Котел Грейко Експерт20 с горелка Грейко рб 20 ,електронни термоглави .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
5332 мнения в "Котел на пелети?"
filmatoplo написа:Котел Грейко Експерт20 с горелка Грейко рб 20 ,електронни термоглави .Това за мен ли се отнася? А буфер? Нужен ли е въобще? До момента карам зимата с около 2,5 - 3,5 тона въглища (като се пали около 16:00 часа вечер - след работа) а на пелети идеята ми е да не гася, а да реегулирам със стаен регулатор...
andy_forresite
- майстор
За теб се отнася.
Ако можеш, гаси. По-икономично ще е. Имаш предостатъчна радиаторна мощност, така че бързо ще се отопля.
Ако можеш, гаси. По-икономично ще е. Имаш предостатъчна радиаторна мощност, така че бързо ще се отопля.
filmatoplo
- майстор
Щом ще се пали горелката в определен час това ще става по таймер от управлението на горелката след това термоглавите ще регулират температурата това в по топло време . Когато стане студено горелката ще работи почти постоянно да поддържа минимални топлозагуби .От две зими строго наблюдавам кога иска стаен термостат - оказва се че върши работа само ако си добре изолиран .
Evgeniy
- майстор
Стаен термостат или програмируеми термоглави, всяка от които е стаен термостат за съответната стая са близки неща, но с малка разлика. Зависи кои помещения се управляват само от стайния термостат и кои са с индивидуален радиаторен термостат. При достигане на температурата в общите части, управлявани от стайния термостат може да се угаси горелката дори и да не е достигнато времето за гасене от стандартния таймер на горелката.
И оттук- ако се гаси често, значи един буфер ще е плюс.
И оттук- ако се гаси често, значи един буфер ще е плюс.
andy_forresite
- майстор
За ползата от стайния термостат при добре пазещите топлината си сгради съм писал и аз отдавна. Мисля че в темата за грейко. Имаше критики, които не разбрах. Явно от върли привърженици на този начин за регулиране.
За да е ефективен и предпочитан обаче трябва да е изпълнено още едно условие, което спомена Евгений - общи части - къща/апартамент, в където всички врати са разтворени и топлото се разпределя равномерно навсякъде.
При една добра топлоизолация стаите няма да изстинат повече от до 18-19 градуса през нощта. Сутринта горелката ще запали и ще се затопли. Таймерът за разрешените за работа часови зони е добре дошъл.
Моята горелка като я оставя 8 часа през нощта (от 23:00 до 07:00 ) изгаря 12-14 кг гориво. Аз повече през нощта няма да се отоплявам. С тези средно 12 кг изхвърчали пелетки докато съм спал и не съм и разбрал че са горели, мога да си доподгрея стаите от 07:00 ч нататък. С 2 кг ми се стопля системата и почва да отделя топлина в стаите - значи имам 10-12 кг повече пелети за през деня. Работна мощност 10-13 kw примерно, което е по-ефективно от мижавите 5-7 където предимно осветява съдържанието на пепелника и загряването е спорен момент.
Няма лошо, нека се опитат двата варианта и то ще си покаже как е по-добре. Универсални рецепти няма
Имам съгражданин, за който 1000 лева сметка за месеца с електрически котел го устройва. Смее ни се на нас с пелетите и на тези с газта. Просто казва чисто ми е и не ме притеснява нищо и най-важното - топло ми е, така че не го сменям за нищо на света. Къщата му е три пъти на моята...
За да е ефективен и предпочитан обаче трябва да е изпълнено още едно условие, което спомена Евгений - общи части - къща/апартамент, в където всички врати са разтворени и топлото се разпределя равномерно навсякъде.
При една добра топлоизолация стаите няма да изстинат повече от до 18-19 градуса през нощта. Сутринта горелката ще запали и ще се затопли. Таймерът за разрешените за работа часови зони е добре дошъл.
Моята горелка като я оставя 8 часа през нощта (от 23:00 до 07:00 ) изгаря 12-14 кг гориво. Аз повече през нощта няма да се отоплявам. С тези средно 12 кг изхвърчали пелетки докато съм спал и не съм и разбрал че са горели, мога да си доподгрея стаите от 07:00 ч нататък. С 2 кг ми се стопля системата и почва да отделя топлина в стаите - значи имам 10-12 кг повече пелети за през деня. Работна мощност 10-13 kw примерно, което е по-ефективно от мижавите 5-7 където предимно осветява съдържанието на пепелника и загряването е спорен момент.
idealist написа:Аз съм на газ, но личното ми впечатление е, че няма да постигнеш икономии, ако гасиш горелката.Приеми че има пелетни системи, при които си в преразход ако го караш 24/7. Нямаш стаен, нямаш съспенд и нямаш програмиране на таймери. Обяснението вече си го прочел.
Изпитал съм го лично за повече от 20 години парно на дърва. Писал съм в други теми по въпроса.
Няма лошо, нека се опитат двата варианта и то ще си покаже как е по-добре. Универсални рецепти няма
Разбрах... До колкото разбрах от прочетеното от мен е по-добре по-голям котел (например 24 или 27 kw. В зависимост от производителя) и горелка около 20 да речем..или съм в грешка
А по мои преки наблюдения от приятели - единия го "обзаведоха" местните търговци с 32 кв. котел на Фероли, който може да работи и на дърва с 32 кв. Горелка за около 100-тина крадрата, че и по-малко. Няма регулатори, няма буфери за две цигари време в гаража му - горелката 2 пъти спира при 60 градуса и се пуска на 52... Тая зима му отсече главата от пелети - над 6 тона. А друг със Бисолид- комплект котел с горелка топли двуетажна къща без изолация и с пвц дограма само на единия етаж с 6,5 тона само слънчогледови пелети без да гаси - със стаен регулатор и 1000л. Буфер което според мен е много добре. Той ми разправя, че буфера обирал тия моменти - да не пали и гаси горелката през 20 мин, от където идвала икономията... Други пък разправят, че ако горелката се модулира и работи на миниму да речем, нямало смисъл от буфер... Та заслужава ли си и има ли смисъл да вадя още 1500 лева за буфер или не? Ако гася парното за през нощта, както казва човека от предишния пост няма ли да е загуба да загрявам допълнителни 1000 или 800 л. Всеки ден?
andy_forresite
- майстор
Бях ти написал дълъг пост относно акумулирането на топлина в "буфер", но изчезна. Абсурд да го рециклирам, затова изневерявам на стила си и карам накратко. Питам - с колко градуса пада температурата у вас в реални зимни условия при спиране на отоплението през нощта?
Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература