• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
пропуснал си :wink: сухи са (палят се малко по бавно от пелетите) но ги взимам от познат (100лв за тон) а и той няма кой знае какви количества
filmatoplo - майстор
:) В такъв случай си на далавера .Имам някакъв спомен за един Виадрус със пелетна горелка ГП 20 и 4пътен вентил :? твоя ли беше .
kok - специалист
не аз съм с AIGE "подобие на котел на пелети" според някой в форума :lol: няма значение ама първата година се уших хубаво с пелети 1200-1300лв ми излезе отоплителният сезон добре че набарах тези костилки че да ми излезе по-тънко тази година сложих и климатик че тези жеги не се издържаха и смятам в преходният период когато е нито да запалиш парното нито за не го запалиш да пускам климатика колкото да окърши въздуха щях да слагам и от тези таванните вентилатори понеже при мен таваните са на 3.6 метра да раздвижва въздухът но сега ще пускам климатика само на вентилатор на най слабата степен дано да свърши работа че на тавана сигурно е 30-40градуса а долу е 22-23гр така че тази зима може и по тънко да мина :-D ще видим :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
kok, как стана така, че 2008 си изгорил 4,5тона пелети, а 2009 - 3,7тона костилки, които са доста по-слабо калорични, а си намалил и количеството?
Идната седмица трябва вече да пуснем един Виадрус на колега от форума, преустроен с пелетна горелка, четирипътен вентил, контролер и всичкото това управлявано от стаен термостат. Да видим какво ще се получи. :)
filmatoplo - майстор
Лазаре :) ще се получи чудесно , ще пратиш някоя снимка като стане .Днес съм към Бургас да поръчвам и аз един виадрус -клиента иска У22 Ц от тия за въглища 35 киловата 6 секции .Горелката Фероли ли е или ГП на Ерато , и аз предлагах вентили и електроника на моя клиент но той иска без пари да става. :)
spec - специалист
LazarGanev,
... Виадрус на колега от форума, преустроен с пелетна горелка...
Всички ще чакаме снимки :) на тази комбинация.
Аз съм със същата марка и ще ми е интересно всичко свързано с този случай. Дано и колегата съфорумец, собственик на котела, да "докладва" за резултатите след промените, пък и от преди това. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще докладваме като стане, вкл. и снимки :)
Горелката е GP20+, 32kW - сега след като Ерато смъкнаха цените, Фероли са двойни по-скъпи, без да са по-добри. Плюс това предлагат готови детайли за преработката на основните модели котли - У22, У26, Дакон(Юнкерс, Бош), Атмос.
bate_pleven - помощник
Здравейте колеги, нов съм в този форум и ще ме извините за някои неща.
Попрочетох доста за отоплението на пелети, но за съжеление след като си закупих вече един котел BOSH 24 к.в.. Идеята ми беше да се отоплявам на въглища но след като ми предложиха от ЕРАТО вариант с пелетна горелка 20+(каквото и да озночава това) се съгласих и поръчах една такава, има шнек.
Имам няколко въпроса(разбирасе че няма да питам "колко гори")
На колко време се обслужва тази комбинация?(чистене на котел, комин и самата горелка)
Имали изисквания за определен комин/тяга? (моя е около 6 метра и направен от комински тела 20/20-вънъшен, изолиран с камена вата)
Колко е шумно всичко това?
Вообще да ли е ефикасна тази комбинация.
В началото на това съобщение съм писал че няма да питам "колко гори" но все пак по някакъв орентир много ми се иска да разбера. Къщата ми е на 1 етаж и (отопляемата кубатура е около 250 куб.м. 120кв.м.) санирана много добре(смея да твърдя) 5 см. вънашна изолация, алуминиева дограма, таванското помещение(гредоред) е послано с вата, ако някой може да каже поне някакъв примерен разход ще съм много благодарен.

Предварително благодаря на всички отговорили хора и Ви желая лека и спокойна вечер.
Поздрави В.Йорданов
naskov - майстор
bate_pleven написа:
На колко време се обслужва тази комбинация?(чистене на котел, комин и самата горелка)
Имали изисквания за определен комин/тяга? (моя е около 6 метра и направен от комински тела 20/20-вънъшен, изолиран с камена вата)
Колко е шумно всичко това?
Вообще да ли е ефикасна тази комбинация.
1.Тази комбинация се обслужва рядко, един път седмично. Зареждането зависи от размера на бункера.
2. По принцип за нормална работа на този котел комин с такива размери е нисък, но тъй-като горелката има вентилатор, когато тя се използва няма да има проблем
3. Не е шумно. Като нафтова горелка шуми
4. Разход според мен около 200кг/седмица, но зависи от много неща
bili&steki - специалист
bate_pleven, системата ще е ефективна ако в края на отоплителния сезон теглиш чертата и сметката излезне в рамките на 1,20 - 1,40 лв./ м2 - отопление и БГВ(нормална температура в жилището поне 22-23 градуса).Мисля ,че naskov ще излезне прав за разхода - и горе долу за сезона ги пиши 5 тона , което за 120 квадрата (при това добре изолирани) си е множко.Ама пилците се броят напролет
:wink:
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: