Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
69, написаното ти е пет пъти по - малко от чергата която си оставил над него и която никой не чете.
gnt69 написа:
... гори агропелети. Все искат А клас.
Какво значи пелети клас А.
andy_forresite - майстор
Колеги, нека запазим добрия тон в този форум. Напрежението в ежедневието ни не е никак малко. Дайте да оставим това място такова каквото е - място за обмяна на идеи, за получаване на съвет и защо не да намериш приятел.

Така описаната къща от 150 кв.м. може да се отоплява и с котел за половината пари. Нека всеки си прецени какви пари е склонен да отдели за толкова важно нещо като отоплението. Все пак става въпрос за половин година, така че е важно. Например аз съм сложил лимит за себе си (такива са ми възможностите) да не прескачам 4500 лева и да може да гори по-евтини гранули, пък нищо че ще почиствам всеки ден или през ден.

Разбира се, че всеки се интересува от прогнозен разход. Той зависи от топлозагубите на жилището - изолация на стени, таван, под, дограма, врати, изложение, наличие/липса на вътрешни печалби за стаите (газов котлон на който си правиш чай, готварска печка в която се пече мусака, хладилник, компютър ако щете). Мини топлоцентралата следва топлозагубите на жилището. Е не в математическа точност заради инертния процес на горенето, но горе-долу приемаме че ги следва. Вече колко харчи котела на максимум и минимум са дадени от производителя величини и килограмите на час са 98% както са обявени. За прогноза се изчисляват топлинните нужди на стаите при хх градуса вътре и хх навън, слага се някакъв процент отгоре ... примерно 10% и това е прогнозният средно дневен разход.
syncho - майстор
gnt69 написа:
Разхода от 1.5 до 5 кг на час. Всички скъпи котли горят пелети клас А от 400+ лева. :partyman:
Разхода както казаха няколко хора вече зависи изключително много от топлинните загуби на отопляемото жилище.

Относно другото за пелетите - аз не знам котел, който да не гори "пелети клас А от 400+ лева". :) В случая дадения котел има самопочистващо дъно на потата, което дава възможност при натрупване на шлака (пепел) да я сваля в пепелника. Времето за самопочистване може да се настройва.
Трифон П.Трифонов написа:
.....,мисля че няма да гори добре с всякакви пелети,щото Сънчо съобщи за инсталаторско меню.Демек-не можеш да променяш настройки,според качеството на пелетите.
Да, има сервизно меню, но не съм казвал, че не могат да се правят настройки, за да се регулира горенето. Могат да се правят настройки на база количеството пелети, което се пуска. Все пак горивния процес е отношение от количеството гориво и въздуха. Може да се настройва +/- 30% пелети.
Gost82 - напреднал
Благодаря на всички, които писаха! Всяко едно мнение ми е важно. Топлозагубите при мен ще са минимални, въпреки че живеем на по-студено място, защото къщата е изолирана отвсякъде, а и дограмата е хубава с нови стъклопакети. По мои прости изчисления(поправете ме, ако греша), ако котелът работи грубо 6 месеца по 30 дни по 24 часа и има среден разход 2 кг. на час, ще изгори 8640 кг. пелети или около 3500 лв. На мен ми се струва много това даже прекалено много :shock:
syncho - майстор
Грешиш! Никой котел няма да работи 24/7. За това казвам, че е много трудно да се даде приблизителен разход. Зависи и от времето също. Ако следващата зима е като тази, която беше моето лично предположение е м/у 2-3тона, но това далеч не го прави по-вярно от някой, който каже 5-6т или 1т, ако ме разбираш какво искам да ти кажа.
andy_forresite - майстор
От времето може да се очаква всичко, но чак 8640 кила за 150 изолирани квадрата ми е трудно да го повярвам. Възможно е само ако среднодневната температура на въздуха за всичките тези 180 дни е минус 9 градуса :) Само за сравнение през тази година средната температура за януари в София е била -0,2°, а през 2015 +0,5°. За февруари 2015 г. +1,6, а за 2016 февруари се е представил с цели +7,5. Сам прецени.
filmatoplo - майстор
За вечерно припалване ли говорим, или за отопление.
filmatoplo - майстор
То хвалба малко ама днес монтирах една горелка Бурнит 40 клв на един котел Мактек 100 ,много добре се получи. Да толи там над 500 кв м, магазин и склад. До като монтирах горелката минават клиенти в склада, заприказвах се един човек, който чел нашия форум, но не ме познава, и ме пита за горелката и спомена че имало един човек в форума Филматопло ,викам му - знаеш ли аз кой съм. То по принцип малцина ме знаят от форума, има няма 5-6 човека.Та много добра комбинация се получи, клиента е мн доволен, учудих се разхода.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: