Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Итересно ми е как измерва топлозагубите :) голям специалист ще се окаже накрая
filmatoplo - майстор
Лесно-това и печката на баба го прави. :wink:
jabi - помощник
Енергйна ефективност нямам ,това е стара къща която е строена 76г.Забравих да кажа че на тавана няма място за разширителн съд , ще е затворена система и ще работи под налягане,ще има радиатори на стълбището.Мисля да са на Н600 мм. всички радиатори.
andy_forresite - майстор
Може да си преизчислиш киловатите в стаите с Н600 глидери на базата на моите препоръки за Н500. Н600 ги смятай по 190 вата на глидер.
На торч нищо не му настройваш. Въвеждат се два параметъра и настройването приключва. Ако си избереш него, обади се на посочения в сайта му телефон и попитай за твоите условия коя конфигурация е по-подходяща - 3-20 или 3-30 кв. Познавам се лично с инж. Христов и ти гарантирам сериозно отношение. Добре е да знаеш, че има предплата 35%, подписвате договор и котела с всичко си го получаваш поне след 45 дни. Може и на 2 месеца да дойде, зависи колко поръчки ще имат в момента и т.н.
Без да претендирам за точност в мнението си ще изложа някои факти. Първо, грейко дава максимална ефективност при 90-100% натоварване. Второ, торч 3-20 дава най-доброто от себе си при натоварване 12-13 киловата. Под и над тази мощност КПД спада. Не че се сгромолясва и край, нищо не става от КПД-то, но 12-13 е оптимумът. Трето, торч 3-30 има оптимална ефективност при по-високо натоварване. Колко точно нямам представа.
Затова на грейко му слагат буферен съд, а тук не ти трябва. Сега, не следва точно топлозагубите естествено, няма как да стане. Това е горивен процес - горят пелети и нито количеството в паницата е еднакво във всеки момент, нито всички са с еднакво качество (калоричност) нито пък горят всичките гранули. Но горе-долу ги следва, да. Задаваш му да речем 62 градуса и то започва да преследва тази стойност плюс минус 2 градуса. На грейко му даваш 62, а той може да гравитира около 52-53 ... или нещо такова.
Според мен най-добре попитай кой от двата, чети, събирай информация и м/у другото Syncho също предлага котли на пелети - италиански.
LazarGanev - "Велик майстор"
andy_forresite, кротни се бе мой човек, нямаш ли усещане? Престани да си на всяка манджа с пелети мерудия? :cool:
Хихиииии.....ни моа са запра,де...
Чудо мнения, отново. Ма поне е весело.
Да са живи и здрави Гошовците!
jabi - помощник
Благодаря за съвета,надявам се да избера (правилния )котел,нямам предпочитания към марка, чета постовете за плюсове и минуси за котлите, цената също е фактор и ще направя своя избор .Но както каза syncho зависи и как е направена инсталацията.И честит празник на всички именници :partyman:
димитар кисиов - специалист
Най добре е оглед и на място само от форума е доста рисково
jabi - помощник
Съгласен съм,но когато дойде на място един (майстор) ми заяви че ми трябват оп 30 глидера на 600мм минимум за 24кв.м стая и по20-22глидера за 18кв.стая и котел от 42-45кв. :shock: като мощност.Е видя ми се излишно презастраховане с котел 45кв. за къща 270 кв. с изолация 10см. и добра дограма.
syncho - майстор
Ами на времето майсторите така работиха - на око. Ако е някой по-възрастен или такъв, който се е учил от по-възрастен е съвсем нормално така да ти кажат. Не, че няма да работи, но просто ще дадеш едни излишни пари за радиатори. Моето лично мнение е, че H600 не трябва да ги смяташ на 190В, защото това е мощност за делта Т 60С. Попитай за мощност на делта Т50. Ако ти кажат, че е една и също по-добре бягай надалече от този, който ти го казва. По мое мнение на една стая 22м2 от твоята къща ще са необходими около 16ребра на H600.

p.s. котела по-добре го вземи до 30кВ

p.p.s. andy, продавам и много други не само италиански :) ти само кажи какъв искаш. просто са ми минали доста през ръцете и като марки и като мощности. Всеки си има плюсове и минуси.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: