• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4799inpl64 - специалист
Large написа:
4799inpl64 написа:
Един познат разправяше че на битака имало помпи по 15-20лева.Утре съм свободен и мисля да прескоча.Ако е така-не знам дали си заслужава гимнастиката.Освен за направи си сам.
Битака е хубаво нещо, но имайки впредвид естеството на предлаганата там стока, пазаруването от там е спонсориране на тероризма... и игра на руска ролетка едновременно. :lol:
Има някои търговци, на които им личи че не са от хората, пласиращи крадени стоки, ама кой знае от къде си набавят и те стоката. :?:
Бих си взел шило или някой нестандартен гаечен ключ голям размер от човека, дето има сергия, ама не и от онези с вестниците по земята. :finga:
Единствено остава кефа от пазарлъка, то като по моловете- стока за 100лв ти я "дават" за 15-20 лв :rolleyes:

Относно помпата, не е китайска, френска е, уж... ама за "източЕни" европейци.
Изображение

Wilo Star-RSB 25/4
Работела си е, нищо и е нямало, но както винаги става в България- зимата ни изненадва и тя замръзва. Явно е видяла зор, щом ръба на пробката се е отчупил... ако е била експлоатирана и монтирана правилно - с филтър, сигурно още е щяла да работи, но ситуацията е налице...
След като кисна в оцет снощи, няма особено подобрение. Винтоверта ми е слаб , но сложих бита в бормашината и пуснах нещата да се джуркат- ама няма подобрение. Ще я дисектирам, да видя какво има вътре. Да видим дали наистина държи 4-5-6 бара, при свален (раазхлабен) мотор...
Турбината си е без наранявания, но малко встрани... СЪмнявам се че може да има я кълчища, я тевлон влязал вътре...
за клеясали части и ръждясали резби използувам трансформаторно масло-помага -ако можеш опитай дано стане.А за китайските боклуци-с един такъв къртач за 25 лв.от битака -още беше на Подуене -бъркам теракол-само четките съм му сменял няколко пъти.Като руска машина -нема докин
Large - специалист
4799inpl64 написа:
за клеясали части и ръждясали резби използувам трансформаторно масло-помага -ако можеш опитай дано стане.А за китайските боклуци-с един такъв къртач за 25 лв.от битака -още беше на Подуене -бъркам теракол-само четките съм му сменял няколко пъти.Като руска машина -нема докин[/quote]

Масло нямам, трансформаторно де, амапръсках с WD. Раздвижи, ама ротора все още е доста стегнат. Май само кълчищата мога да елиминирам с белина или нещо подобно, което няма да скапе пластмасата вътре. Ако е тефлон.. нама шанс. Ако изобщо има нещо вътре де... Може да е някаква деформация. Така, като не може да се отвори, и Дамата с рентгеновите очи не може да помогне. :lol:
lov - майстор
Е объркал съм се от цвета на корпуса. Но карантията нямат разлика. Нали все от някъде са копирали.
Щом казваш че е мръзнала вземи един дорник и през отвора посъветвай лекичко с чукчето. Но строго по дължината на оста. Може при замръзването да се е деформирала ризницата на ротора. Тя както си видял е доста тънка.И втулките да го притискат аксиално. Може и обратно като почукнеш върни някое трупче. така или иначе трябва да се разлепи борда и да си я ревизираш от към турбината. Ротора трябва да си има някаква аксиална хлабина.
Относно битака намирват се помпи и то в доста добро състояние. Аз например попаднах на комплект от някакъв газов котел. При нас тука на битака един беше докарал цял бус с такива.
Large - специалист
Taka... време е за доклад...

Системата е в "продукция" от почти 2 седмици, но ме беше страх да се похваля.. То и сега, още ме е страх, ама какво да се прави :)
Ето отново линка, към "живите" данни, на които се вижда единия бойлер + колектора, но на долния се вижда Архива, историята.

http://log2.com.ua/live/6wn4xm/index.php
http://log2.com.ua/live/6wn4xm/archive.php

От календара на Архива може да се избере предишен ден.
Важно уточнение е че датчика за слънчево греене не работи. ОпАмпа, който си взех, беше в по-голям короус, с повече крака.. Сега търся правлиния.
Още едно полезно уточнение е че отделните графики могат да бъдат изключвани или в включвани, чрез кликване на означението в легендата под графиката. На таблет или Андроид телефон, може да се зуумва, но на компютъра не мога...

Сега, малко преразказ по картинка. Ето няколко примерни:
Изображение

Т0 , светло синьо, е температурата на връщащата вода.
Т1 не е свързан и показва все нули.
Т2 зелено, е температурата на малкия бойлер 300л :roll:
Т3 оранжево е темп на големия бойлер, 500л, в голната част. Там, където постъпва студената вода.
Т4 тъмно синьо, горното. Това е температурата на радиатора. Голяма играчка беше да наглася дебитите през радиаторите, ама го докарах някак.
Т5 кафяво. Температурата на големия бойлер 500л, в средата.
Тк, условно червено, Температурата на колектора.
Ту, трябва да свържа датчик за околната температура, вън.
Flow е дебита.

Вижда се как температурите на бойлерите са плавни, а останалите кардиограми.....
Целия проблем идва от помпата на радиаторния кръг. С една скорост беше, и се оказа че дебита е голям, в резултат- тия :? вариации, резултиращи в инконсистентна осцилация :? :lol: и постоянно цъкане на помпите.

Изкормих помпата, смених и кутийката с една от нашите, на която имаше 2 скорости и положението се подобри- напърва скорост, поне:
Изображение

Тука ми се губят датчиците на големия бойлера, щото съм ги отнесъл в тъмното.
То с тия соларн системи се работи до рано сутринта... Цяла нощ щраках, поих...
Махнах пружинките на клапаните, че със зор ги отваряха помпите...

Почвам да си мисля, че се прецаках малко. Човека, дето ми даде помпата, ми предлагаше някаква с автоматична настройка, ама като не знаех какво точно и е автоматичното на тая настройка отказах.
Става дума за грундфос, снимката я взех от някаква обява, юото не мога да налучкам името, но да се вижда какво има в предвид.
Изображение
Снимката може да изчезне скоро, така, че ако някой каже как се казва модела ще съм благодарен...

Въпроса, който имам е какво точно им е адаптивното и автоматичното на тия помпи и дали ще ми решат проблема, който дори и на ниска скорост не изчезва напълно... Говоря за къдравните в графиката, причинени от рязкото нахлуване на студена вода от радиаторите.
За който не му се чете темата отначало- радиаторите са там, защото за сега няма консумация на топла вода и трябва да разкарвам топлината. Предвижда се още един бойлер, но трябва да видя как ще тръгне системата, когато почнем да точим топлата вода. Ако не стигат тия 90 тръби, няма да слагаме още един бойлер.
Ако пък по обяд се стопля до 60-70 градуса, ще се вземе още един бойлер, за да се вкарва топлината и в него... ще видим.
Сега малко пояснения за условията, при които работи системата.
делта Т на малкия бойлер, Т2 е 6 градуса, изключва при 2 градуса.
дТ на големия е 8 градуса и спира на 4, до колкото помня
За радиаторите ползвах различни надтройки...
Т Колектор - Т радиатор > 20 градуса , тоест 20 градуса между радиатора и панела;
Т колектор - Т голям бойлер > 15 градуса , 15 градуса, между панела и бойлера...
Но за сега се спрях на статична стойност:
Ако панела стигне 80 градуса се пуска помпата на радиаторите, докато не падне на 70.
Идеята е да не прегрея колектора.

МАлък проблем се появи в следната ситуация- Бойлерите са на 70-80 градуса, радиатора и той -60тина...
Всички помпи спират, а понеже датчика е в гилза, на края на тръбата, а не в дупката за датчик на колектора.
Получава се така, че при недобра изолация на тръбата, гилзата лесно губи топлина, при тия високи температури около 80-90.
Резултата е че в средата на колекторите температурата се повишава, а в края, при датчика изстива. Кофти...
Случи се така, че попрегря малко, температурата на колектора стигна 120, което не е нищо особено, защото я държа на 2 атмосфери, но сензорите държат, по документи, до 128 някъде.
Като пуснах помпата ръчно, водата се раздвижи, почна да минава покрай сензора и всички помпи се пуснаха, но трябва да се има впредвид този момент с недобрата изолация.
Ако бойлерите бяха студени, помпата щешше да се пусне по-рано, но... шанс. Може да сложа някакъв допълнителен темостат, между последните два панела... Някакъв контактен, на 100 градуса, да речем...
След тоя инцидент, пак пуснах помпата на радиаторите на всоката скорост...не знам, не ми остана време да видя дали на ниска скорост, може да разсейва всичката топлина. Денем всички врати са отворени, за да излиза топлината.. :mrgreen:
Интересно нещо, което забелязах е как се държи графиката, при източване на вода... май не се вижда на тия картинки, но...
При къпане, Т3 пада, доста по-рязко от Т5. Ако се къпе един човек, Т5 даже не мърда. Ак обаче тече повече топла вода, студената стига и до датчика в средата.... Те така...
Предстои смяна на тръбите до входа и изхода на колектора. Искам да са с по-голям просвет. Поне еквивалент на 3/4. Със сегашното 16мм, при 3 пуснати помпи, не ми се мисли колко се мъчат... Както казва Каналин Цолов - голямата муфа и малката тръба.. ама наобратно :)
шоп - майстор
Помпата за която питаш е грундфос алфа плюс
Large - специалист
шоп написа:
Помпата за която питаш е грундфос алфа плюс
Мерси, ще разгледам какво и е автоматичното на Автоматичния режим.
Сега, да напиша, какво стана днес... За малко да влезем в Чернобилския сценарий..

Поглеждам аз сутринта и виждам това... естествено, не в сегашния му вид, а отнесено към конкретния момент.
Изображение

Колектора се загрява, анимациите на помпите показват че работят, но останалите графики не мърдат.
След 10 мин, същото, колектора продължава да се затопля, но не и бойлера, дори и връщащата вода.
След 5 мин, отново поглеждам и виждам, че и дебита е 0 и усещам какво става- няма движение...
Сценариите, който ми минаха през ума бяха два- лошия- изтекли са водите, помпите въртят на празно и са се прецакали...
Оказа се, че Господ е българин :lol: и времето е доста облачно. Снощи, едни палави ръчички са цъкнали едно копче, което, преди служеше за пускане на нагревателя на малкия бойлер. След като захранването е възстановено, помпите са тръгнали наистина, вижда се че има дебит и температурата пада. Днес обаче няма хубаво слънце, което си беше животоспасяващо и се вижда как отново се появяват назъбени върхове.
Ще видим, дали такава Алфа + ще спаси положението...
шоп - майстор
Large, колко е малка България пък каква разлика във времето има.
В София днес е 100% слънце. След 3-4 последователни облачни и дъждовни дни, имах почти 1000 топла вода на 38,9 градуса и си мислех днес да паля парното. Но от сутринттта слънцето не се е скривало и имам вече над 56 гр вода. Надявам се до 18 часа да имам към 67-68 градуса и ако ще отново 3-4 дни да вали:-)
gnt69 - майстор
Да питам лятото какво я правиш. Трябва и басейн да направиш.
Large - специалист
шоп написа:
Large, колко е малка България пък каква разлика във времето има.
В София днес е 100% слънце. След 3-4 последователни облачни и дъждовни дни, имах почти 1000 топла вода на 38,9 градуса и си мислех днес да паля парното. Но от сутринттта слънцето не се е скривало и имам вече над 56 гр вода. Надявам се до 18 часа да имам към 67-68 градуса и ако ще отново 3-4 дни да вали:-)
Да, както има един израз, София не е България :)
Тук, по Морето днес е едно такова, бозаво.
Аз планирам да си направя метеорологична станция. В тоя контролер има възможност, да се мерят ремператури на околна среда, влажност, интезитет на сл. греене, но на мен ми се иска да вкарам и атмосферно налягане, скорост на вятъра (посоката няма да е много полезна, защото зад нас има 7 етажен блок, дето канализира течението). Има някакви алгоритми, за изчисление кога може да се появи слана, според температура, атм. налягане и влажност. Всичко това, съчетано с една широкоъгълна IP камера, дето да гледа към хоризонта.
Основния проблем, е че искам да избягам от украинския интерфейс. Сега ще рябва да понауча малко Уеб-Програмизъм, за да си направя графичното представяне по мой си начин. Имам поне 2ма приятели, които могат да ми помогнат, ако се окаже много трудно.
Той, украинеца ми прати някакъв php скрипт, по-скоро набор от файлове, които си сложих на личния сайт, но нещо не е наред с начина на интерпретиране на синволите и излизат на маймуница. Може да е от браузъра ми, но тябва да съм сигурен, че на всеки браузър ще работи какро трябва. Май само се добавя един ред в кода на уеб страницата, ама това, сега не е за тая тема. Засега, в близкото бъдеще, ще ползвам украинския сайт. Все пак първата година е гратис.

Засега горната серпентина на 500л бойлер не е свързана, . Струва ми се, че ще трябва да я свържа и да попроменя конфигурацията.
В момента бойлери 1 и 2 са с еднакъв приоритет и малкия се загрява с предимство.
Приоритета не е особено важен, ако Делта Т е голямо, тоест, пак водещо си е условието да се загрява който бойлер може.
Мисля да направя двете серпентини на бойлера да са свързани, като горната е с условния "приоритет".
Идеята е, в такива бозави, мрачни дни, да не се топли целия обем, а само водата в горната част на бойлера, която тръгва по тръбите при отваряне на крана. Когато горната серпентина "стопли", почва да се топли и долната, след това, да речем 300л бойлер, а ако и той се затопли, минава към допълнителния 500л (дето още го няма) :lol: .
300литровия, може да му бъде ръчно спирана студената, входяща вода от водопровода и да се пуска вечер, ако другия е студен. Един вид, резерв... Ще видим.
Andri01 - майстор
На нормален човек / не жена/ му стигат 80л. за къпане. 300,500л. бойлери - как ги оползотворявете, че те са за градската баня бе :?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Соларна инсталация - параметри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: