Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
пет яну 10, 2020 1:06 pmfilmatoplo написа:
:) Влез в сайта и се запознай с котела ,или изгледай
Тез ша ма уморят. Високо технологично самонаместващо се управление с ламбди и т.н а сложили един дисплей като на елка 80-та година.

Прикачен файл

елка.jpg
елка.jpg (38.64 KиБ) Видяна 2764 пъти
ЮлианВ - напреднал
пет апр 05, 2019 1:40 pmkalin72 написа:
Вече никой който иска пелетен котел не купува отделно горелка отделно котел. Всичко е събрано в едно и всичко се самопочиства автоматично.
Въпроса е каква е цената :) А, и друго, дали този скъп котел ще гори евтините слънчогледови пелети, така както Грейкото ги гори у нас, горелката е затрупана с пепел, котела Бош не съм го чистил от началото на февруари при ежедневна употреба 2 до 3 чувала пелети, но все пак гори, и ме боли фара колко е температурата на изходящите газове :)
Горенето на слънчогледови пелети, за домашно отопление е най-голямата грешка! С котел и горелка грейко 30 съм, два сезона горих слънчогледови пелети и керпи и др. и чистех като луд(котела го чистех основно поне 10 пъти за сезон и всеки ден кофа пепел от пепелника), този сезон съм с дървесни пелети до тук 1 чистене на котела и 4-5 кофи от пепелника(10л желязна кофа). Грейко, да гори слънчоглед и какво икономията ми е 250-300лв на сезон и то без да променям настройките от слънчогледови пелети за дървесни, ако се променят предполагам, че ще е едно към едно, а да не излезне и по-икономично на дървесни. Доволен съм, но прекалено се хвалят, прекалено. Къща, като моята, архитектурно, РЗП еднакво, изолация, но с друга комбинация котел горелка от българските, ерато ли е сънсистем ли е не зная на дървесни пелети гори около 1-1.5т за сезон по-малко от мен и инвестицията им беше поне с 4-500лв по-малко за котела и горелката. Погледнато сега, стигам до извода, че дистрибутора на грейко ми набута 30кв за 130кв.м. къща, просто защото грейко рб30 явно са им залежавали, защото за едно нормално домакинство 20кв са предостатъчни при пвц дограма и 5см изолация и площ до около 170кв.м, а при солидна изолация и повече. В заключение смятам, че за битово отопление са дървесните пелети, слънчогледовите са за промишлено. За привържениците на тезата, "ама те слънчогледовите държат цената на дървесните", ще кажа че ако цената се вдигне веднага ще се внесат масово украйнски пелети, които при мен горят по-хубаво, с по-малко пепел и с тях горях по 2 чувала, а с наши пелети 2.5-3 чувала и бия шлаката по горелката.
ЮлианВ - напреднал
съб апр 20, 2019 8:50 pmLazarGanev написа:
съб апр 20, 2019 8:13 pmNeRoN8 написа:
В този случай губиш ! Ще отоплявам 3-етажна къща с общо РЗП-400 кв.м. и обща кубатура около 1000 к.м. + 300 литров бойлер.
Но въпроса ми не е свързан с мощността на котела, а дали може да каже някой нещо за Thermolux 50.
Сигурен съм, че не губя, споко. Колко човека живечт в тази къща? Защото бойлерът издава, че не са повече от 4-5 човека. Знам, че не питаш за мощността, защото майсторът ти я е сметнал, но ако желаеш можем да поразсъждаваме предварително - по-добре, отколкото след като почнат проблемите.
Лазар е много прав! Много потребители не оценяваме дали ще греем събота, неделя и по празниците или ще живеем постоянно и отоплителният уред ще загрее и подържа топлината. Бъдете разумни.
speka_rs - майстор
чет фев 27, 2020 11:09 amЮлианВ написа:
пет апр 05, 2019 1:40 pmkalin72 написа:
Вече никой който иска пелетен котел не купува отделно горелка отделно котел. Всичко е събрано в едно и всичко се самопочиства автоматично.
Въпроса е каква е цената :) А, и друго, дали този скъп котел ще гори евтините слънчогледови пелети, така както Грейкото ги гори у нас, горелката е затрупана с пепел, котела Бош не съм го чистил от началото на февруари при ежедневна употреба 2 до 3 чувала пелети, но все пак гори, и ме боли фара колко е температурата на изходящите газове :)
Горенето на слънчогледови пелети, за домашно отопление е най-голямата грешка! С котел и горелка грейко 30 съм, два сезона горих слънчогледови пелети и керпи и др. и чистех като луд(котела го чистех основно поне 10 пъти за сезон и всеки ден кофа пепел от пепелника), този сезон съм с дървесни пелети до тук 1 чистене на котела и 4-5 кофи от пепелника(10л желязна кофа). Грейко, да гори слънчоглед и какво икономията ми е 250-300лв на сезон и то без да променям настройките от слънчогледови пелети за дървесни, ако се променят предполагам, че ще е едно към едно, а да не излезне и по-икономично на дървесни. Доволен съм, но прекалено се хвалят, прекалено. Къща, като моята, архитектурно, РЗП еднакво, изолация, но с друга комбинация котел горелка от българските, ерато ли е сънсистем ли е не зная на дървесни пелети гори около 1-1.5т за сезон по-малко от мен и инвестицията им беше поне с 4-500лв по-малко за котела и горелката. Погледнато сега, стигам до извода, че дистрибутора на грейко ми набута 30кв за 130кв.м. къща, просто защото грейко рб30 явно са им залежавали, защото за едно нормално домакинство 20кв са предостатъчни при пвц дограма и 5см изолация и площ до около 170кв.м, а при солидна изолация и повече. В заключение смятам, че за битово отопление са дървесните пелети, слънчогледовите са за промишлено. За привържениците на тезата, "ама те слънчогледовите държат цената на дървесните", ще кажа че ако цената се вдигне веднага ще се внесат масово украйнски пелети, които при мен горят по-хубаво, с по-малко пепел и с тях горях по 2 чувала, а с наши пелети 2.5-3 чувала и бия шлаката по горелката.
Колега, аз не съм съгласен със теб, аз си горя по 1 човал-че слънчогледови пелети на ден и съм много доволен че човалчето струва 3,8, а не 6 лв. Със 6 лв на ден бих се замислил за някякви алтернативи, като термопомпа или нещо друго. Направил съм си голям пепелник и си го изхвърлям на 2-3 дена веднъж. Чистя си тръбите веднъж седмично и на месец веднъж под тръбите.

п.с. Ако ти не си доволен недей прави такива генерални заключения :Горенето на слънчогледови пелети, за домашно отопление е най-голямата грешка!
п.с. Ако мога да ти помогна по някакав начин да си намалиш разхода бих помогнал ей така за експеримента.
Evgeniy - майстор
30кв за 130кв.м. къща
Това, което можеш да направиш е да смениш 30Кв горивна глава с 20-ка. Попитай във форума за Грейко дали на някой не му е малка 20-ката да ги размените. Имаше такъв случай.

Иначе и аз се отказах от слънчогледови заради повечето чистене, но за хора, които са по-свободни и могат всеки ден да изхвърлят пепел и веднъж на седмица да почистят котела, те са доста добро решение.
gnt69 - майстор
Аз пък тоя сезон съм айляк, не съм отварял котела отгоре. Чистя всекидневно тръбите с пружините, почти всеки ден като тръгвам за работа изхвърлям лопатка или две пепел и си ги гори слънчогледовите пелети нищо не връща ма пак 3 тона за сезона. Чистил съм само три пъти под тръбите ама като вземе да припушва. Мислех че ще изкарам с два ама не става.
Юлиян ли Бе?
Юлиян ли щеши да ми купи пИлети на шес лева чувала, като аз имах пари само за...половин чувал?
Грейко нацелиха нишата и на място. Пазара го показа.
ЮлианВ - напреднал
,
Последна промяна от ЮлианВ на вт мар 03, 2020 12:15 am, променено общо 1 път.
ЮлианВ - напреднал
пон мар 02, 2020 11:38 pmЮлианВ написа:
пет фев 28, 2020 11:21 amspeka_rs написа:

Колега, аз не съм съгласен със теб, аз си горя по 1 човал-че слънчогледови пелети на ден и съм много доволен че човалчето струва 3,8, а не 6 лв. Със 6 лв на ден бих се замислил за някякви алтернативи, като термопомпа или нещо друго. Направил съм си голям пепелник и си го изхвърлям на 2-3 дена веднъж. Чистя си тръбите веднъж седмично и на месец веднъж под тръбите.

п.с. Ако ти не си доволен недей прави такива генерални заключения :Горенето на слънчогледови пелети, за домашно отопление е най-голямата грешка!
п.с. Ако мога да ти помогна по някакав начин да си намалиш разхода бих помогнал ей така за експеримента.
Дрън, дрън. 1 чувал в Стара Загора или ако отопляваш кухня и спалня. Горил съм достатъчно и различни слънчогледови, керпи бяха най-добре и най-малкият ми разход беше 38кг, сега с дървесни, засечено преди 2 дена за периода от 20 януари имам среден разход 1.8 чувала. А да кажеш, че за икономия от 3лв на ден ще мислиш за термопомпа, единствено буди съмнение колко можеш да смяташ. Всеки е свободен да гори каквото ще. Време е обаче да се спре хваленето и митовете.

Колега Евгени, да помислих и смяна, но реших да опитам с дървесни и смятам, че за района и къщата едва ли ще постигна икономия с повече от 1лв за ден. Благодаря ти!

п.с. Има дървесни пелети на 5.25лв чувалчето
п.с. Потребители отопляващи се с котел на твърдо гориво слизат по 2 пъти на ден в котелното и подържат най-ниска температура за денощието 18 градуса. Потребител с котел на дървесни пелети слиза при котела 1 седмично(а при аналогичен случай, както на потребителя спека_рс 1 на 3 седмици) , ако ще си мерим пепелниците може и по-рядко.
п.с. Колега, пробвал ли си дървесни. Предполагам, че и при теб разходът на дървесни ще е по-малък от този на слънчогледови.
п.с. Смята, че идеята на отопление с пелети е автоматизиране и по-малко ровене в котела. При мен сметката показа, че със слънчогледови пелети спестявам 90 ст. на ден. Аз споделих опита си, благодаря на учтивите хора, които също изразиха мнение. Лека вечер!
Последна промяна от ЮлианВ на вт мар 03, 2020 12:16 am, променено общо 1 път.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: