• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Filmatoplo, за тази схема ти писах по-горе. При нея главната помпа може да работи независимо от отоплението на басейна. Няма значение дали е включена или не. Ако е включена, по-голямата част от дебита преминава през възвратният клапан, но помпа 2 гарантира, че и през топлообменника ще мине толкова колкото ти трябва. Ако не работи - басейна пак се топли от помпа 2. Тя засмуква или от преливният басейн или от дюзите и подава в детският.

Прикачен файл

shema.JPG
shema.JPG (51.83 KиБ) Видяна 4568 пъти
filmatoplo - майстор
Антоне благодаря :gott: по тая схема ще го направя , ще направя 2 отделни инсталации .Една само за БГВ, и една само за басейна -10 квадрата плоски панели .Тия дни ще се копае басейна и ще разговарям с майсторите да ми оставят изводи или направо да ми монтират помпите и топлообменника -аз само да си свържа слънчевите тръби с антифриза. Твоята схема ще им покажа да се направи така .Помпа 2 циркулационна или напорна е .
AntonBM - специалист
Помпи 1 и 2 са еднакви. За 10 колектора става UPS 25-55 180 (на 3-та скорост) или UPS 32-80 180 (на 2-ра). Топлообменника трябва да е с мощност най-малко 20 kW при топлоносители 40/30 – 20/30 – от серията на GEA излиза пластинчат L18-14. Загубата на налагане в него е към 4,3 м. по слънчевият кръг и 3,3 по басейновият. Всеки по-мощен от него също ти върши работа. Възвратният клапан на бай-паса трябва да е с размера на тръбата която захранва дюзата или по-голям.
П.П. Аз лично бих го направил на 1 инсталация, но и 2 да са не е грешно. Удобно място за датчика на басейна е Т-отконението преди топлообменника и възвратната клапа.
filmatoplo - майстор
Сега като гледам схемата -пред помпа 2 трябва ли да има възвратна клапа .И ако работи само помпа 2 може да тегли вода и от дюзите на главен басейн защото прави връска със колектора на др дюзи - това може и да нее фатално че взима не филтрирана вода . :? За помпа 2 не знаех че може да е цикулационна .Вместо диференциален термостат може ли помпите 1и2 да се включват със терморегулатор ТР 6 който да мери температурата само горе в панелите и да стартира примерно на 40 градуса или колкото е необходимо .Ако повреме на монтажа не искат да слагат помпа 2 а само главната , да скачам ли на бой .Ако монтират само главната и топлообменник на една от дюзите ще балансирам потока със кранове .Ако се монтира помпа 2 ще мога да и осигуря ЮПС докато на главната не мога да и осигуря ток .Сега багера копае дупката на басейна до дни ще се разберем какво ще става - стойките за панелите ги заварихме днес , утре поръчвам медните тръби .
AntonBM - специалист
На помпа 2 не и трябва възвратна клапа. Наистина тя може да засмучи и от дюзите, ако не работи главната помпа. Няма лошо – какво от това? Водата ще си намери път да стигне до нея – дали е през главната или през дюзите, все тая... Възвратната клапа на бай-паса гарантира, че когато не работи главната няма да се получи вътрешна къса връзка между 2-те страни на топлообменника. Втора възвратна клапа не трябва.
Когато е включена главната помпа, байпаса позволява тя да не се дроселира през топлообменника.
На практика може да се махне помпа 2 и да се сложат кранове на нейното место и на мястото на възвратната клапа. С регулиране на тези кранове може да се осигури циркулация през топлообменника. Само че тогава топлообменника трябва да е с по-голямо светло сечение (по-големи тръби), за да се дроселира дебита по-малко. Може вместо кранове да се сложи и 3-пътем мотор вентил с пропорционално управление по температура, но това е по-скъп вариант.
Управлението е по-добре да е с диференциален термостат. И така, като пишеш ще стане, но с диференциален термостат ще може да се топли басейна и при по-ниски температури на слънчевите колектори. При достигане на 40° след като се включат помпите тази температура рязко ще падне. С обикновен термостат може да се включва и спира помпата излишно често.
filmatoplo - майстор
На практика със ТР шестицата мога да настроя температурата на която да включва помпата мерена в панела в диапазон от 30 градуса и нагоре .С диференциалния термостат също стартира помпата след 40 градуса , като я сравнява със тази в басейна но тя винаги сутрин ще е към 20 градуса .Каквато и да е системата сутрин 2-3 пъти пуска и спира помпата -вечер също 2 пъти тръгва и спира . Навремето работеха най добре със -калпазанското копче :-D Ако повреме на работа покаже че помпа 1 трябва да се пуска на по висока температура от 40 ще я променя - по принцип на колко трябва да е .
kabel96 - специалист
Питай басейна с скимери ли е или с компенсатор.По подобна на горната схема съм правил и няма проблеми само паралелно на 2 помпа съм сложил ел клапан и като тръгне помпата за филтрация го отваря и спирам същевременно захранването на помпа 2.На панелите горе само един датчик пт100 на 40 градуса и си готов.Помпата за филтрация не може да се ползва по 2 причини.1не можеш да и осигориш юпс можеш но юпс 3 киловата за няколко часа е колкото целия проект.2 тя не върти постояно а за 24 часа трябва да прекара водата на басейна 3 пъти през филтъра.
filmatoplo - майстор
Със скимери ще е .Кабел 96 :) каква ти е помпа номер 2 .С какви и колко панели го топлиш , за колко кубика басейн .При твоя случай когато спре помпа 2 а работи помпата за филтрация -топли ли се вода в това време тоест минава ли вода през топлообменника .
kabel96 - специалист
Ами аз вече няколко проекта изпълних и в конкретния помпата е вило 30/7.Колегата начертал много правилно схемата и обърни внимание че помпа 2 е под нивото на водата.Фактически при мен помпата е байпасната с електро клапана и да като не работи клапана е отворен и минава вода през топлообменника.От възвратни клапани нямаш нужда щото голямата помпа има преди нея и след филтъра.Басейна е 130 кубика и е с 6 плоски шуменкски.Колко кубика е басейна при теб.
filmatoplo - майстор
Басейна при мен е 40-45 кубика -смятам да сложа 5 Висман еф 200 , при БГВ един такъв панел топли 200 литра вода.Имаш ли случай помпа 2 и главната помпа да работят заедно - в този случай топли ли се водата .Така при нормална работа на инсталацията какви са температурите -на панелите и на басейновата вода която излиза от топлообменника .Шуменските панели с каква площ са -2,15 или 2,70 .И ме интересува само 1 дюза ли да се връща със затоплена вода и ако има детски отсек в него ли да се връща или да топлия поток да го разделя на 2 и да праща и към главния басейн .Ако пращам само в детския който при мен ще е 2 кубика да не се загрее 40 градуса :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: