Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Около 100м2 добре изолирани.Имах дърва за изгаряне и за това се забавих с година.Стана топло и свалих котелната температура с 5гр. ( на 60) горелката мина на 1 ва степен. Може да се наложи да си поиграя с суспенда като се позатопли.
filmatoplo - майстор
Честито :) аз си мислих че отдавна си с Грейко ,сега иска хубави (ценово) пелети и газ .За Суспенд пробвай с вечния .
VLADO66 - майстор
Сега съм с букови, взех ги за 330лв.Прави ми впечатление че пепелта е почти черна.Няма неизгорели пелети и подковата е добре оформена. И аз съм се насочил към hl power-a, въпроса е да го натаманя.
Kondor1 - специалист
VLADO66 написа:
Кротна се на втора степен от няколко часа.
Това да стои на втора степен добро постижение ли е? И при мен стои на втора повечето време, но си мисля, че по-добре да докарва до първа. Но на втора едвам удържа да не пада температурата, няма начин да я качва, че да стигне до първа.
kalin72 - майстор
Сега се опитвам да докарам разхода под 3 чувала за 24 часа. Горелката е настроена на 70 градуса. На дисплея й почти винаги седи 63-65 градуса. Работи на 2ра степен. Сега намалих температурата на 67 градуса, и забелязах, че веднага падна на 1ва степен. Но след 15-20 минути работа пак качи на 2ра. Вън е минус 6, вътре плюс 23-24 в цялата къща. Опитвам се да разбера логиката на работа :) Вероятно топлозагубите ми не са малки...
VLADO66 - майстор
Зависи от външната температура.Важно е да хванеш логиката на горелката и да усетиш поведението на сградата според външните условия.
Evgeniy - майстор
Ами тя логиката по-скоро не е на горелката, а на системата.

Загубите са пропорционални на разликата външна-вътрешна температура и изолацията.
Мощността на радиаторите е пропорционална на разликата входяща-изходяща температура и площта им.

След това идва режима на горелката. Дали ще избереш по-висока температура и бързо ще компенсираш загубите, след което задължително ще влезе в ниски степени за известно време до повторение или ще намалиш температурата и горелката "ще се кротне" на мошността, която покрива загубите точно е въпрос на избор и преценка кога ще е по- ефективно горенето.
kalin72 - майстор
В хола, където е термостата, има голям прозорец, френска витрина, от тавана до пода. Освен това, 1/4 от пода е с по-малко изолация, това е бившата тераса. Съответно плочата отвън не е изолирана. И когато горелката спре да работи, стаята изстива от 24 до 21 градуса за около 5-6 часа, когаот навън е под нулата.
filmatoplo - майстор
kalin72 написа:
Сега се опитвам да докарам разхода под 3 чувала за 24 часа. Горелката е настроена на 70 градуса. На дисплея й почти винаги седи 63-65 градуса. Работи на 2ра степен. Сега намалих температурата на 67 градуса, и забелязах, че веднага падна на 1ва степен. Но след 15-20 минути работа пак качи на 2ра. Вън е минус 6, вътре плюс 23-24 в цялата къща. Опитвам се да разбера логиката на работа :) Вероятно топлозагубите ми не са малки...
Намери и баланса ,направи степените близки ,не е грешно ако горелката не дели мощността на половина .тоест трите степени можеш да ги направиш през 2 киловата примерно 8-10-12 .То е ясно че в студа няма да падне на степен 1 ако стойностите са ниски в подаването ,и ако държиш да ги видиш вдигни ги малко и ако слезе на 1 ще се задържи там повече отколкото пак да се върне на 2 или 3 .
kalin72 - майстор
Така де, ясно е, че без външна изолация няма как да искам да падне разхода и да ми е топло :mrgreen:
Засега няма да пипам настройките на горелката и на трипътния, квото-такова, за тая година :)

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: