• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov написа:
D.Metodiev написа:
Би ли обяснил защо са важни?
За възвратните клапани в някоя от темите, AntonBM беше писал, че когато няма бойлер, те само объркват действието на системата. Не знам защо.
Трифон каза, че ги е махнал и изглежда системата му работи правилно и без тях.
Целта на тези клапани е да предотвратят паразитна циркулация. Този на котелната помпа ще предотврати чрез естествена циркулация котелът да се превърне в радиатор, като по този начин ти охлажда буфера, а този на радиаторната помпа ще предотврати нежелано затопляне на радиаторите, когато помпата е спряна.
Врангелов, целта е ясна, но не можеш да предотвратиш нещо, за което не съществува предпоставка.
Нито Ти, нито Аз сме по велики от Антон и оня постнал схемите на Атмос в оня линк.
Котела може да се превърне в паразит и с клапа. Поради грешка...и липса на трипътен, хаха. Кой харчи пари, щом пести от трипътника?!!
Радиаторната помпа не трябва да спира, защото страда комфорта. Това през отоплителния сезон. Контрол по температура, не пуск-стоп. Край на връзката!
vrangelov - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Врангелов, целта е ясна, но не можеш да предотвратиш нещо, за което не съществува предпоставка.
Нито Ти, нито Аз сме по велики от Антон и оня постнал схемите на Атмос в оня линк.
Котела може да се превърне в паразит и с клапа. Поради грешка...и липса на трипътен, хаха. Кой харчи пари, щом пести от трипътника?!!
Радиаторната помпа не трябва да спира, защото страда комфорта. Това през отоплителния сезон. Контрол по температура, не пуск-стоп. Край на връзката!
@Трифон П.Трифонов, ако не си забелязал отговорът беше насочен към @D.Metodiev, а не към теб.
Много са ти повърхностни познанията, че да обсъждам някоя схема с теб, а това, че се опитваш да ме оценяваш говори много лошо за теб.
vrangelov написа:
[
@Трифон П.Трифонов, ако не си забелязал отговорът беше насочен към @D.Metodiev, а не към теб.
Много са ти повърхностни познанията, че да обсъждам някоя схема с теб, а това, че се опитваш да ме оценяваш говори много лошо за теб.
Извинявай, не съм искал да те засегна!
Мисля, че не си прав относно клапите в посочената схема.
Имам инсталация която работи в момента.
Леко си надменен, ама не се притиснявай-хляба няма да ти зема и драсканици в някакъв форум не ме обиждат.
Със здраве!

Методиев, харесваш си една схема на Атмос, копираш я и няма да сгрешиш. Аз копирах схемата в началото на тая тема- доволен съм.
vrangelov - специалист
Добре. Няма проблем.
Дори и да не се познаваме, трябва да си уважаваме мненията.
Тук някой пита, няколко отговарят и то не е задължително да е правилно, а питащият си прави сметката кой съвет да приеме, и дали да приеме. Не е нужно да се натрапва нечие мнение.
Както сега написа, че си на друго мнение, така можеше да го напишеш и в предния пост.
Не се занимавам с отоплителни инсталации, та няма да ми изядеш хляба. И не че е толкова важно, но съм Рангелов, а никът ми е vrangelov.

Със здраве!
Ясно, разбрахми са, В. Рангелов.
Да обобщим- кога е нужен буфер и кога не, в една отоплителна инсталация?
Според мен не е нужен когато;
- се топлим с електричество, без течен топлоносител. Повече от ясно е.
Иначе, с електричество, можем да ползваме нощна енергия и водата да ни топли през деня, като едно време с акумулиращите печки.
- се топлим с природен газ.
При всички останали случаи, буферът е нужен за да изглади комфорта и изчисти проблемите през целият отоплителен сезон.
D.Metodiev - напреднал
Благодаря за мненията на всички !!! Всеки има право на мнение. И трябва да има свободата да го изразява. Аз имам задачата да отсея правилното от грешното.
До голяма степен схемата ми се изчисти. Останаха още няколко неща за доизясняване.
Все още не разбирам как точно работи задвижката с контролер. :? И дали са оправдани 400 лв. за комплекта. Разбирам, че има външен датчик, който мери външната температура и според нея регулира подаваната към радиаторите, но температурните промени не са толкова резки, че да налагат постоянен контрол.
Схемата на" dobrev" на 28 стр. съм я разглеждал, но чак сега разбрах, че на радиаторния кръг е разпределителн вентил, а не смесителен. Значи ли това, че не подава определена температура, а просто разпределя потока между буфера и радиаторите? И не отива ли така топлото по бавно по стаите. ( Тук да се включи и филмаТопло :wink: ) Те станаха много моите въпроси, но имам и още :-D. Който има време и желание, а и познания - да пише. :partyman:
Ще бъде полезно за в бъдеще и на други.
Evgeniy - майстор
Или не си разбрал схемата на Добрев или нещата не са много изяснени...
Независимо дали е разпределителен или смесителен, целта е да се изпрати определена температура към радиаторите. В единия случай се смесва връщащата от радиаторите през байпас с тази от буфера / котела в трипътния, а в другия се разпределя връщащата каква част от нея да мине през котела / буфера и каква през байпаса и пак се смесват.
Разстроих си леко баланса (не е трудно) , за да се види в краткото клипче.
https://photos.app.goo.gl/jEtNYDedVxvTdGVu2
vrangelov - специалист
D.Metodiev написа:
...Схемата на" dobrev" на 28 стр. съм я разглеждал, но чак сега разбрах, че на радиаторния кръг е разпределителн вентил, а не смесителен...
В твоя случай е необходимо трипътния вентил да бъде смесителен, а не разпределителен. Има разлика, но ако си купил разпределителен и той ще свърши работа. Можеш да си купиш първоначално само вентила, без задвижката и да го въртиш през няколко дни на ръка, а когато ти омръзне ще си вземеш подходящи задвижка и еквитермично управление.
D.Metodiev - напреднал
vrangelov написа:
Можеш да си купиш първоначално само вентила, без задвижката и да го въртиш през няколко дни на ръка, а когато ти омръзне ще си вземеш подходящи задвижка и еквитермично управление.
=D>
Точно това имах в предвид и аз.
Ще поръчам хъниуел, който ми препоръча Т.Трифонов :partyman:
А за котела Herz teplomix на 55' с пълно затваряне на байпаса.
Още един въпрос. Двете помпи, едновременно ли трябва да влючват ?
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: