Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
нед мар 21, 2021 5:45 pmpavel_baltiev@abv.bg написа:
До момента съм с 80л.и го топля на нощна.Рядко ми се налагаше да го включвам през деня .
Това дори не мога да си го представя. Аз също имам две дами...120 литра загряти на ток до макс не стига дори за едната.
Имам и син...той източва 650 литра соларен бойлер...не искам да си представям какво ли прави под душа :-D

нед мар 21, 2021 5:45 pmpavel_baltiev@abv.bg написа:
По ме притеснява да не прегрява през деня когато сме на работа?
При 5м2 колектори и 300л соларен бойлер, ако монтираш панелите на "зимен" ъгъл...около и над 60 гр лятото няма да има прегряване и буквално ще имаш топла вода 12 месеца в годината, когато има слънце разбира се.
pavel_baltiev@abv.bg - помощник
нед мар 21, 2021 6:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
Горе съм писал Юг/Югоизток, да се разбира като Юг/Югозапад!
80л бойлер до каква температура се топли?
Възможно е да прегрява понякога през лятото, но това се избягва с;
- по голям бойлер.
- заигравка с ориентацията- добивът да започва по късно и бойлерът да е загрят когато ще се ползва топла вода.
- ДТ3 си има защита.
Благодаря за мнението
бойлера е 120л. и панела ще е ориентиран юг на около 30 градуса.Разстоянието между тях е около 15м.Това оказва ли съществено влияние в системата
За ДТ-3 за каква защита става.От инструкцията видях, че се включва помпата над 40 градуса.
В какво се изразява защитата на този диф. термостат.
нед мар 21, 2021 8:17 pmpavel_baltiev@abv.bg написа:
...
В какво се изразява защитата на този диф. термостат.
Заблудил съм се- такъв е моделът ДТ-3.1
LazarGanev - "Велик майстор"
Моето мнение е да не си даваш парите на вятъра. Изчакай, посъбери още малко и тогава.
pavel_baltiev@abv.bg - помощник
нед мар 21, 2021 10:23 pmLazarGanev написа:
Моето мнение е да не си даваш парите на вятъра. Изчакай, посъбери още малко и тогава.
Стария бойлер е за смяна ,панела е в коридора,по -голям бойлер от 120л. :rolleyes: не се хваща в банята ....това е положението.
Когато стане системата ще пиша за резултата .Благодаря на всички отзовали се .
нед фев 23, 2020 1:43 pmfilmatoplo написа:
Висманите вдигат 60 градуса със монтажните лепинки ,като отлепя лепинката от стъклото вдига 100 гр :wink: помпя системата задължително на 3 бара за да държи на 130 градуса без да заври .100 градуса с работеща помпа съм наблюдавал на един обект когато за няколко дни са е загряла водата в бойлерите без консумация ,предимно през Май .Друго което искам да кажа ,зависи какво управление се ползва ,ако е Висман то има разтоварване и охлаждане ,ако е Поморийско -няма охлаждане ,в дадения от мен по горе пример бе Поморийско управление -без функция охлаждане .Когато хотела започне да функционира Юни -нищо не прегрява.Мисля че в случая управлението бе отхвърлено от офертата за ради цената ,по спомен тогава около 1000 лв.Панелите тогава бяха по 1700 лв бр.
Здравей filmatoplo, ако работиш в София дай да направим среща, защото искам да монтирам слънчеви колектори Висман за БГВ на покрива си в София. valio0910@abv.bg
m_markovski - специалист
Темата е позамряла, но да я раздвижим с един малко тривиален въпрос.
Имам Витосол 200 монтиран преди месец на къща в района на София на 700мнв. Ориентацията е прекрасен юг, а наклонът на покрива е около 40-45 градуса.
Сега дойде момента за бойлера и се чудя 150 или 200 литра да взема. Гледам неръждаемите на Елдом - 200 литровият е всъщност 186л, а 150-тицата е 145л.
Тръбата до колектора е около 15м неръждаемо гофре 16мм, контролерът e st401.

Ако взема 150л, водата ще се нагрява до по-висока температура, но може би има и малка вероятност да прегрее лятото, когато ни няма, така или иначе водата ще се разрежда.
По-големият бойлер ще поддържа по-ниска температура, със сигурност няма да прегрява, т.е няма да има нужда от разреждане. Може би и в двата случая ще разполагам с еднакво количество вода на 45-50 градуса.
Моля за коментари от майстори и препатили.
Бих взел 200.
С него годишният добив ще е по-голям.
Есен и зима ще се нагрява до по-ниска Т, но има и електричество. Важно е удобството, а то е от по-големият обем.
Малкият бойлер няма да прегрява лятото. Този колектор е със специалното покритие.
Моята система- 500л +80л, с 2 колекторни панела, достига равновесие при ок 77-78 гпадуса.
Другото се разсейва в околната среда. С каквито и колектори да е, няма да прегрее. Правилно сметната.
Стана така, че ползвател съм само аз, лятото малкия бойлер ми стига. Просто не мога да натоваря системата, но каквото- такова.
m_markovski - специалист
Трифонов, благодаря за включването.
Горе долу и аз така разсъждавам и клоня към 200л бойлер. Като го взема ще пиша пак какво и как.
Надявах се повече хора да се споделят опит/проблеми, но явно въпросът тривиален и не представлява интерес.

Тема "viessmann соларни панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: