• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт юли 11, 2023 4:14 pmESPACE написа:
вт юли 11, 2023 11:54 amТрифон П.Трифонов написа:
Забелязвам, че отявлени противници вече ги препоръчват. Нещо за ръждилници по серпентини и подобни глупости боботеха.
Не са глупости, истина е за серпентината. Лично съм им сърбал попарата.
Сърбам я и аз, вече......15 години. Под душа, разбира се. Таааааа...
Пряко предаване в тубата да направя, А?!!
ESPACE - майстор
Явно имат различни партиди.
вт юли 11, 2023 4:06 pmbrassSob написа:
След тази година на там явно всеки си хваща по пътя. Интересно ми е някой да напише отзиви за сегашните Diplomat. Честно казано нямам никакви наблюдения.
Явно не ти е известно.
До колкото съм запомнил или разбрал, Дипломат си е съвсем самостоятелен бранд.
Някога са си партнирали с Елдом, но са развалили годежа.
От доста време други произвеждат за тях. Ниска цена със съответното качество.
вт юли 11, 2023 4:55 pmESPACE написа:
Явно имат различни партиди.
Възможно е, допускам и аз.
вт юли 11, 2023 3:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
...говори за качество, което, съгласен съм, би моголо да е разично за различните класове или поръчители.
Конкретните проблеми, с ръжда от серпентина, си имат и опашка- ДБ.
Естествено, има си елегантно решение, но нищо не пречи да се коментира целенасочено.
hidrazin - майстор
Поентвам се- по добре 400л на 40гр.
Любимата температура на Легионелата...
:partyman:
вт юли 11, 2023 8:04 pmhidrazin написа:
Поентвам се- по добре 400л на 40гр.
Любимата температура на Легионелата...
:partyman:
И ти си я чувал, и аз съм чел за Нея, ма.....
Сичко са смята Филине. Който му трябат 400л, да си им бере гайлето- ша полива, къпе Ферхондето или чааветата...
Има си и програми Анти в контролерите, но и това струва пари.
Днес не си много във форма. Но пък винаги стреляш.

Легията седи в застояла вода. Кому е нужна такава?

пп. Освен това, мога да си позволя безопасно ползване на застояла БГВ, с легионела, понеже съм си платил като изрядно парвеню, за това. Повтарям- безопасно.
ivanovbg - майстор
Принципно поне два пъти годишно се хлорира в по висока концентрация питейната вода точно заради легионелата, така че едва ли може да се задържи легионелата в тръбите и бойлерите с висока концентрация. Чудя се емайлиран или неръждаем. Разлика в цената е двойна, а и двата вида са с 5г. гаранция на съдържателя. Ако взема емайлиран и се пробие след гаранцията, и го сменя с нов пак такъв, ще съм все едно с десетгодишна гаранция за същите пари.

Засега слънчевото топли само буфера елдом 200 л. до към 60-62 градуса стига вечер, но сутрин е на 50. Не мога да разбера откъде губи тези градуси. Тествах с всички кранове към буфера и пак е така. Буфера е стоящ и на пипане е студен. Всички кранове ги изолирах и пак е така. Дават му 56 вата загуби, Как да го сметна в градуси? Струва ми се много. Дали да го омотая и с вата?

Колкото до ръждата проблема го реших с анодна защита. Буфера е обикновен железен без серпентина и след първото зареждане водата в него стана ръждива за два дни. Източих го, сложих защитата и сега вече е съвсем леко ръждата във водата, но това го отдавам, че не можах да го промия. Хванал съм го здраво за пода и не ми се откачаше.
Ако тези цифри ги набара г-н Василев, ще излезе, че губи по над 2клвтч за 12ч да речем.
Според производителят, това са 0.672.
По вероятно е второто.
Температурата в буфера не е еднаква по цялата му височина.
Винаги губи първо долу. Горе почти нямаш разлика, в този случай. Ако източиш 20л вода, долу влизат точно толкова с Т 15гр., примерно. Термометъра веднага пада, но ти си загубил киловатчас енергия, а не сметнатите 2.3, на финансиста.
За точна сметка трябва средната температура на водата в буфера (не е по средата му във височина).
Не си тормози главата с глупости, а си го ползвай пълноценно)

А защо не се ползва този буфер сега?
ivanovbg - майстор
Прав си, долу е по ниска сутринта. Имам датчици и горе и долу. Вечерта като спре помпата на слънчевото е еднаква и горе и долу. Примерно 60. Сутринта горе е същата, но долу е 48-50.

Тя къщата още се прави и никой не живее, така че освен за експерименти за друго не се ползва.
ivanovbg - майстор
вт юли 11, 2023 4:14 pmESPACE написа:
Забелязвам, че отявлени противници вече ги препоръчват. Нещо за ръждилници по серпентини и подобни глупости боботеха.
Не са глупости, истина е за серпентината. Лично съм им сърбал попарата.
Бойлера е монтиран, в тия жеги още на първия ден стигна до 70 градуса. За серпентината сте прави. Няма никакво покритие отвътре и ръждясва много бързо щот е с вода. Проблема се реши като заземих буфера за бойлера. Сега анодната защита на буфера пази и бойлерната серпентина. Ръжда вече няма в тръбите.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Помощ за избор на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: