Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Наличното, понеже вече е платено, та ако може с минимум усилия и финансови загуби....... Те това е най ефективно.
С пари секи може- цар съм.
Granch - напреднал
Дайте идея за диференциален термостат на ниска цена, за изпълнение проекта с рециркулация между двата бойлера.
пон мар 08, 2021 9:09 amGranch написа:
Дайте идея за диференциален термостат на ниска цена, за изпълнение проекта с рециркулация между двата бойлера.
На първо време може да ползваш обикновен терморегулатор, с биметална пластина, с NC и NO контакти.
Ръгаш осезатела в гилзата на серпентинният бойлер, захранваш терморегулатора с 230V, теглиш жица към помпата от NC, нагласяш на 40-45 градуса или колкото те устройва. Дори може да ползваш термото на бойлера, ако не го ползваш на ток и има NC контакт, но трябва да премахнеш захранването към нагреватела. Ако няма NC, трябва ти реле 230V с посочените контакти, за да се обърне функцията на терморегулатора от "Отопление" на "Охлаждане".

Един примерен, какъвто ползвам за инкубатор.
https://bazar.bg/obiava-14642595/elektr ... roler-220v
Evgeniy - майстор
пон мар 08, 2021 9:09 amGranch написа:
Ако се поразровиш, има и бюджетни диференциални:
https://bazar.bg/obiava-31232559/12v-22 ... -kontroler
pavel_baltiev@abv.bg - помощник
Здравейте колеги.
Предстои ми изграждане на отопление на 120лт.бойлер с две паралелни серпентини на Елдом вертикален.Заложен е панел на Бисолит Marine Plus 2.5Трасето ще е около 15м.с мед ф15 изолация 5 mm помпа Wilo (от парно)с пластмасова турбина, диференциален термостат Интел ДТ3 разширителен съд 12литра
Предпазен клапан Galeffi solar 6bar.
Системата ще задоволява ли нуждите на три членно семейство (с две жени). Според запознати има ли нещо сбъркано и може ли да се подобри нещо,за да няма проблеми.Предварително благодаря на отзовалите се. [-o<
шоп - майстор
нед мар 21, 2021 1:19 pmpavel_baltiev@abv.bg написа:
може ли да се подобри нещо,за да няма проблеми.
Два селективни медни панела по 2- 2.5м2
всеки + минимум 300л соларен бойлер ще подобри системата. :-D

Тръбна изолация с К флекс 19мм също ще подобри нещата:-)
нед мар 21, 2021 3:52 pmшоп написа:
нед мар 21, 2021 1:19 pmpavel_baltiev@abv.bg написа:
може ли да се подобри нещо,за да няма проблеми.
Два селективни медни панела по 2- 2.5м2
всеки + минимум 300л соларен бойлер ще подобри системата. :-D

Тръбна изолация с К флекс 19мм също ще подобри нещата:-)
Притесняваме дали няма да прегрява защото диференциалния термостат няма защита.А и предпазния клапан не е ли голям 6bar.А и пътя 15м.не е ли доста?
Как да няма?! Освен това, по скоро водата няма да ви стига.
Ориентацията на панела зависи от потребяването на топла вода.
Шопа е писал обемите, броя и размерите. Ориентация Юг/Югоизток.
Перфектната система осигурява остатък от топла вода за сутрешен душ, след което колекторът да се грижи за студен бойлер. Така, добивът може да започне още в 8.00. Преоразмерена система започва да работи по късно, което означава, че губим. Изплаща се по дълго.
Никой няма полза от топъл бойлер в 10.00 и хората на работа.
нед мар 21, 2021 5:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
Как да няма?! Освен това, по скоро водата няма да ви стига.
Ориентацията на панела зависи от потребяването на топла вода.
Шопа е писал обемите, броя и размерите. Ориентация Юг/Югоизток.
Перфектната система осигурява остатък от топла вода за сутрешен душ, след което колекторът да се грижи за студен бойлер. Така, добивът може да започне още в 8.00. Преоразмерена система започва да работи по късно, което означава, че губим. Изплаща се по дълго.
Никой няма полза от топъл бойлер в 10.00 и хората на работа.
Мислите ли,че системата е преоразмерена.До момента съм с 80л.и го топля на нощна.Рядко ми се налагаше да го включвам през деня . Мисля да използвам едната сонда на бойлера-възможно високата да командвам ел.нагревателя да имам поне едни 40-50л за сутрешния душ.Останалото ако има слънце.Ако през деня топлата вода от слънцето е хартисала няма да се включи на ток през нощта.По ме притеснява да не прегрява през деня когато сме на работа.Как мислите ще се получи ли?
Горе съм писал Юг/Югоизток, да се разбира като Юг/Югозапад!
80л бойлер до каква температура се топли?
Възможно е да прегрява понякога през лятото, но това се избягва с;
- по голям бойлер.
- заигравка с ориентацията- добивът да започва по късно и бойлерът да е загрят когато ще се ползва топла вода.
- ДТ3 си има защита.

Тема "viessmann соларни панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: