достатъчен за тези кв. или да взема по-голям? Благодаря!
Благодаря за отговорите, но се връщам към първоначалния си пост. Достатъчен ли ще е този от линка по-горе, Какъв приблизителен, разбира се, разход би ми дал и всякакви пелети ли гори?
Разхода от 1.5 до 5 кг на час. Всички скъпи котли горят пелети клас А от 400+ лева. :partyman:
gnt69 написа:
Gost82 написа:
Gost82 написа:
Разхода от 1.5 до 5 кг на час. Всички скъпи котли горят пелети клас А от 400+ лева. :partyman:
Първо към Госта....
Мисля,по назад, препоръчаха 15ка.Това и според мен е правилният избор.
После.....,мисля че няма да гори добре с всякакви пелети,щото Сънчо съобщи за инсталаторско меню.Демек-не можеш да променяш настройки,според качеството на пелетите.
ГНТто е написало граничните стойности на разхода и правилно е пояснило за качеството на пелетите,но това е отговор само за трупане на мнения.Няма полза от него.Така мога да си помисля,че ако си купя евтин котел , ще мога да горя евтини пелети,което не е вярно.
Мое мнение , без покритие-Един скъп Харгаснер , ще гори и евтини пелети.Предполагам защо , но не съм потребител, нито специалист-инсталатор.
gnt69 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
gnt69 написа:
Gost82 написа:
Първо към Госта....
Мисля,по назад, препоръчаха 15ка.Това и според мен е правилният избор.
После.....,мисля че няма да гори добре с всякакви пелети,щото Сънчо съобщи за инсталаторско меню.Демек-не можеш да променяш настройки,според качеството на пелетите.
ГНТто е написало граничните стойности на разхода и правилно е пояснило за качеството на пелетите,но това е отговор само за трупане на мнения.Няма полза от него.Така мога да си помисля,че ако си купя евтин котел , ще мога да горя евтини пелети,което не е вярно.
Мое мнение , без покритие-Един скъп Харгаснер , ще гори и евтини пелети.Предполагам защо , но не съм потребител, нито специалист-инсталатор.
Колега да та питам ти тука в тоя форум видял ли си потребител с Харгаснер щото аз не съм. Потребителите на много скъпи котли не са тука. Един скъп Харгаснер ще гори такива пелети каквито е казал производителя, а аз не съм срещал скъп хубав котел автоматичен да се зарежда веднъж в сезона от стая бункер за който казват че гори агропелети. Все искат А клас. :partyman:
6osi6 - майстор
69, написаното ти е пет пъти по - малко от чергата която си оставил над него и която никой не чете.
gnt69 написа:
... гори агропелети. Все искат А клас.
Какво значи пелети клас А.
andy_forresite - майстор
Колеги, нека запазим добрия тон в този форум. Напрежението в ежедневието ни не е никак малко. Дайте да оставим това място такова каквото е - място за обмяна на идеи, за получаване на съвет и защо не да намериш приятел.

Така описаната къща от 150 кв.м. може да се отоплява и с котел за половината пари. Нека всеки си прецени какви пари е склонен да отдели за толкова важно нещо като отоплението. Все пак става въпрос за половин година, така че е важно. Например аз съм сложил лимит за себе си (такива са ми възможностите) да не прескачам 4500 лева и да може да гори по-евтини гранули, пък нищо че ще почиствам всеки ден или през ден.

Разбира се, че всеки се интересува от прогнозен разход. Той зависи от топлозагубите на жилището - изолация на стени, таван, под, дограма, врати, изложение, наличие/липса на вътрешни печалби за стаите (газов котлон на който си правиш чай, готварска печка в която се пече мусака, хладилник, компютър ако щете). Мини топлоцентралата следва топлозагубите на жилището. Е не в математическа точност заради инертния процес на горенето, но горе-долу приемаме че ги следва. Вече колко харчи котела на максимум и минимум са дадени от производителя величини и килограмите на час са 98% както са обявени. За прогноза се изчисляват топлинните нужди на стаите при хх градуса вътре и хх навън, слага се някакъв процент отгоре ... примерно 10% и това е прогнозният средно дневен разход.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: