Най - вълнуващия въпрос зимно време.
димитар кисиов - специалист
Най добре е оглед и на място само от форума е доста рисково
jabi - помощник
Съгласен съм,но когато дойде на място един (майстор) ми заяви че ми трябват оп 30 глидера на 600мм минимум за 24кв.м стая и по20-22глидера за 18кв.стая и котел от 42-45кв. :shock: като мощност.Е видя ми се излишно презастраховане с котел 45кв. за къща 270 кв. с изолация 10см. и добра дограма.
syncho - майстор
Ами на времето майсторите така работиха - на око. Ако е някой по-възрастен или такъв, който се е учил от по-възрастен е съвсем нормално така да ти кажат. Не, че няма да работи, но просто ще дадеш едни излишни пари за радиатори. Моето лично мнение е, че H600 не трябва да ги смяташ на 190В, защото това е мощност за делта Т 60С. Попитай за мощност на делта Т50. Ако ти кажат, че е една и също по-добре бягай надалече от този, който ти го казва. По мое мнение на една стая 22м2 от твоята къща ще са необходими около 16ребра на H600.

p.s. котела по-добре го вземи до 30кВ

p.p.s. andy, продавам и много други не само италиански :) ти само кажи какъв искаш. просто са ми минали доста през ръцете и като марки и като мощности. Всеки си има плюсове и минуси.
димитар кисиов - специалист
jabi написа:
Съгласен съм,но когато дойде на място един (майстор) ми заяви че ми трябват оп 30 глидера на 600мм минимум за 24кв.м стая и по20-22глидера за 18кв.стая и котел от 42-45кв. :shock: като мощност.Е видя ми се излишно презастраховане с котел 45кв. за къща 270 кв. с изолация 10см. и добра дограма.
Има определени измамни модели с който твоя майстор е близо до истината
andy_forresite - майстор
syncho написа:
... ти само кажи какъв искаш. просто са ми минали доста през ръцете и като марки и като мощности. Всеки си има плюсове и минуси.
Имам 6 консуматора - 5 радиатора с обща мощност 16500 вата и бойлер 80 литра. Предложи ми модел като за мен (по възможност с повече плюсове :) ). Контролът чрез интернет е задължителен (да виждам дали работи, на каква температура работи, увеличаване, намаляване, спиране и пускане), да изгаря гранули не само от дървесина, да се почиства лесно, да работи без буферен съд, да няма големи изисквания към комина и да е с повече от 5 степени, които да се настройват само по няколко параметъра, минималният разход да не е повече от 1 кг/час и изхода му да е 1", най-много 1 1/4. Охлаждаща серпентина и самопочистване на димогарните тръби, или там каквото е, не са задължителни. Все пак мога да дам до 4500 лева. За малко да забравя - резервираното захранване ми е до 150 вата.
syncho - майстор
Има такъв модел и то с един минус само. За съжаление минуса е бюджета, който си предвидил... точно около 2 пъти, но пък си има и самопочистване и на горивната пота и на димогарните тръби.

Малко са странни изискванията да ти кажа. Например това да не работи с буфер. Ами то всеки котел може със, може и без буфер да работи. Никъде не съм забелязал да се казва, че задължително трябва да има буфер. Буфер се слага, когато е преоразмерен котела.

"да е с повече от 5 степени, които да се настройват само по няколко параметъра" - това зависи от самия производител и не би трябвало изобщо да трябва потребителя да ги настройва. Дори не би трябвало и инсталатора да може да ги настройва, но това си е мое мнение.

"минималният разход да не е повече от 1 кг/час и изхода му да е 1", най-много 1 1/4" - всичко това зависи от мощността на котела. Не може да сложиш 70кВ котел примерно и да искаш изводите да са ти на 1/2". Минималния разход е изчислен така, че да поддържа горенето в котела. Също така един котел реално добро КПД може да постигне до 30% от максималната му мощност. Всичко останало надолу няма никаква гаранция какво се случва. Просто е несериозно при 20кВ котел да търсиш минималния му разход да е под 1кг/ч. Също аз не бих приел на сериозно този, който би ти го предложил.

Охлаждаща серпентина на котел се слага единствено и само, когато работи с гориво, което не можеш да контролираш - дърва, въглища и т.н. С пелетите не ти е необходима изобщо, ако е направен както трябва котелът. Ако има такава серпентина, то означава, че производителят дори не е сигурен в това, което е сглобил.

Всички тези изисквания, които си написал ме навежда още веднъж на мисълта, че форума не само не помага кой знае колко, ами и наистина вреди на потребителите, като ги въвежда в множество заблуждения от некоректни или незапознати писари.
ev_gy@abv.bg - напреднал
здравейте

обмислям да закупя камера за вграждане на прити на пелети,по конкретно прити kp w24.Ще отоплявам апартамент около 75 м2

някои има ли впечатления относно работата на този модел или подобен на марката прити.
Ще се радвам ако споделите съвети
Последна промяна от ev_gy@abv.bg на съб май 07, 2016 6:51 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
syncho написа:
...
Обичам дългите информативни мнения. Това с мощността и размера на тръбите, както и серпентината за охлаждане, се подразбира. Конкретизирах от гл. т. вече купените 32 мм ППР тръби и поради бюджета от 4500. За какво да плащам за серпентина като няма да ми трябва. Та затова...
А съфорумниците де помагат, де не помагат. Лично на мен мнения от по един-два реда биха ми били от полза в два случая - когато отговорът е да или не и когато всичко ми е ясно с изключение на един единствен детайл, който искам да конкретизирам. А като нищо не знам и получа едно изречение, няма какво да правя с него :lol: Затова се увличам в конкретика, акуратност и обяснения. Питащият да получи исканата информация без да остане нещо неизяснено. В обясненията човек олеква и затова разбирам защо някои се възмущават.

То не е много за тук, но имам един въпрос от типа да-не. От котела ми идва 32 мм тръба. Следват две разклонения всяко към три консуматора еднакво мощни. Едното е с денивелация от 1,20 м. Чудя се да кача ли на 32 мм и оставащата хоризонтална линия да е пак на 32 мм, или да разклоня в двете посоки на по 25 мм :?
gnt69 - майстор
Сложи разпределителен колектор за парно. Освен ако няма да правиш гравитачна система. :partyman:
andy_forresite - майстор
С принудителна циркулация ще е, 2-тръбно свързване, диагонално, всеки радиатор с термостатична глава.
Мисля че тръбата 32 мм от котела е добре да разделя с тройник 32/25/25. Така 32 мм след 5,5-6 метра разстояние от котела ще бъде разделена на два щранга по 25 мм и ще захранва по 3 консуматора. Падат се по малко над 8 киловата в посока. Тези дни разбутах две стаи и монтирах тръбите, оборудвах два радиатора, сложих скоби, стигнах да третата стая, но реших да подредя първите две че ужас :) .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: