Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Котел Грейко Експерт20 с горелка Грейко рб 20 ,електронни термоглави .
n.ganev - майстор
+ Трипътен вентил и втора помпа за бойлера. :cool:
filmatoplo написа:
Котел Грейко Експерт20 с горелка Грейко рб 20 ,електронни термоглави .
Това за мен ли се отнася? А буфер? Нужен ли е въобще? До момента карам зимата с около 2,5 - 3,5 тона въглища (като се пали около 16:00 часа вечер - след работа) а на пелети идеята ми е да не гася, а да реегулирам със стаен регулатор... :?
andy_forresite - майстор
За теб се отнася.
Ако можеш, гаси. По-икономично ще е. Имаш предостатъчна радиаторна мощност, така че бързо ще се отопля.
idealist - специалист
Аз съм на газ, но личното ми впечатление е, че няма да постигнеш икономии, ако гасиш горелката.
Изпитал съм го лично за повече от 20 години парно на дърва. Писал съм в други теми по въпроса.
filmatoplo - майстор
Щом ще се пали горелката в определен час това ще става по таймер от управлението на горелката след това термоглавите ще регулират температурата това в по топло време . Когато стане студено горелката ще работи почти постоянно да поддържа минимални топлозагуби .От две зими строго наблюдавам кога иска стаен термостат - оказва се че върши работа само ако си добре изолиран .
Evgeniy - майстор
Стаен термостат или програмируеми термоглави, всяка от които е стаен термостат за съответната стая са близки неща, но с малка разлика. Зависи кои помещения се управляват само от стайния термостат и кои са с индивидуален радиаторен термостат. При достигане на температурата в общите части, управлявани от стайния термостат може да се угаси горелката дори и да не е достигнато времето за гасене от стандартния таймер на горелката.
И оттук- ако се гаси често, значи един буфер ще е плюс.
andy_forresite - майстор
За ползата от стайния термостат при добре пазещите топлината си сгради съм писал и аз отдавна. Мисля че в темата за грейко. Имаше критики, които не разбрах. Явно от върли привърженици на този начин за регулиране.
За да е ефективен и предпочитан обаче трябва да е изпълнено още едно условие, което спомена Евгений - общи части - къща/апартамент, в където всички врати са разтворени и топлото се разпределя равномерно навсякъде.
При една добра топлоизолация стаите няма да изстинат повече от до 18-19 градуса през нощта. Сутринта горелката ще запали и ще се затопли. Таймерът за разрешените за работа часови зони е добре дошъл.
Моята горелка като я оставя 8 часа през нощта (от 23:00 до 07:00 ) изгаря 12-14 кг гориво. Аз повече през нощта няма да се отоплявам. С тези средно 12 кг изхвърчали пелетки докато съм спал и не съм и разбрал че са горели, мога да си доподгрея стаите от 07:00 ч нататък. С 2 кг ми се стопля системата и почва да отделя топлина в стаите - значи имам 10-12 кг повече пелети за през деня. Работна мощност 10-13 kw примерно, което е по-ефективно от мижавите 5-7 където предимно осветява съдържанието на пепелника и загряването е спорен момент.
idealist написа:
Аз съм на газ, но личното ми впечатление е, че няма да постигнеш икономии, ако гасиш горелката.
Изпитал съм го лично за повече от 20 години парно на дърва. Писал съм в други теми по въпроса.
Приеми че има пелетни системи, при които си в преразход ако го караш 24/7. Нямаш стаен, нямаш съспенд и нямаш програмиране на таймери. Обяснението вече си го прочел.
Няма лошо, нека се опитат двата варианта и то ще си покаже как е по-добре. Универсални рецепти няма :) Имам съгражданин, за който 1000 лева сметка за месеца с електрически котел го устройва. Смее ни се на нас с пелетите и на тези с газта. Просто казва чисто ми е и не ме притеснява нищо и най-важното - топло ми е, така че не го сменям за нищо на света. Къщата му е три пъти на моята...
Разбрах... До колкото разбрах от прочетеното от мен е по-добре по-голям котел (например 24 или 27 kw. В зависимост от производителя) и горелка около 20 да речем..или съм в грешка :? А по мои преки наблюдения от приятели - единия го "обзаведоха" местните търговци с 32 кв. котел на Фероли, който може да работи и на дърва с 32 кв. Горелка за около 100-тина крадрата, че и по-малко. Няма регулатори, няма буфери за две цигари време в гаража му - горелката 2 пъти спира при 60 градуса и се пуска на 52... Тая зима му отсече главата от пелети - над 6 тона. А друг със Бисолид- комплект котел с горелка топли двуетажна къща без изолация и с пвц дограма само на единия етаж с 6,5 тона само слънчогледови пелети без да гаси - със стаен регулатор и 1000л. Буфер което според мен е много добре. Той ми разправя, че буфера обирал тия моменти - да не пали и гаси горелката през 20 мин, от където идвала икономията... Други пък разправят, че ако горелката се модулира и работи на миниму да речем, нямало смисъл от буфер... Та заслужава ли си и има ли смисъл да вадя още 1500 лева за буфер или не? Ако гася парното за през нощта, както казва човека от предишния пост няма ли да е загуба да загрявам допълнителни 1000 или 800 л. Всеки ден?
andy_forresite - майстор
Бях ти написал дълъг пост относно акумулирането на топлина в "буфер", но изчезна. Абсурд да го рециклирам, затова изневерявам на стила си и карам накратко. Питам - с колко градуса пада температурата у вас в реални зимни условия при спиране на отоплението през нощта?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: