• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Никой не плаша , ела да наливаме , да не кажеш -бах мааму че гадост :wink: , един от видовете пропилен гликол който ползвам ,е от- Славов- фирма за слънчеви инсталации , има го на сайта им , просто фирмата я давам за пример , взимам и от други места от които взима и тази фирма .А за отровността -не е отровен щом съм жив , но ти причинява дискомфорт при работа с него .В чисто химично състояние -може да е безвреден , но в тубите и варелите които идва за слънчеви инсталации , не се знае какъв е състава :? . Тия дни имам да наливам към 80 литра , трябва да си сложа маска и ръкавици .Гадостта която изпитвам си я представям така , понеже наливам по 250-300 литра за 1 инсталация , това като процес с пълното обезвъздушаване и прибиваване в бойлерното което винаги е тясно и без вентилация -отнема 30 минути , но ти седиш и по час заради тест на системата .Та хубаво се надишваш с пари от течността -която кондензира в гърлото ти , от там и този сладникаво гурчив вкус без да си пил ,после са ми обеснявали как действа отровата -кристализира и кристалите бучат по разните органи -стомах,черва,бъбреци.Пробвайте да видим , който излезе все едно е на Санторини с узо в ръка -аз черпя.. :wink:
2v6 - майстор
sonofsyn написа:
към 120 м2, ще е отопляемата площ
това за пласмасовия бидон и на мен ми мина през акъла,
но има ли такива които да издържат поне до 65-70 градуса, и къде да ги търся.
тръба Ф16, както е писано в други теми 7м на кв, към 700м???
притеснява ме че кангалите са по 100м
и ако искам да направя кръговете 10бр по 70 м тези 30 метра тръба какво ще ги правя.
всико това е бъдещ проект
къщата се строи в момента
Направи 14 кръга по 50 метра.
700 метра тръба ф16 събира 100-на литра. Налееш ли ги веднъж няма източване...

Най-обикновените бидони (за по 30-40 лв кубика) издържат до 65-70 градуса. Има и такива за по-високи температури.
syncho - майстор
filma доста пропилен гликол ми е минал и на мен през ръцете... Даже като се замисля мисля, че ние като почнахме да го използваме другите даже не знаеха какво е - това беше някъде 2003г. Тогава си го внасяхме от Италия, че го нямаше никъде другаде.

2v6 не знам как ги прецени тия кръгове :? Всеки кръг си е сам за себе си по принцип не можеш така да кажеш "направи ги по еди си колко метра". Това не е салам да го режеш на кило. Различна дължина на различна стъпка в зависимост от помещението, че и понякога в едно помещение се правят различни стъпки според зависи от необходимостта. Като се направи като хората изобщо няма да се усеща, че го има, а на човек му е топло и приятно. Докато при неправилно оразмерено се получават студени/горещи участъци, смесване на места (пр. половината кръг е част от спалнята, а другата половина от коридора) и други неприятни и неудобни положения.
filmatoplo - майстор
За кои бидони става дума -за тези белите квадратните със защитната решетка ли :? -тук в Бургас са 170 лв .А за пропиленгликола -не ми се мисли ако се пробие серпентина :wink: .
sonofsyn - специалист
какъв обем са тези бидони
2v6 - майстор
sonofsyn написа:
какъв обем са тези бидони
700, 1000, 1100 L.
Eлектрическо котле само за подовото ли питаш?
syncho написа:
2v6 не знам как ги прецени тия кръгове :? Всеки кръг си е сам за себе си по принцип не можеш така да кажеш "направи ги по еди си колко метра"...
Защото sonofsyn иска 10 по 70м - по-добре е с тази тънка тръба да са 14 по 50м (да не му остава фира).
Не е задължително кръговете да са различни. Подовото може да се проектира по всякъкъв начин да работи добре.
filmatoplo - майстор
Няма проблем с разлика в дължината на кръговете , ще си монтира разпределител с дебитомери, и ще си ги регулира по учебник. :wink:
syncho - майстор
filmatoplo написа:
Няма проблем с разлика в дължината на кръговете , ще си монтира разпределител с дебитомери, и ще си ги регулира по учебник. :wink:
точно така се прави.

2v6 за да спести няколко метра тръба ще си навлече други проблеми на главата. Не стига, че слага от възможно най-евтината тръба, ами и претенции. Да си вземе по-голяма ролка и няма да е проблем. То ако ще се прави по начин по който просто да икономисаме от тръбата, пък както стане ми да сложи две тръби напреко и да действа...
2v6 - майстор
syncho написа:
...
2v6 за да спести няколко метра тръба ще си навлече други проблеми на главата. Не стига, че слага от възможно най-евтината тръба, ами и претенции. Да си вземе по-голяма ролка и няма да е проблем. То ако ще се прави по начин по който просто да икономисаме от тръбата, пък както стане ми да сложи две тръби напреко и да действа...
Освен че ще се спести от тръба, се спестява и от регулиране и настройки :wink:
Когато кръговете са еднакви, дебита е един и същ през всички и мощността се разпределя еднакво без никакви дебитомери, вентили и автоматика :idea:
Чаро - Акълия
2v6 написа:
Освен че ще се спести от тръба, се спестява и от регулиране и настройки :wink:
Когато кръговете са еднакви, дебита е един и същ през всички и мощността се разпределя еднакво без никакви дебитомери, вентили и автоматика :idea:
Оу да!
Ако се разчупи стереотипа и разните "инжинерни" (търговски) каталози и леееко се помисли могат да се направят чудеса с не много пари. :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Водно подово захранвано от боилер с 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: