• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mjjmiro - специалист
2v6 написа:
mjjmiro написа:
Вчера стигнах до друго решение за монтаж на колектора. Тъй като при мен единствената причина поради която не мога да сложа бойлер на втория етаж е налягането във ВИК мрежата и какво мисля: слагам един хидрофор на ВИК мрежата, монтирам си втори бойлер 120л на втория етаж, системата ще ми е затворена но без помпа поради това, че бойлера ще ми е малко по високо от колектора и разтоянието от колектора до бойлера ще ми се намали до към 10-тина метра в двете посоки. Само не знам дали хидрофора ще ме спаси :? ???
Хидрофора му е това функцията - да поддържа постоянно налягане. Какъв резервоар ще сложиш за хидрофора?
ми не знам, те нали са с балон, нужен ли е друг съд???
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че е нужен резервоар. Балонът има други функции - да намали пулсациите на налягането.
mjjmiro - специалист
и за какво точно служи този резервоар, продават ли се?
LazarGanev - "Велик майстор"
Може да ползваш пластмасов съд с подходящи щуцери - продават се различни размери, може да е бетонен, метален или какъвто имаш. За какво служи резервоара - служи за буфер.
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
Резервоара служи като спре водата да не изгори помпата. Хубаво е да има и датчик за ниво в него за спиране на помпата.
Продават се бидони. Има втора употреба 1000 литра под 200 лв. Най-малкото е да сложиш бидон 80л за 10 лв.
mjjmiro - специалист
2v6 написа:
mjjmiro написа:
Резервоара служи като спре водата да не изгори помпата. Хубаво е да има и датчик за ниво в него за спиране на помпата.
Продават се бидони. Има втора употреба 1000 литра под 200 лв. Най-малкото е да сложиш бидон 80л за 10 лв.
може ли да ми кажете някаква ориентировъчна цена на добър хидрофор който се монтира на ВиК инсталация? В нета разгледах и такива които са без балон, за тях може ли да ми кажете нещо?
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
може ли да ми кажете някаква ориентировъчна цена на добър хидрофор който се монтира на ВиК инсталация? В нета разгледах и такива които са без балон, за тях може ли да ми кажете нещо?
В Метро има за 140 лв. Не знам колко са добри.
Взимаш един и правиш тази схема:
Изображение
За предпочитане е с разширителен съд, колкото по-голям по-добре. Помпата работи по-облекчено при чести пускания и спирания на водата.
Изображение
mjjmiro - специалист
2v6 написа:
mjjmiro написа:
В Метро има за 140 лв. Не знам колко са добри.
Взимаш един и правиш тази схема:
Изображение
За предпочитане е с разширителен съд, колкото по-голям по-добре. Помпата работи по-облекчено при чести пускания и спирания на водата.
Изображение
ок, благодаря!
antmadara - специалист
Някой ако може нека опише, как да си направя самоделен колектор с медни тръби? Благодаря!
vladtod - специалист
apeiron написа:
takezo написа:
apeiron написа:
За 3 години.... После си на чиста далавера.
обоснови се де , с факти а не по спецификации ...
Ами за двама човека в момента плащам около 40 лева на месец за ток само за бойлера.
.
и аз мога да вмъкна пет думи,колектора е на Sunsistem 600 кинта ,втори бойлер 100 лвмонтиран на терасата по високо от колектора,пвц с алуминиева вложка но от тези който се лепят с поялник,сам си го монтирах между двете ми тераси с метална конструкция ,първата година бях без помпа защото мислех да вида как ще бъде термосифонния принцип,действаше но бавно затопляше,темп.стигаше 106 градуса/антифриз/ ,сложих помпа и диференциален термостат ,КПД се вдигна ,в слунчевите зимни дни също се затопляше но рядко го ползвам защото другия бойлер се топли от пецата с водна риза
:lachtot: а за "тома неверници" мога да снимам един колектор който е монтиран на панелка под прозореца на хола и пича го ползва лятно време като ползва тръбите на локалното си парно ,зимата точи и се топли с пецата .5 души сме ,40 лв зимата ,лятото 20 лв ток.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 22

Тема "Въпрос за слънчев колектор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: